CUM INTAMPINAM SI SARBATORIM CENTENARUL!

Ne mai desparte doar o zi. O zi de mare sarbatoare: Centenarul tarii in care ne-am nascut si traim.O sarbatoare cu insemnate si adanci semnificatii in istoria noastra milenara! Dar, din pacate (sau mai stii de ce?!) ca mai toate evenimentele din țara asta, și Centenarul ne-a luat prin surprindere. Bunaoara, iata, am sa va povestesc un lucru mic, si care probabil nu spune nimic, dar pe care eu il consider semnificativ. Astazi dimineata, de Sf. Andrei, aflandu-ma aici, la Tg. Neamt, am iesit in zona centrala a urbei unde, cu surprindere si mirare, nimic nu-mi spunea (sau amintea)ca maine, sambata, este totusi o Mare Sarbatoare! Nationala, centenara! Niciun steag al Romaniei, niciun insemn sau macar anunt prin care oamenii locului sau oricine altul, sa afle totusi ce se va petrece in tara in care locuieste!

M-am gandit, dupa ce m-am dezmeticit ca, mai stii?!, s-ar putea ca nici chiar edilii, sefii de p’aici sa nu fi stiind! E posibil, nu? Poate daca cineva citeste (de curiozitate sau intamplator) cele scrise acum de mine, sa le spuna. Reamintindu-le astfel ca si nemtenii sunt romani si ca Centenarul si, implicit Ziua Nationala, nu-s o zi de targ (pe asta o stiu!)! Ca intre timp s-o fi postat (arborat) totusi, pe strazi, pe ici, pe colo, poate ceva drapele, e posibil, nu zic nu (n-am cum sa ma coning acum), dar sunt aproape convins ca multi connationali inca nu stiu care-i semnificatia Marii noastre sarbatori!

N-ar fi o noutate (sau o exceptie) pentru ca nu numai prin aceste locuri nu se stie. Aseara la emisiunea ,,Starea natiei”,de pe tv- B1, am vazut si m-am lamurit de ignoranta ce caracterizeaza, parca mai mult ca oricand, o buna parte din compatrioti! Aceasta cu toate ca, un filmuleț 

https://republica.ro/ultima-rusine-de-centenar-filmul-de-propaganda-comandat-de-guvernul-dancila?utm_source=newslette

prezentat ieri, în premieră, de doamna Viorica Dăncilă cu ocazia Centenarului, care ar fi trebuit să arate România așa cum e, cu bune și mai puțin bune, arată ca o defilare după îndeplinirea cincinalului! ,,Inaine de termen”, va mai reamintiti?!

Daca nu, cine n-a apucat să trăiască în comunism poate să vadă acum, in noua noastra democratie damboviteana, cam cum era pe vremea aia! Dar cei care au ralizat (se pare ca Executivul Romaniei) pelicula ce se doreste a fi prezentata tarii, acum, de Centenar, dincolo de intentia de salutat, deci, laudabila, punerea sa în practică este de un penibil absolut. De la vocea exaltată a comentatorului, până la imaginile mărețelor realizări, absolut niciuna ale actualei guvernări, tot filmul e un clișeu cap-coadă! Numai lucruri bune și frumoase pare sa aiba Romania noastra! Oamenii sunt cei mai frumoși și cei mai deștepți (nu spun, nu, dar slava Domnului, multi sunt si…invers!).

Pădurile, apele, localitatile, ce mai, totul si toate cele! A omis insa sa mai spună de… tragedia defrișărilor, de-au rămas munții goi; că există inca regiuni în țara asta complet izolate de celelalte; că se moare în fiecare zi prin spitale neingrijite si pe niște drumuri făcute prost și că oamenii care vor să ajungă dintr-o parte în alta a țării își pierd nervii ore întregi prin niște trenuri care au doar două viteze: încet și pe loc. A uitat de infecțiile din spitale și de clădirile care stau să cadă peste pacienți. A uitat și de tragediile prin care a trecut țara, de inundatii, de ,,Colectiv,” de tot. Dacă nu știi nimic despre România și vezi filmul făcut de Guvern, o să crezi că ai ajuns în Rai!. Dar, parerea mea (si cred ca nu numai) acest film e o rușine, la fel ca tot ce s-a întâmplat anul ăsta în ceea ce privește manifestările de Centenar. ,,De la statui fără noimă și fără legătură cu ce ar trebui să sărbătorim, până la isteria iilor și a florilor tricolore puse sub nasul premierului Dancila, la ședințe solemne în care se mai aruncă niște bani pentru viitoare voturi”, cum bine scria in articolul sau, publicat pe platforma ,,Republica”, d-na Amalia Dascalu, contribuitor.

In rest, ce sa mai spunem?! Ca totul ce s-a facut si se face este ceva de un populism si un festivism desavarsit, nu din suflet si convingere! Sau poate asa stim noi (unii dintre noi) romanii, sa sarbatorim un astfel de Mare eveniment! Ce nu-i in fiecare zi (cum spunea o ,,buna cunoscatoare”, ieri la ,,vax populi”!), ci doar odata la 100 de ani!…

https://www.youtube.com/watch?v=tGFL9LwAEqQ


https://www.youtube.com/watch?v=awwPcxmrxzU

Marcel Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.