Cum repari furtunul dușului?

Ieri m-am apucat să fac ceva ce nu mai făcusem vreodată. anume să repar un furtun de duș. Nu e vorba de garnitură, e vorba când furtunul se rupe. Și ai neșansa să se rupă exact în prag de sărbători, ori când vine cineva în vizită și n-ai un duș funcțional. Cel mai adesea se fisurează la capătul dinspre duș, nu la capătul dinspre baterie.
Iată cum țâșnea apă de parcă era fântâna arteziană de la Unirii.

Reparatul este relativ simplu. Ai nevoie de doar 2 ustensile:
1) Cuțit
2) Foarfecă

Se scoate garnitura de cauciuc de pe partea de alamă (ori cupru, depinde de cât de scump e furtunul. Al meu are 2 metri, luat cu 10 lei din piață de la arabi.)
IMAG3388

Cu vârful cuțitului se trage în jos manșonul de alamă dintre partea de plastic.
IMAG3390

În sensul invers acelor de ceasornic se deșurubează învelișul de metal. ATENȚIE! Țineți degetele pe partea de plastic, fără a atinge capătul învelișului de metal, deoarece vă tăiați, acesta fiind foarte ascuțit. De asemenea, țineți furtunul în aer când deșurubați învelișul de metal, ca să nu deformați furtunul de cauciuc dinăuntru, dacă țineți și celălalt capăt fix.
IMAG3391

Și acum veți vedea furtunul de cauciuc (spart), iar deasupra manșonul de plastic. Verificați manșonul de bavuri (imperfecțiuni la finisare – al meu a avut o bavură de 2 mm, care în timp a spart furtunul de cauciuc).
IMAG3394

Apoi se scoate manșonul de plastic de pe furtunul de cauciuc. Se taie capătul furtunului cu foarfeca (inclusiv urmele vechi ale manșonului din exteriorul tubului). Atenție cum tăiați furtunul, este de preferat să fie tăiat drept, nu șui…
da-nu

Se introduce capătul de alamă (sau cupru) înapoi în tubul de cauciuc.
IMAG3401

Se trage manșonul de plastic peste furtunul de cauciuc (ce conține în interior capătul de alamă).
IMAG3402

Se înșurubează (în sensul acelor de ceasornic) învelișul de metal. ATENȚIE! Înșurubați cu atenție învelișul metalic peste manșonul de plastic, să nu vă înțepați! De asemenea, celălalt capăt al furtunului trebuie lăsat liber. Eu am ținut furtunul spânzurat în aer când l-am strâns, să nu fie împiedicat de nimic. Îl înșurubați până unde devine manșonul mai gros, nu încercați să-l înșurubați mai mult, deoarece manșonul final de alamă nu va reintra la locul lui!
IMAG3404

Trageți manșonul final de alamă peste învelișul metalic, trăgându-l până marginile lui se vor lipi de cele ale manșonului de plastic.. Apoi montați furtunul la baterie și bucurați-vă de un duș normal, fără să faceți lăcăraie în toată baia.
IMAG3406

Și iată cum funcționează un duș ireproșabil. Nu am folosit cheia franceză sau patentul la montarea lui, l-am înșurubat manual, fără să strâng ca un disperat.

Succes!

Comments

comments

32 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.