De acest Black Friday am rupt normele!

Românii au așteptat cu sufletul la gură noua ediție a Black Friday, ziua în care prețurile scad vertiginos, astfel încât fiecare să-și poată lua ceva ce i-a făcut cu ochiul. Fie că vorbim despre tabletă, smartphone (peste 60% din cumpărăturile de Black Friday de anul trecut au fost făcute de pe mobil), placă video sau televizor.

Însă anul acesta cred că am rupt normele la cumpărăturile de Black Friday. Fără să cumpăr de pe un site anume ceva, am reușit să iau ceva extrem de folositor la un preț de nimic. La 20% din valoarea acelui produs. Unii dintre cititorii acestui blog au deja idee despre ce vorbesc, alții nu. Pe scurt, mi-am cumpărat o Dacia Logan din 2006 decembrie.

Am repetat figura din primăvară, când, după ce-am luat anvelope iarna pentru Dacia 1310, mi-am cumpărat un Volkswagen Polo. Povestea ei o puteți citi pe larg aici. Și-0am mers cu mașinuța aia zi de zi. Încă o fac, ba în strânga, ba în dreapta, ba la muncă, ba acasă. Și mi-am luat pentru ea, la ofertă, roți de iarnă aproape noi. Adică s-a mers cu ele fix 1000 de kilometri, au ciumpii ăia de cauciuc pe ele de zici că-s scoase din cutie.

Și nu apucasem să-mi pun pneurile astea de iarnă când am auzit de o afacere cu bani puțini. O afacere pe care mă bucur că am făcut-o. Dănuț, prietenul mecanic (cel care m-a ajutat cu Dacia și cu Polo), îmi povestea cum mătușa lui nu a reușit să vândă un Logan din 2006. Și nu că mașina era vreo janghină, ci pentru că nu au reușit unii s-o pornească.

Mașina a fost cumpărată în ianuarie 2007 din fabrică, pe firmă. A mers cu ea un singur om, care-a circulat “băbește“, cu 50 în oraș și 95 în afară. Făcute revizii la timp, cumpărate doar piese originale Dacia, s-au folosit de mașină 10 ani, cât s-a putut face Casco la ea. Și ca orice firmă care se respectă, mașina se schimbă la 10 ani. Așa că Loganul a stat pe bară cam jumătate de an.
Veniseră niște samsari să o ia. Numai că mașina nu pornea neam. S-au uitat pe sub capotă, și-au dat cu părerea, au mai dat la cheie până a murit bateria și tot nu pornea. Așa că n-au mai luat-o. Prețul de cerere era de 2000 lei. Și na, mașina nu s-a dat. Ăia dacă o porneau, o luau pe roți, așa cum era. Fără asigurare, fără ITP. Numai că pronia a făcut să nu pornească.

Apoi prețul a scăzut la 1500. Numai s-o dea, așa cum era, deoarece avea nevoie de numere, fiind primele numere de înmatriculare ale firmei, și pe care le vrea pe noua mașină pe care o vor lua. Samsarii nu dădeau numerele, luau mașina cu banii jos și gata, fără acte, fără nimic. Ceea ce nu este niciodată o idee bună.

Și-mi povestește Dan cum mătuși-sa nu a vândut Loganul ăla. Și dacă pe mine m-ar interesa. Am zis da, la prețul ăla eram prost să nu profit. Ce dacă nu pornea? Doar din uși și capotă făceam 1000 de lei. Cutia încă 400 să scap repede de ea, motorul 600 la prima strigare.

Și a vorbit Dan cu mătuși-sa și-a întrebat-o care e cel mai mic preț că aș lua-o eu. Femeia a zis 1000 lei. Și ăla a fost prețul de cumpărare. M-am dus să văd și eu mașina și-am văzut ce defecte avea. Nu pornea, bateria consumată, bara față înfundată, o ușă era blocată. Și cîteva puncte de rugină la uși, urme care se repară în 2 ore. Prețul a fost așa mic deoarece mașina fusese accidentată.

Adică a bușit-o unul din spate și-a împins-o în una parcată. De aia bara fața înfundată. Și în portbagaj se văd urmele de îndreptare. Care-s numai pe-o parte. Și fusese schimbat portbagajul. În plus, numărul mare de kilometri. Peste 300 mii. Asta a fost așa într-o seară când am văzut-o. Și parbrizul care trebuie schimbat, fiind fisurat și zgâriat. Nu știu cine s-a gândit să-i dea drumul la ștergătoare când acestea lipseau, așa că brațele s-au frecat de geam…

A doua zi m-am dus să facem actele și să luăm mașina pe platformă. Aia m-a mai costat 150 lei. Și vine Dan seara la mine și după o oră de chin, pornește mașina. Cu spray pulverizat în admisie. Și motorul merge de n-ai treabă. Toarce ca o pisicuță.

A doua zi mi-a adus și 2 roți pentru ea (2 fuseseră pe jantă când am luat-o). Și s-a uitat mai bine pe sub ea. Ei bine, totul este schimbat. Bucșe noi, distribuție nouă, amortizoare noi, planetare noi, direcția foarte bună, nu are pic de joc, nu trage în nicio parte, intră în viteze foarte ușor, frânele țin fără probleme. O roată pe spate era blocată, însă după ce-a umblat Dan la cilindru, a deblocat-o. Apoi, dezastru, mașina iar nu pornea. Și i-a dat Dan de cap în câteva minute. fusese un senzor nefixat bine. Adică fusese pus în mufa lui firul, însă nu împins până la capăt… Am dat o raită cu ea după ce i-am făcut ITP-ul și asigurare. Trage zici ce-i aia.

Adică mașina are toate consumabilele schimbate, în service autorizat, cu piese de calitate. În plus, în MARELE PLUS, aș adăuga, este modelul Ambition, nu Laureat, după cum credeam. Adică 2 aibaguri, ABS pe toate cele 4 roți, aer condiționat (funcțional), 4 geamuri electrice, oglinzi electrice încălzite, radio casetofon cu față detașabilă, proiectoare de ceață, scaune reglabile pe înălțime, adică tot ce exista în anul 2006 în materie de confort. Îmi lipsesc scaunele de piele și jențile de aliaj…Ieri mi-a făcut Dan și ușa aia din spate să se deschidă/ închidă și a schimbat și becul de poziție față, care era ars. Mi-ar mai trebui plănuțe de frână pe față și parbriz nou, sau reparate zgârieturile alea. Și să vedem ce are de nu bagă în habitaclu căldură, deci iarna (dacă aș merge cu ea – dar nu am roți de iarnă), mi-ar cam clănțăni dinții.

Și cam asta e povestea Golanului meu. Mai trebuie plăcuțe frână, termostat, parbriz și un tub de spray pentru retușuri la punctele de rugină. De aia am zis că de acest Black Friday am rupt normele. Mi-am luat mașină care se dă cu 2000 de euro la 1000 de lei. Plus ce-am mai băgat în ea (asigurare, ITP, acte, numere preferențiale, una alta).

Acum să-l aud pe ăla care va zice că mi-am luat țeapă. Am roți mari, garda la sol ridicată, voi putea merge la țară cu ea, arată bine (am dus-o la spălătorie pentru interior/ exterior și motor – 45 lei). Portbagajul mare, încăpător, loc pentru picioare pentru pasagerii din spate, piese relativ ieftine, consum mic. Am scos 8.7 în oraș în 40 de kilometri cât ne-am dat cu ea.

Comments

comments

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.