DE CE NE INDRAGOSTIM MEREU DE SARBATORI IMPORTATE?!

Ziua Îndrăgostiţilor ,Valentine’ s Day ,cum i se spune acum la noi, a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu peste 1. 500 de ani. Pe 14 februarie, oamenii îşi arată afecţiunea şi îşi trimit felicitări, flori ori bomboane, alături de mesaje de dragoste. Ziua îşi ia numele de la un sfânt, despre care au apărut, de- a lungul timpului, mai multe poveşti.

 
Aceasta este ziua în care, în fiecare an, îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri dintre cele mai diverse, celebrând astfel dragostea care îi leagă, însă această sărbătoare nu a avut dintotdeauna o importanţă deosebită, ci a prins contur odată cu trecerea timpului. Cine a fost Sfântul Valentin, poate ca va- ntrebati? În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de- al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret. Prima sărbătorire a Zilei Îndrăgostiţilor/ Zilei Sfântului Valentin a avut loc în anul 496. Romanii, bunaoara, organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumătatea lunii februarie, prin care sărbătoreau începutul primăverii. Se crede că între manifestările sărbătorii se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete dintr- o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi, uneori, se căsătoreau.
 
 
Mai târziu, biserica a vrut să transforme festivalul într- o sărbătoare creştină şi a decis să se folosească de ea pentru a aminti de Sfântul Valentin. Cu timpul, numele sfântului a fost folosit de oameni pentru a îşi exprima sentimentele faţă de cei dragi.
 

De prin anii ‘990, sarbatoarea sus amintita a fost …importata (ca multe altele)si de noi,romanii! Avem, se pare, chiar si o traditie in a copia(imita) cam tot ce- i strain. Chiar si acea anglo- romana pe care- o mai vorbim! Asa ca, nu ne- a fost prea greu cu adoptarea….Valentine’ s Day- ului. Dimpotriva!

L- am adus, fara probleme, l- am mediatizat si- l mediatizam in exces (in special cu tenta si profit…comercial) si- l sarbatorim (in fel si chip)in fiecare an pe 14 februarie! In mod deosebit tinerii, dar si unii maturi ce- o fac pe snobii! Aceasta cu toate ca, asa cum inca poate se mai stie, avem si noi sarbatoarea noastra: Dragobetele! O sarbatoare pur romaneasca cu radacini pagane, celebrata in unele zone ale Romaniei. Este considerata a fi echivaletul zilei Sfantului Valentin (Valentine’ s day). Dragobetele era cunoscută şi sub denumirea de Cap de primavară, Santion de primavara, Ioan Dragobete sau Logodnicul Păsărilor. Ea celebra dragostea, în momentul în care natura se trezea la viata. Dragobetele a fost si speram că va rămane una dintre cele mai frumoase sarbatori traditionale romanesti, în care se impletesc sentimentele omului cu ritmurile naturii.
 

În folclorul românesc pasărea, în special cucul, este personificarea dragostei. Credinţa populară românească se mai spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul. Dar , din pacate, dupa anii 1990, acesta sarbatoarea traditională romanească tinde să fie inlocuită cu o sarbatoare importata în România,ipostaza comerciala a Sfântului Valentin, care nu are nimic comun cu tradiţiile poporului roman. Si totusi o sarbatorim!De ce oare?!Prerea mea,ca din snobism si imitare! De ce nu importam si multe alte cu adevarat bune de prin strainatate!? Asta eu n- o stiu, dar o banuiesc precum, cred, ca si dumneavoastra!….

Marc Ciubotaru

 

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.