Cum am ajuns eu, peste noapte, un “mâncător de căcat”

Am dat share ieri la articolul acesta, scris acum 7 ani. Și s-au găsit să sară acum atacatorii, că îi pup în cur pe popi, că urăsc spitalele și școlile, că mânânc căcat și câte și mai câte. Nu enumăr, că m-apucă râsul. Sau plânsul, nici nu știu bine. “Sunt prost și ar trebui să-mi șterg blogul“. Și am atins (ba, Doamne iartă-mă, am lovit cu tancul) atât de rău pe cineva, încât mi-a dedicat acest post. Mulțumesc pentru atenție, nici la serbarea de sfârșit de clasa 1 n-am primit atâtea injurii.

Și m-am apucat (Doamne, altă prostie), să-i răspund omului, cele de mai jos:

Domnule draga, revin si eu cu explicatii. Cu un limbaj civilizat, nu ca al dumitale.

“Cu alte cuvinte, consideri că este nemotivată cererea de școli, spitale și alte instituții absolut necesare EXISTENȚEI, în timp ce construcția și mai multor biserici este… legitimă? Adică ești deranjat de faptul că oamenii își doresc mai multe spitale, așteptând și ZILE după o ambulanță?”

Am scris eu undeva faptul că este egitimă construirea mai multor biserici? Am zis eu că e nevoie de mai multe biserici? Nu. Cât despre faptul că aștepți cu zilele după o ambulanță, cunosc, mult mai bine decât dumneata. A trebuit să duc o persoană bolnavă de cancer la spital cu taxiul, deoarece ambulanța nu venea, iar la o clinică privată mi s-a răspuns că “avem mașini dar nu și șoferi”.

“întrebi dacă e vina lui Daniel, fără să dai un răspuns în tot rahatul tău de articol. Îți răspund eu: DA, este, pentru că dacă-i păsa de oameni, putea să ajute cu absolut tot ce urmează tu să menționezi.”

Ca să dai vine doar pe Daniel pentru situația catastrofală din țară e foarte ușor. Situația asta s-a creat în uma unor decizii (noi am zice poroaste, dar Iliescu știe mai bine), în 30 de ani de la revoluție și chiar de dinainte. Da, biserica ar trebui să ajute nevoiașii, ar trebui să facă multe. M-am dus la popă să-l întreb unde pot dona niște haine. “Nu știu, bani ne trebuie”. M-a scârbit.
Nu-l suport nici pe Daniel, nici pe orice alt popă pe care-l doare-n cur de lume, în timp ce se plimbă cu mașini de lux și se plâng că n-au bani. Dar NU ESTE DATORIA lui să contruiască școli sau spitale!

„Școli întregi fără niciun elev care să promoveze? E inadmisibil. Vreți școli? Pentru ce? Când elevii NU SE DUC la școală? Să fie făcute așa de amorul artei?” este de o imbecilitate supremă. E ca și cum ai zice că nu mai avem nevoie de pușcării, că oricum nu se reabilitează nimeni, sau că nu este nevoie să le spunem oamenilor să se vaccineze, că oricum nu-i interesează

Bun, să fie încă 1000 de școli. Cu ce le populezi? Cu cine? Cu care elevi? De unde iei tu atâți copii dornici de școală? a, că școlile sunt dărăpănate, n-au căldură, n-au WC (ăla în fundul curții a fost deschis cu mare tam-tam de primaru de comună,ce glumă de rahat. Mare știre. Da, sunt de acord, școlile nu sunt toate (majoritatea de fapt) apte pentru a-i pregăti pe copii pentru viață.
Dar să faci alte școli noi, când astea existente sunt lăsate în paragină, nu-i văd rostul. Dacă sloganul era “modernizați școlile și spitalele” , ar fi fost mult mai aproape de adevăr. Avem aparatură de acum 60 de ani, iar cea nouă zace cu plasticul pe ea că nu avem specialiști (cazul Colectiv). Spital nou lângă ăla vechi, pentru ce? Sau căldură, curățenie, aparate moderne și doctori pricepuți în spitalul deja existent?

“Hm, să fie oare de vină pentru salariile mici și faptul că B.O.R. este subvenționată de stat în timp ce nu plătește taxe? DA. Răspunsul e fucking-DA.”
Nu am zis niciodată, stimabile, că sunt de acord cu BOR și cu conducerea. BOR erste acum o mafie. Iar faptul că nu plăteșțte taxe la stat, este, întra-devăr, o palmă dată cetățeanului de rând care e “buzunărit” de stat zilnic.

“La 1000 RON / lună, și cunoscând chiar eu o îngrijitoare ce face mai mult de 3000 fără studii superioare, în lipsa unei expresii mai potrivite, MĂNÂNCI CĂCAT”.
Nu cred că am mâncat căcat vreodată. Poate când eram mic, am murdărit cârpele cu care eram înfășat (nu aveam atunci bani de swcutece, eram prin îceputul anilor 80), apoi să mă fi atnis pe la gură. Posibil. Dar așa, în mod voit, cum crezi dumneata, nu.
Articolul a fost scris acum 7 ani. Șapte ani, repet. Adică dacă s-ar fi născut atunci un copil, acum era în clasa pregătitoare. Atunci erau salarii de 1000 lei. că acum cunoști dumneata o îngrijitoare care ia 3000 de lei, e foarte bine. Sper ca în banii ăia să aibe într-adevăr grijă de copii, nu să-i ia părinții rupți de foame, pișați pe ei și bătuți.
Că au fost cazuri, și nu unul singur.

“Tu cu degetele tale ai scris că spitalele sunt în paragină și doctorii pleacă din țară, și că e perfect plauzibil să se întâmple asta din lipsa fondurilor. Hm să fie oare pentru că Daniel nu ridică un deget, în schimb toate declarațiile Bisericii sună identic: „Românii au nevoie de alinare și călăuzire spirituală”? Din nou: DA. Răspunsul e fucking-DA. E de-a dreptul impresionant cum reușești să te piși singur pe propriul tău articol.”
Aceeași placă. Huo Daniel că nu face nimic pentru spitale. Unde naibii e scris că “biserica TREBUIE SĂ CONSTRUIASCĂ SPITALE”? Nu e datoria bisericii asta. E datoria statului să construiască (sau să modernizeze spitalele existende, după cum am scris mai sus), nu a bisericii. Și mă repet, BOR este o afacere, iar Daniel un mafiot. Nu mai văd nicio legătură între BOR și credință. Asta demult, de prin anii 90.

“Același tineret care ori chiulește acum de la școală, ori a terminat liceu, facultate (dacă a făcut) și vede că te poți șterge la fund cu diplomele. Nici măcar acolo, că-s pe carton mai grosuț.”
Din nou: dă-i in morții lor, că-s niște nemernici care trebuie abandonați de capul lor! Chiar dacă prin absurd ai avea dreptate, ce anume transmiți? Că trebuie să-i cocoloșim pe bătrâni și să le facem pe plac, iar ce va urma, după ce nu vor mai fi, dumnezeul tău cu mila? Ce fel de logică idioată e asta și cum, vreodată, ceea ce spui poate fi considerat o bună metodă de a privi viața, societatea și evoluția? Dar, mai ales, iarăși ești TU cel care recunoaște că Daniel și B.O.R. sunt de căcat… dar bisericile sunt okay? N-ai cum să tragi o linie de delimitare între subiecte! Nu poți spune că preoțimea e o mizerie, în timp clădirile lor sunt necesare! Din nou sunt nevoit să fac o comparație: e ca și cum ai spune că ne trebuie spitale, dar nu trebuie să avem încredere în doctori!”

Nu am zis nicăieri că trebuie cineva abandonat. Doar că, repet, acum 7 ani, și mai mult înainte, nu făceai nimic cu diplomele. După cum ai spus și dumneata mai sus, cunoști o îngrijitoare fără studii superioare care ia 3000 de lei pe lună. “Bisericile sunt okey”. biserica în sine, ca și clădire este Casa Domnului. Dar nu să fie una lângă alta. Nu am zis niciodată (nici nu am scris undeva) că sunt de acord cu zeci de biserici și catedrale. Ar trebui ca fiecare preot să aibe biserica lui. atenție, am zis PREOT, nu POPĂ. Cam greu să-i vezi pe ăia care au har adevărat, care cred în Dumnezeu și nu în puterea banului.

“Concluzia MEA e că ești nu doar un prost, un ignorant, un om fără moralitate și viziune, dar că nu ar trebui să ai drept la liberă exprimare, drept de vot (că și-așa nu-ți folosește, nu?) și, în niciun caz, pretenția ca cineva să „bage la cap” elucubrațiile tale scârboase. Șterge-ți blogul – ești degeaba!”
Asta este concluzia dumneata. Pot să nu fiu de acord cu ea, n-am să mă sinucid acum că vai, nu mă place cineva.

 

Mă nene, e groasă treaba. Pandemia asta și statul în casă ne distruge zilnic niște celule de pe la creierași. Nu zic că mie nu, dar văd că la alții e mai nasol. Concluzia concluziilor, pe care o trag eu acum, nu se schimbă. Rostul unor clădiri noi, nu-l văd. Fie ele biserici, școli sau spitale. Văd rostul unor spitale și școli deja existente, unde să nu-ți fie frică să intri.

Văd rostul unor școli cu apă caldă, cu pereți lipsiți de igrasie, mucegai și mâzgăleli. Unor școli în care copiii să vină cu drag, unde să învețe ceva, nu să-și petreacă timpul în ore pe telefon. unde profesorii să le fie ca niște adevărați părinți, nu să se gândească “mai am oră cu tâmpiții ăia de-a șaptea și scap”. A unor școli cu canalizare modernă, nu WC în fundul curții, nici cu tăierea unor pablici când se deschide un WC nou. numai la noi am văzut așa ceva, să vină primarul să taie pamblica la un WC al școlii. Mare realizare… Rostul acestor școli îl văd, nu a unor clădiri noi (făcute după regula “lasă mă că merge-așa“), în care ce elevi să bagi? Văd rostul unor elevi care frecventează aceste școli moderne în care vor învăța ceva ce le va fi pe viitor folositor. Văd acum tineri care au 30 de ani și n-au avut un loc de muncă. Tineri care nu știu să bată un cui sau să schimbe un bec. Vreau niște școli “ca afară“. Când m-am dus la electronică și calculatoare, credeam că vom face ceva constructiv, că vom asambla niște tranzistori, condensatori pe plăci și vom face un radio, o telecomandă, ceva. nici gând. Ni s-au predat niște principii de acum 50 de ani (nu că s-ar fi schimbat regulile fizicii între timp), iar singura aparatură văzută a fost un osciloscop făcut în anii 70..

Văd rostul unor spitale cu aparatură modernă și cu specialiști care să lucreze pe ea. Nu ca-n cazul “Colectiv” când aparatura nouă stătea cu plasticul pe ea, iar un pavilion întreg al spitalului era închis că n-aveau doctori. Vreau spitale în care pe jos să nu se spele cu apă, ci cu dezinfectatnt, în care pacienții să nu stea câte 2-3 în paturi de rogojină, cu lenjerii țepene de jeg și fecale, neschimbate de acum 3 ani. Vreau spitale în care să nu existe șobolani și gândaci care să mișune prin saloane și pe frigidere vechi și ruginite. Vreau spitale în care doctorii și asistentele să aibe grijă de pacienți, indiferent din ce pătură socială fac parte și indiferent de ce “atenții” li se oferă. Nu-ți face nimeni nimic dacăă nu dai banul. 5-10 lei pentru fiecare lucru pe care ar trebui să ți-l facă. Să-ți dea pastilele, de exemplu, tu fiind pacient bolnav (că de aia ai venit la spital). Vreau spitale în care nu trebuie să vină decât pacientul, nu să vină pacientul cu lenjerie de acasă, pijama de acasă, papuci de acasă, pernă de acasă, medicamente cumpărate, ba chiar și cu doctor personal, după cum era un banc (nefericit, dar adevărat). Nu văd rosul unor clădiri noi, fără doctori de specialitate. Văd rostul unui nou spital când cele existente sunt pline. Și când sunt doctori. Dar repet, spitale moderne, nu după cum au fost astea vechi construite. Când e mai cald în Dedeman în magazin decât într-un salon de spital, fie el și nou. 

Și nu, NU VĂD ROSTUL UNOR BISERICI NOI ȘI A UNOR CATEDRALE NOI. Dar lumea merge încă pe principiul “dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră“. 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.