Cum alegi facultatea pe care o vei urma?

Cel puțin jumătate dintre studenții din anul 1 abandonează studiile universitare după doar câteva luni, fiind nemulțumiți de alegerea făcută. De multe ori ei au decis să urmeze o anumită facultate la presiunea celor din jur, neținând cont de talentul sau de abilitățile personale. Trebuie să te gândești dacă vei fi satisfăcut de ceeea ce vei face. Așa că prima oară gândește-te cum alegi facultatea pe care o vei urma.

Alege-ți domeniul de studiu – Scrie o listă cu materiile de studiu la care în liceu îți facea plăcere să participi. Gândește-te la informațiile care îți captează atenția, la interesele, abilitățile și hobby-rile tale. În funcție de acestea, vezi care e domeniul de studiu care s-ar potrivi cel mai bine. Apoi trebuie să te decizi și asupra universității potrivite. Aceasta poate fi și din străinătate.

Vizitează cât mai mult universități – Participă la târgurile de universități, fiindcă reprezentanții universităților îți vor răspunde la întrebări și te pot ajuta să alegi. Folosește internetul. Pe Univstud.ro sunt informații despre universitățile care prezintă interes pentru tine.

Nevoi, dorințe și aspirații – Trebuie să-ți setezi obiective clare în ceea ce privește viitorul tău educațional, profesional dar și asupra a ceea ce vrei tu să obții. În cazul meu a fost simplu, fiindcă de mic m-au atras cifrele, numerele. Nu știam de atunci, dar apoi am aflat că mă atrage contabilitatea.

Happy group of young students studying together in a college library and looking at camera smiling

Happy group of young students studying together in a college library and looking at camera smiling

Sunt relevante cursurile? – Majoritatea universităților promit că oferă cele mai bune variante educaționale pentru tine, însă sunt oare cele pe care tu ți le dorești? Aici răspunsul îl poți găsi văzând ceea ce e important pentru tine și cercetând variantele care ți se oferă. Personal n-am vrut să fiu departe de casă, așa că am ales ase bucuresti.

Ia în considerare actualitatea cursurilor pe care le vei studia, ce relevanță au și ce impact vor avea cunoștințele acumulate în cariera ta. Vei găsi ușor un loc de muncă după absolvire? Vezi situația de pe piața muncii. Eu m-am gândit că orice aș face după facultate, întotdeauna va fi nevoie de experți contabili în orice domeniu de activitate.

Vezi ce oportunități ți se oferă – Internship-uri, burse, asociații studențești, cazare, campus, toate sunt doar câteva dintre oportunitățile de care ar trebui să beneficiezi ca student. Compară fiecare universitate care prezintă interes pentru tine, luând în considerare și acest criteriu.

Aplică la cât mai multe universități. – Dacă nu ești admis la facultatea prioritară, poate vei intra la cea care ocupa locul doi în topul preferințelor tale. Ține cont de ceea ce e important pentru tine și fă alegerile potrivite!

Pentru cine și-a luat bacalaureatul și vrea să-și continue studiile, să obțină o calificare în economie, chimie, matematică sau în oricare altă specializare, recomand să acceseze site-ul Univstud.ro. Aici găsesc informații actualizate; economisesc timp, nemaicăutând pe internet; li se oferă posibilitatea de a compara mai multe facultăți/universități din același domeniu de interes; se accesează ușor informațiile.

Site-ul le vine în ajutor tinerilor cu informații referitoare la diversele domenii de învățământ specifice programelor de licență și master existente în România și în afara țării.

Univstud.ro le oferă informații cu privire la peste 50 de domenii de studiu, programe de licență și master din România și din străinătate, workshop-uri, evenimente de interes pentru studenți sau viitorii studenți și nu numai. Toate aceste informații se pot găsi pe un site, într-un singur loc. UnivStud.ro mai oferă posibilitatea de a compara universitățile între ele.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.