De ce sunt mafioții înțelepți?

Am și eu o nelămurire cu care mă confrunt de mai multă vreme. De ce mafioții sunt numiți… înțelepți?
De fiecare dată când se vorbește de un mafiot nu i se spune mobster ci wise man. Așadar de ce wise man? Înțelept?
De ce nu… cutezător, avântător, Șoim al patriei sau Dumnezeu mai știe cum. De ce înțelept?

mafiaAm stat și m-am gândit la treaba asta de câteva ori și-am elaborat o teorie. Și cum sunt băiat de comitet, am să v-o spun.
Apropos, comitet. De ce înțelept și nu… sindicalist? că și așa, cam toate sindicatele sunt conduse de deștepți mafioți adică.

Teoria mea sună cam așa: sunt numiți înțelepți deoarece au făcut un lucru cu cap, înțelept, atunci când au acceptat să intre în horă, în familia de sindicaliști deja existentă. Că dacă nea Caisă era prostovan și le zicea un “va’ fa’ un culo“, atunci îi făceau inteligenții o vizită noaptea, îi tranșau familia mai ceva ca pe salamul săsesc, apoi le dădeau foc la casă.
Ha, merge teoria asta a mea?
Ești băiat inteligent că te-ai raliat cu ei. Și de acum înainte, ești numit de unii înțelept, chit că tu n-ai decât 4 clase primare și-n afară de dat cu bâta nu știi altceva, ori alternativa e să dormi cu peștii ori cu parpalac de brad ori cu pantofi de ciment…

Eu unul, sincer să fiu, aș folosi cuvintele astea într-un mod mai… înțelept. Că nu-i mare glagorie să accepți ceva care-ți încalcă principiile, când alternativa e scurtarea zilelor personale, a familiei ba chiar și-a animalelor de companie!

O chestie care e într-adevăr inteligentă e scutirea unor bani cheltuiți aiurea, zilnic. Aia ar fi treabă demnă de Oscar. Anume folosirea unor corpuri iluminat ieftine Atas. De ce să plătești factura la Enel de peste 100 de lei lunar, când poți s-o reduci chiar la jumătate, folosind becuri economice, care-ți dau o lumină mai puternică și mai bună decât a unui bec incandescent? Bine, am fost învățați cu becurile astea de zeci de ani, e mai greu să trecem pe ceva nou, însă un proverb românesc ne spune că “orice învăț are și dezvăț“.

La Atas Lightning, firmă cu 20 de ani de experiență în România, aveți peste 2000 de modele de corpuri de iluminat pe placul fiecăruia. De exemplu, mie mi-au sărit în ochi modelele Eco și Retro.
eco retro

Păi cine n-ar vrea așa ceva în casă. Și nu trebuie să fiți neapărat “înțelepți” (citește mai sus) că să-ți poți permite asemenea chestii de lux. Trebuie să fii înțelept și să iei produsele de la o firmă de prefesioniști, care nu-ți vor cere un deget (la propriu) pentru marfa de cea mai bună calitate!

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.