Numa’ manelarii e proști?

Există ideea preconcepută că țiganii sunt proști. Maneliștii în special. Hai să vedem dacă e așa.

Ce înseamnă să fii prost?
PROST, PROÁSTĂ, proști, proaste, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte; nătărău, nerod, tont, prostănac.

vijelie-manelistOm lipsit de inteligență, care n-are minte. Și de ce sunt țiganii proști? Că n-au decât 4-8 clase? Hai că unii au chiar 12, ba și cu bacul luat pe bune. Cazuri puține, ce-i drept, însă există. Și maneliștii, de ce-s proști? Că nu știu să vorbească? Deoarece fac dezacorduri?
Nu, nu de asta. așa ne place nouă să zicem, să fim serioși. Țiganii sunt proști și jegoși, ungurii sunt jigodii, moldovenii sunt lături (vezi cazul Radu Banciu – alt om c-o glagorie ieșită din comun).

Țiganii cântă. Maneliștii cântă. Așa fără școală, cântă și-și câștigă existența. Și au bani de-o mașină de milioane de dolari, de case, de bijuterii, de orice.
Și eu dacă aș putea, m-aș apuca de cântat manele. Nu trebuie să fii țigan ca să ai succe. Uite-te la Costi Ioniță sau la Șușanu. Îs ăia mai albi ca mulți dintre voi. M-aș bucura să primesc bani grămadă la o cântare. Atât numai să nu mi-i arunce interlopii în față. Să-i pună în plic. Nu-s curvă să mă îngroape în bani. Pe ăștialalți nu-i interesează. Că le plouă cu bani. eu m-aș stingheri, poate de aia n-o să am niciodată o carieră manelistică…

Sunt maneliști care n-au furat în viața lor, nici măcar când erau mici. Poate doar corcodușe și prune. Ce, voi n-ați furat poame când erați mici?
Și acum sunt catalogați ca proști. Nu-s proști, ci al naibii de inteligenți. Au observat că țiganilor le place maneaua. Și atunci când le cânți, ăia-ți aruncă în față teancuri de bani, aur, cheile de la Mercedes.
Că “ăia” sunt interlopi, asta e. Că ăia au furat ca să aibă banii ăia, ce te interesează?
Dacă tu ai fi cânțăreț de operă, de orice, și-ai avea sala plină, te-ar deranja asta? Ce contează că-n sală au intra și 10 belgieni pedofili?
Au plătit biletul? bun, se adună banii!

Așa și cu maneliștii. Li se rupe lor că bani proveniți din prostituție, furturi și taxe de protecție îi umple buzunarele. N-au muncit o zi din viața lor. au cântat de mici. Un “Au, inima mea“, un “De la Fane pentru Barosanu’ se știe” și și-au făcut banii de-o noapte la Intercontinental.

Nu le iau deloc apărarea maneliștilor, țiganilor. Nu-i sufăr. Sunt hoți și nespălați, am aceeași idee ca și voi. Nu-i respect pentru muzică, ci doar pentru că unii reușesc să se descurce. Dacă vedem un român c-a aplicat zicala “Cu rușinea mori de foame“, îl lăudăm. Dacă un țigan o aplică, e un jeg ordinar, ce-ar trebui linșat… Într-adevăr, 80% din ei așa sunt. Am cunoscut și țigani de treabă, să fim serioși. Unul chiar mi-a salvat un bun prieten, repezindu-se cu el la spital, noaptea, cu mașina. De-a ieșit ăla din casă în pantaloni scurți, atât.

Și atunci vă mai pun întrebarea. E manelarii proști, sau noi suntem, că muncim 10-12 ore pe zi pe-un salariu de 1500 lei? Și ne închinăm cu 2 mâini când vedem suta de euro?

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.