Curtea perfectă

De ceva vreme, de când cu scandalul Discovery – RCS, nu prea mai am la ce mă uita la TV. Abia prind câteva emisiuni National Geographic. Și era acolo o emisiune care nu-mi plăcea. Era cu-n nene chel, un englezoi de cumpăra piatră de căptușeală. Mă rog, nu m-am uitat la emisiune decât 5 minute și m-au apucat nervii, de-am schimbat în altă parte.
N-am mai văzut să mai fie emisiunea aia, deși dau drumul la TV de 2 ori pe săptămână și atunci seara pe la 9, când știu că-s ăia cu depozitele sau cu amanetul.

Dar mai văd reclame la ăla chelios. Și-odată am stat să văd reclama aia, și-am înțeles afacerea omului.
În Anglia, la curte, stâlpii sunt făcuți din cărămidă. Vorbesc de stâlpii de la garduri. Ăia n-au garduri de uluci de lemn, cum avem noi, de nu știi dacă-i gard de curte sau de iesle. Și cum au englezii uluci de cărămidă și-ntre ei numai bețe de metal, atunci am văzut la ce-i bună piatra aia de căptuișeală.
Piatră de căptușeală sau de acoperire, nu mai țin minte cum zicea ăla.
Ideea e că-n Anglia plouă mult. Era și un banc pe tema asta:
– Ți-a plăcut în Anglia?
– Da, foarte frumos!
– Cât ai stat acolo?
– Păi o săptămână!
– A plouat?
– Nu des. Doar de două ori!
– A super…
– O dată a ținut ploaia 4 zile, apoi 4 zile!

Și-am observat că ce zicea omul ăla avea dreptate. Ploaia pătrunde între cărămizi, la frig îngheață, apoi se crapă cărămizile și mortarul dintre ele. Și dacă punea piatră d-aia (erau niște dale late de 50 cm, lungi de 3-4 metri fiecare) peste gard, ala nu mai avea cum să pătrundă în cărămidă.
O chestie asemănătoare am văzut-o la noi. De ce credeți că gardurile din scânduri sunt ascuțite deasupra? Nu numai ca să oprească hoții. Să nu se distrugă de la ploaie. La garduri de metal ați văzut cum se face? Se pun doze de bere drept capac, pe stâlpii de rezistență. Ca să nu curgă apa înăuntru și să-i ruginească din interior! Eu unul i-aș unge cu ulei de motor… Că-i plin de ulei vechi de motor în țara asta, mi l-ar da gratis. Cum fac flăcăii ăia de și-au făcut mașinile să meargă cu ulei ars. Iau butoaie întregi gratis de la McDonalds sau alte restaurante și-și fac singurei combustibili ECO. Și lasă în urmă miros de cartofi prăjiți!

14

Și revin la curtea mea. Cum mi-aș face eu o curte perfectă.
Deci la stâlpi de cărămidă aș pune deasupra piatră de la piatraonline.ro, adevărați profesioniști, iar pe cei metalici i-aș umple cu ulei de motor. Un kil de ulei per stâlp.
Iar înăuntru… Eh, am multe idei. Depinde și de bani. Că mi-aș face o fântână arteziană de exemplu. Apoi, voi pune în curte cel puțin zece cireși! Nu mă pot sătura de cireșe!

Tot pentru suflețelul meu, mi-aș prinde niște viță de vie. Vreo câțiva araci. Sau cum se numesc ăia… Butași! Ca să am și de vin și de halipăpit așa. Iar pentru nevastă-mea, cum puteam s-o uit tocmai pe ea?, i-aș pune niște trandafiri, să-i fie curtea plină. Să se asorteze cu vița mea de vie și cu cireșii. Iar într-o altă parte a curții aș face o mini-grădinuță. Cu roșii, niște lubeniță, ceapă, castraveți… ca un gospodar adevărat!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.