Rău e fără net…

S-a dat lege că niciun fir de net n-are voie să stea cocoțat prin pomi și stâlpi, distribuitorii de internet, fie ei la nivel local sau național, trebuind să le tragă prin pământ. Toate bune și frumoase la prima vedere, căci am scăpa de multitudinea de fire aeriene, ați zice. Însă pentru consumator și firmele mici, de cartier, treaba e destul de nasoală. Firmele mici nu au posibilități de-a scobi pământ și asfalt, pentru a-și îngropa firele, pentru cei, maxim 2000 de utilizatori, așa că vor închide prăvălia, afacerea de internet fiind preluată de un gigant, de obicei RDS.

Având deja un fir de internet de la RDS, am înțeles că nu am posibilitatea de a-mi lua încă un abonament de internet. Așadar, altă firmă de internet. Și ce firmă are posibilitatea asta? Telekomul.
– Perfect, sun la Telekom, să iau net de la ei, că RDS-ul îmi taie serviciile pentru neplată în a 5-a zi ale lunii.

Și sun la Telekom să le zic de net. Și nu se poate să-mi pună internet fără telefon. Chit că au posibilitatea unei fibre optice la locație, chestia asta nu se poate face fără a lua și un abonament (minim) de voce. Iar ăsta mă costă 55 lei lunar. Adică internet 200 mbps și vreo 200 de minute naționale (de care nu am nevoie). Iar pentru internet 1 gbps am nevoie de alți 9.45 lei pe lună. Așadar, în jur de 65 lei lunar.

Deci 65 lei pentru internet prin fibră optică. În timp ce la RDS mă costă 45 lei. Și cum nu am nevoie de telefonul de la Telekom, am contactat RDS-ul. Cu cerința de a-mi aduce un alt fir în apartament.
– Nu aducem alt fir, trecem de la Fiberlink 100 pe care-l aveți acum, la Fiberlink 1000.
– Și ce înseamnă asta?
– Că aveți net de 1gbps și plătiți 45 lei în loc de 37 cât plătiți acum.
– Router gigabit îmi aduceți?
– Echipamentul nu se mai află în stoc acum, va trebui să luați dvs. unul din comerț.

Deci am eu net (teoretic, voi avea, peste câteva zile), însă dacă vreau să conectez mai multe calculatoare la el, va trebui să am router gigabit, altfel rămân cu 100 mbps.

După ce m-am interesat ce oferte există, după ce-am consultat pe Razvan și pe Cristian, am ales să-mi iau TP-LINK Archer C2, aflat în prezent la 194 lei. Singurul “inconvenient” ar fi dreptul de returnare în 14 zile, față de 30, cât are emag-ul în general, însă routerul este vândut de Flanco. Însă în 14 zile ai tot timpul din lume să-l testezi. Apoi dacă în a 15-a zi îți pică ceva, deși nu prea ar avea ce, există garanție de 24 luni.

maxresdefault

Celelalte două modele la care mă oprisem sunt:
1. TP-LINK TL-WR1043ND, un produs la fel de bun, însă care nu merge decât pe frecvența 2,4 Ghz, iar la nivelul ratei de transfer wireless nu voi trece de 300 mbps. Adică, viteza unui 4G.
2. Asus RT-N18U, cu rata de transfer de până la 600 mbps la wireless. Este un produs la fel de bun, însă am decis să-mi iau ceva mai ieftin, deocamdată nesimțind nevoia unui router scump, fiind pentru prima dată când voi avea internet gigabit. Și dacă la 100mbps am fost mulțumit, la 1000 mbps înseamnă că aș fi extaziat.
Abia am primit telefon de la RDS, vor veni “cât de curând” să-mi tragă fibră optică. Și să mă anunțe că voi plăti în plus și 10 lei pentru stickul de net de pe care utilizez acum bruma de internet. Nu că s-ar mări viteza (le-o fi lene să facă și stickul 4G?), însă așa au ei în grilă.

Să vedem ce-o fi. Până una alta, mai răruț cu netul, mai mult pe afară, zăpadă, poze, mișcare.

Comments

comments

23 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.