Cum e noul site România Liberă?

banner
Temă: Discuție liberă despre noul site România Liberă.

Ca să ne putem apuca despre a discuta acest subiect, va trebui să vedem cine și cu ce se ocupă România Liberă.
Ca ziar offset a fost creat de către cărturarul August Treboniu Laurian, în 1877. De-a lungul timpului, a avut și vârfuri de glorie și perioade mai puțin bune. Însă, în era digitală, în lumea 2.0, unde aproape totul se face pe calculator, România Liberă continuă să existe și ca ziar palpabil, pe lângă varianta on-line.

Actual, cel mai adesea, au succes publicațiile on-line. De ce ar trebui România Liberă să aibă succes?
Site-ul nu este bine structurat. S-a încercat să se facă acolo ceva, dar mie personal nu prea-mi place.

Un lucru bun însă, mă bucur să văd că prima pagină nu-i acaparată de vreo puștoaică cu sânii siliconați la vedere. În acest sens există o penurie de publicații on-line. Însă, vrem-nu vrem, sexul atrage. Și dacă publicația on-line România Liberă va dori să-și păstreze actualii cititori, ba, mai mult, să-și câștige noi adepți, vor avea ceva de muncă. Nu, să NU pună femei dezbrăcate, ziarul este sobru și tot pe aceeași idee voi continua și eu.

Iată și sugestiile pe care le am de făcut:

1) Site-ul se încarcă destul de greu. Sunt multe informații, parcă se vrea să fie pe prima pagină absolut toate articolele publicate vreodată. Nu este OK. În header aș scoate toate linkurile de acolo. Nu-și au rostul, nu le vede nimeni, deci nici nu vor fi accesate. Le-aș pune în sliderul de sub header. 5 slidere cu știri.

2) Tema trebuie schimbată. S-a vrut ceva frumos cu slide-ul acela, însă nu se potrivește deloc cu amalgamul de știri de mai jos. Ar trebui scindată toată informația de pe prima pagină în mai multe, cu număr de pagini. De exemplu, știrile de azi (10 la număr) să fie pe prima pagină, iar cele mai vechi pe pagina a doua. Așa s-ar încărca site-ul mult mai rapid.

3) Culoarea aia mov cu alb nu pică deloc bine. Mai frumos era un bleu. Sau e vorba de vreo culoare politică? O flacără violet? Nu cred, am impresia că s-a vrut să se iasă puțin din tiparele cu roșu, albastru sau bleu pentru o publicație o-nline, dar movul ăla n-a ieșit deloc cum trebuie. Cel puțin asta e părerea mea personală.

Coloana de Editorial din stânga ar trebui mutată în dreapta. În stânga să vină News Flash-ul sau Breaking News cum se numește. Dă bine și-n dreapta, nu zic nu, însă coloana din stânga aș muta-o de acolo, poate tot în dreapta, sub ultimele știri. On-line nu prea merge să se folosească acelați tipar ca și la off-set. (1-3-1 – Coloană stânga de linkuri și articole, 3 coloane pe centru pentru ziar și 1 coloană în dreapta pentru alte articole și bannere).

Unde-i pagina de Facebook, de Twitter, de google +? Butoanele de social media sunt inexistente, sau nu s-au pus pe prima pagină? Că multitudinea de like-uri de facebook este egală cu zero, nu contest, însă mulți cititori ai publicațiilor on-line, se uită după așa ceva. Deoarece cei trecuți de prima tinerețe sunt conservatori și vor cumpăra ziarul, pe când cei tineri se vor uita după ceva culoare, adesea găsită în social media buttons și căsuța de like-uri de Facebook.

În rest, numai de bine. Am ce citi. În principal politică, însă prin asta s-a evidențiat România Liberă de alte publicații. Sobrietate și profesionalism.

Articol participant la acest concurs!

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.