DESPRE CONCEPTUL DE “INFORMATIE” DIN RADIOURI SI ZIARE! – CONTINUAREA ARTICOLULUI DE IERI

Informatiile provenite de la radiouri, fie locale, regionale sau centrale, sunt in cea mai mare parte de larg interes social. Radio Romania, spre exemplu, are atat pe plan central (mai cu seama prin “Romania Actualitati”) cat si teritorial (Timisoara, Cluj, Iasi, Craiova, Targu-Mures, Constanta, Resita) o bogata si diversificata paleta de Jurnale de stiri, difuzate pe tronsoane orare si structurate in exclusivitate numai pe stiri, pe informatii de pura actualitate din care tu, ca ascultator, ai ce alege in functie de preferinte sau interes imediat. Daca ne referim in special doar la INFORMATII, “Radio Europa FM”, tot prin Jurnalele difuzate, este pe undeva foarte aproape de Radioul National: noutati, stiri de interes, utile si la obiect, pe gustul si preferintele asculatorilor. Restul, cele comerciale, strict locale sau departamentale, “de nisa”, cum li se mai spune, imbina stirile cu mai multa muzica, divertisment sau diferite concursuri inter-active.

Dupa Revolutie, numarul acestora a sporit mai abitir decat… ciupercile dupa ploaie, radiouri intalnesti acum prin mai toate localitatile, chiar si-n cele rurale, iar emisunile si programele lor sunt, cu de toate! Dupa priceperea si competenta celor ce le difuzeaza si dupa gustul si interesul celor ce le asculta…

In presa scrisa, treaba-i mult mai comlexa si diversificata, dat fiind faptul ca in prezent ziarele (cele care inca mai fiinteaza!) sunt de toate felurile si culorile! Toate insa ofera multe informatii, unele de actualitate, altele ba, in care predomina in mare parte prezentarea fenomenului politic, comentariile (pro si contra) pe marginea acestuia, cat si divertismentul, sportul si publicitatea. Din nefericire, in unele dintre acestea esti nevoit sa citesti si expresii triviale, cu accente de maxima vulgaritate, pe care se vede treaba ca unii cititori le accepta! Dar dincolo de acest aspect, de ne conceput pana in 1989, lesne se poate observa inclinatia unor cotidiene centrale (de cele locale nici nu mai zic!) tot spre stiri si informatii de senzatie, “incendiare” sau “bombe”, fie din domeniul social (sanatate, educatie, transporturi, turism, sport), fie indeosebi din viata politica sau de can-can! Nu de putine ori (si ziare), in locul unor informatii stringente, utile si de actualitate, gasesti (chiar si pe prima pagina!) fel de fel de editoriale, reportaje si anchete monotone, ne interesante sau, unele, repetate in serial, cronici politice (apologetice sau critice) in exces si de toate coloraturile, eternele amanunte cu caracter pur juridic de prin tribunale, de la DNA si despre puscarii, tanguieli, vaicareli, crime, acuze si divorturi cat si, totusi, un intreg volum de informatii zilnice cu “batai, furturi” sau accidente rutiere soldate cu… “dosarele penale deschise de politisti”!

Intocmai ca la televiziuni! A mai aparut de la un timp si, sa-i spun, moda achetelor juridice prin… ziarele (cate mai sunt) de sport, acolo unde in locul unor informatii de mare interes din sportul romanesc, sunt preferate laude ne sfarsite la adresa unor echipe sau sportivi, nu chiar de frunte, din alte tari! Pentru exemplificare, va voi oferi acum cateva titluri si tematici (intamplator alese), din cateva cotidiene centrale.

Iata-le: “Inchisoare pentru Maicuta Stefania Tamaduitoarea”, “Politisti acuzati de purtare abuziva”, “Crenvurstii, E-uri cu urme de carne trase la membrana”, “Generatia milenialilor, cutremurul care va lovi piata de munca”, “Inca doua decese provocate de gripa”, “Cine este de vina pentru catastrofa de la Eurovizion”, “R L. facut las dupa o victorie cu scandal”, “Vine recesiunea economica si tot poporul roman va plati”! , “Dragnea si- a tras ultimele cartuse in fata judecatorilor” , “Scandalul parcarii din Parcul Tineretului” , “Magistrati reclamati dupa un proces castigat la CEDO”, “De ce erau jandarmii inarmati la protestul din Piata Victoriei”, “Un mecanic de locomotiva acuza: se fura de sub nasul plitistilor!”, “Barbat atacat in stil mafiot”, “Primarii au inceput santajul pre- electoral: cer pensii speciale”, “Datoria publica va ajunge la 70 % din PIB”, “Iohanis, sfidat inca o data de Guvern”, “istemul juridic din Romania, afectat de politicile publice prost gandite”, “Cum am ajuns sa avem jumatate dintre copii analfabeti functionali” etc.

Daca, eventual, ati avut totusi rabdarea necesara pentru a citi intregul “pomelnic”, e normal sa va intrebati: dar in Romania asta, nu- i chiar mai nimic in regula?! Totu-i numai furt, frustrari si abuzuri, procurori, judecatori, raca si deprimare?! Nimic despre vreo investitie (metroul din Drumul Taberei sta mai mult blocat de ani buni, autostrazile si pasajele rutiere de asemenea, mult promisele spitale au intrat in moarte clinica… inainte de a se naste, scolile se darama iar localitatile arata asa cum sunt!), nimic , nici o informatie mai de Doamne ajuta, mai veridica si optimista despre vreo realizare notabila, despre vreun progres sau de o speranta de mai bine! In schimb, cum oricine o poate afla si constata, ne complacem in interminabile disensiuni (de toate felurile), in raca, blamari si-n planuri si promisiuni desarte, in lipsuri. Iar de ani buni, intr- o baltire pagubitoare ce vrem, nu vrem, ne indeparteaza tot mai mult de Europa! Asadar, criza (coruptie si lamentari) mai peste tot, criza si de informatii mai imbucuratoare in intrega mass-media romanesca!

Marc Ciubotaru

 

 

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
10 Mituri Dentare Demontate

Exista multe conceptii gresite despre ceea ce este necesar pentru a ne mentine dintii sanatosi.  In timp ce o buna...

O LUME A FRUMUSETII!….

Traim într-o lume plina de frumuseti invizibile, atât de delicate si subtile încât sunt imperceptibile pentru ochiul uman. Exista miscari...

Trei recomandări de filme!

De vineri au apărut două filme noi în cinematografe. Două pelicule pe care nu ar trebui să le ratați. Două...

Close