DE CE ESTE ROMANIA MEREU PRINTRE CODASELE EUROPEI?…

Din crasa neglijenta si nepasare! Acesta cred c-ar fi raspunsul la intrebarea din generic, aproape cvazi prezenta prin paginile presei scrise si nu numai. Acesta este dealtfel si motivul pentru care sunt nevoit acum, sa ma refer, din nou, doar la scurt timp dupa un articol intrucatva similar. Si sa recunoatem, nici nu poti sa ramai indiferent cand auzi, vezi si chiar traiesti, alaturi de multi dintre semenii tai,  imagini si scene apocaliptice,  de neimaginat pentru o societate normala, desprinse aproape zilnic, dintr-o realitate  bolnava, netratata cum trebuie!

Imaginile  dezolante din Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara,  cu pereţi scorojiţi, mobilier ruginit sau cearşafuri în ferestre,  au ajuns  virale pe reţelele de socializare .  Managerul spitalului declara, dupa cum titreaza ziarele, că acum unitatea medicală se află în renovare şi că imaginile (nn- fotografiile din din presa si tv )  sunt din saloanele vechi,  care nu au intrat încă în reparaţie.Continuandu-si ,, argumentele ” d-na manager mai aduga„ Acum este aproape de finalizare lucrarea de reabilitare completă a aripii de pneumologie.  Parterul s-a terminat.  E complet refăcut.  Etajul 1 e pe jumătate finalizat, mai e o jumătate în care încă nu s-a intrat și etajul 2,  unde s-au pus geamuri,  uși, s- au pus inclusiv fluidele medicale.”  Dupa spusele mult pre optimiste ale d-nei directoare, reese ca pe acolo,  prin spitalul timisorean, totu- i ok! Minus, o spunem noi, lenjeria care arata, ca si multe altele, jalnic! Dar si aici se gasesc…motivatii: „ sunt doar vechi,  nu sunt murdare.  Sunt vechi. Adevarul…adevarat il spune insa dl. Vasile Barbu,  președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, prezent la discutia purtata in studioul postului Digi24, de fapt, principala sursa din care am redet, partial,   cele de mai sus,, Uitați-vă cu atenție la paturi și la jegul de pe frigider.  Haideți să fim serioși.  Iată cum este organizat un salon, totuși, avem de-a face cu un spital de boli infecțioase”!

Dar,din nefericire,  imagini dezolante, similare cu cele de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, pot fi lesne intalnite acum ( si  mai de multa vreme!) in multe ,f multe alte spitale cat si in alte institutii medico-sanitare din Romania! Cred ca pentru a le nominaliza ,  n- ar prea ajunge o intreaga pagina de blog!  Dovada ca zilele trecute,primele pagini ale difertelor gazete, erau indeobste acoperite cu fel de fel de stiri si reportaje ce vizau tocmai mizeria fizica, dar si morala, din acest vital sector de activitate!Cum a ajuns Romania sa interneze bolnavii chiar si pe holurile spitalelor si sa fie tratati cate doi intr-un pat  ,iar conditiile sa nu fie cu nimic superioare celor din puscarie, toate-s intrebari la care ar trebui sa raspunda practic,nu teoretic, cei aflati la putere. Dar vai, ‘mnealor n- au timp pentru asa ceva, sunt mult prea ocupati cu alegeri, cu… functiile si, mai ales, cu legile justitiei, cu salarizarile cat sicu alte gogorite,veritabile povesti de adormit copiii! Ca tara noastra, Romania-i obligata sa se alinieze urgent,  neconditionat normelor europene si sa stimuleze tratarea bolnavilor in regim de zi,eliminand astfel supraaglomerarile, sunt imperative de mult stiute dar, cum am mai spus, tot de mult ignorate cu incapatinare si cu lipsa de omenie,  de catre cei indrituiti s- o faca. Aflam insa ca,  motivați si revoltati de indiferența statului,  sapte timișoreni au renovat din banii lor un salon de la Boli Infecțioase!

Bravo lor,bravo si altora ca ei dar ce facem, sau cele- am mai putea spune mai ales celor care se fac mereu ca n- aud si ca, vezi Doamne, astazi in Romania condusa de PSD, e raiul pe pamant ?  ! Dar in spitale si- n intreg sistemul sanitar ce- i? Va spunem tot noi: E iad curat, domnilor! Iad curat si ne tratat!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.