De ce numele Adolf este acum atât de urât?

Adolf. Un nume foarte popular până în 1945. Însă, odată cu terminarea celui de-al doilea război mondial, numele Adolf a căpătat un renume foarte rău. Asta din cauza lui Adolf Hitler, de mulți considerat a fi satana în persoană. Însă, dacă e să o luăm logic, vedem că nu e chiar așa. Trecem peste zicala foarte corectă “istoria este scrisă de învingători” și ne ducem ceva mai mult în trecut.

Constantin cel Mare, Iulis Cezar, Gingis Han. Mari lideri, eroi ai neamurilor. Numele lor este prezent acum în mai toate popoarele. Dar acești “lideri neînfricați” sunt doar niște eroi? Nu au fost și ucigași? Sau sunt eroi doar pentru că au câștigat războaie? Cum este Napoleon privit acum? Un mare cuceritor. Numele lui există și-n prezent. Și doar a pierdut la Waterloo. Deci, cum de numele lui este purtat și azi?

Numele de Iosif este foarte vechi, dar este purtat și-n zilele noastre. Istoria lui nu s-a terminat cu Stalin. Și dacă și pe Stalin îl mai considerăm erou, e clar că avem ceva stricat la creieraș.

Constantin, nume foarte prezent în rândul creștinilor. Iuliu, la fel (Iulian, Iuliana, Jules etc.). Până și Gingis este un nume uzitat în Mongolia. Unde, apropos, se pa re că 2 din 5 inși se trag direct din Gingis Han. Care, conform Wikipedia, “The Mongol army conquered hundreds of cities and villages and also killed millions of men, women and children. It has been estimated that approximately 11% of the world’s population was killed either during or immediately after the Turco-Mongol invasions. If the calculations are accurate, the events would be the deadliest acts of mass killings in human history.

Ei drăcie, ca să vezi. Era băiat bun, viola sute de femei și ucidea sute de oameni, dar ce erou a fost!

Și ne întoarcem la Adolf. De ce urâm acum acest nume? Pentru că cel mai notabil posesor al lui a fost Hitler? Numai de aia? Dacă da, de ce nu folosim celași principiu și pentru numele de mai sus, Gingis, Iulius, Iosif?

The French version, Adolphe—previously a fairly common name in France and the name of a classic French novel—has virtually disappeared, along with Italian Adolfo. However, the Spanish and Portuguese version, Adolfo, has not become stigmatised in the same way. It is still in common use in Spanish- and Portuguese-speaking countries across the world.

Ne-am învățat să credem că satana, în persoan lui Hitler, a creat nazismul și a ucis 6 milioane de evrei. Atât știm. Dar nazismul este o aripă a fascismului, inventat prin 1915, în… Italia.
Zicem holocaust pentru cei 6 milioane de evrei uciși, dar zicem cucerire unor războaie care au avut mult mai multe victime. Cruciadele, cotropirea Chinei de Nord, Siberiei, Coreei. Și, să fim sinceri cu noi înține, cucerirea nu e că apare unul cu paloșul în mână, îl rotește deasupra capului de câteva ori și zice: “De azi înainte eu sunt șeful.“. Și tată lumea cade pe spate de extaz.

Și dacă vreunul a înțeles din acest articol că aș fi simpatizant al lui Hitler, e grav.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
La drum lung cu… calul!

Mi-ar plăcea să plec la drum lung călare. Adică, evident că am în minte o călătorie până la țară cu...

Furculița electronică

Spanacul a văzut multe la viața lui, dar, până azi, nici măcar nu-i trecea prin cap că există așa ceva....

Spanacul a ajuns la vaci

Zimnicea. Văcuțe, Danone și mici producători. Băi, toate ca toate, Spanacul a ajuns la vaci. Dar parcă vacile nu erau...

Close