Dacia nu va muri niciodată!

M-am înscris în câteva grupuri dedicate Daciilor 1300-1310. Și mă bucur să văd și alți pasionați ca mine. Însă pasionați nu doar așa, la nivelul de “like” și bălit la poze cu Dacia. Pasionați la nivelul în care cumpără (câteodată cu sume enorme), o Dacie bătrânică și-o aduc la suprafață, făcând-o să arate ca ieșită pe ușa fabricii.

Văd anunțuri cu vânzări pe sume mari de orice fel de piese originale. De exemplu, o siglă “vultur mare” se vinde și cu 300 lei, în timp ce sigla “Dacia 1300” se vinde cu 100 lei.

La nivel de sigle stau bine, le am pe ale mele originale. Însă la nivel de finanțe nu stau deloc bine, să-mi aduc “Furia Verde” la starea în care era odată. Finanțe, timp și, de ce nu, cunoștințe. Însă m-am apucat să mă interesez serios la ce se poate face pentru a o aduce la suprafață, la nivel de reparat defectele optice cauzate de rugină. Mai încercasem eu asta, nu-i vorbă, acum 10 ani, din auzite. Și nu ieșise deloc bine. Asta deoarece îmi era frică să pun șmirgelul pe chit și automat, vopsea.

Furia verde nu are peste 30 de ani, pentru unii nici nu merită investit un leu în ea, până nu face cel puțin 30 de ani. Însă văd vândute și celebrele “Zâmbetul lui Iliescu“, din 1999-2002 și făcute cu bani puțini să arate ca noi.

Asta-mi dă și mie speranța că, în timp, o voi aduce (din nou) la suprafață. Mai ales că acum, pe parte mecanică, mașinuța e brici. Câteva puncte de rugină, apoi vopsitul acestora (se poate face cu tubul de spray – însă nu mă pricep), schimbată timoneria că intră greu într-a 3-a și marșarier, văzut ce are la partea electrică (pâlpâie automat semnalizările de direcție) și gata.
dacia
Și dacă e să o fac brici, găsite farurile care se potrivesc pe ea, fiind de mai multe modele și negăsind niciodată farurile care să se potrivească și-n locașurile de reglare. Apoi dat bordul jos (reparat crăpătura din el – sau luat unul nou, de ce nu) și schimbat vitezometrul care e mort. Nu neapărat schimbat acesta, ci am înțeles că poate fi și un cablu de vină.

Desigur, pentru unii este o pierdere de timp, “o cauză pierdută“, iar finalul va fi nesemnificativ. Că tot nu are 30 de ani să fiu scutit de taxele inventate de stat și că nu o voi scoate decât în weekenduri la plimbare. Însă nu ăla e rolul unei mașini vechi, cu care te mândrești, să ieși “în zilele de sărbătoare” cu ea pe drum, să întoarcă privirile?

Și da, va întoarce privirile, doar din prisma vopselei (care va trebui să iasă perfect). Deoarece crec că mai sunt vreo 2 Dacii cu culoarea asta care încă funcționează.

Trecută pe numele lui taică-meu când iese la pensie, deci asigurare mică, făcut ITP și “Hit the road“. Rămâne de văzut când mă voi apuca de ea, eu sper că la sfârșitul lunii pun mâna și dau jos punctele de rugină. Treabă care ar trebui făcută și la Golan.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.