DOSARUL REVOLUTIEI ROMANE,TRIMIS IN JUDECATA DUPA….30 DE ANI!

Dupa o mult prea lunga asteptare,in sfarsit am aflat ca astazi ,Procurorul general, dl. Augustin Lazar, a anuntat oficial, în cadrul unei declaratii de presa ,trimiterea la instanta a unui dosar istoric. Asadar,dupa atata timp scurs de la acel insemnat(sau,mai stii?!,poate ca si..regizat!)eveniment, .Sectia parchetelor militare de pe lânga ÎCCJ a înaintat instantei rechizitoriul în Dosarul Revolutiei!Procurorul general si-a cerut insa scuze pentru durata lunga a anchetei si nu a omis sa aminteasca faptul ca si-a asumat finalizarea acestui dosar în proiectul sau de management.La aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, dupa o evolutie complexa si complicata a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor savârsite în acea perioada, fapte ce au dus la caderea regimului comunist,organele abilitate s-au hotarat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele: Prin rechizitoriul Sectiei Parchetelor Militare nr. 11/P/2014 din 05.04.2019, în dosarul penal intitulat generic „Revolutia Româna din decembrie 1989”, au fost trimisi în judecata inculpatii:1. Iliescu Ion – fost presedinte al României, 2. Voiculescu Voican Gelu – fost viceprim-ministru al Guvernului României si 3. general (rtr.) Rus Iosif – fost sef al Aviatiei Militare,pentru savârsirea infractiunilor contra umanitatii, prev. si ped. de art. 439 alin.1. lit. a, g, i si k din C.p., cu aplic. art. 5 C.p.Cercetarile au vizat stabilirea situatiei de fapt în ceea ce priveste exercitarea directa a prerogativelor puterii de stat si a luarii deciziilor cu caracter politic si militar de catre grupul de decizie politico-militara al Consiliului Frontului Salvarii Nationale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior,înaintat în grad militar si numit ministru al apararii) si Gelu Voican Voiculescu.Alte interesante amanunte le puteti afla din (https://www.antena3.ro/actualitate/augustin-lazar-sectia-parchetelor-militare-a-inaintat-instantei-rechizitoriul-in-dosarul-revolutiei-51).Vis a vis de cele inserate mai sus ,pot sa va mai spun (ca o parere a mea )ca solutionarea acestui dosar esential pentru aflarea adevarului despre istoria noastra recenta,este bine venita.Cu atat mai mult cu cat,dupa cum se precizeaza pe net cat si-n presa cotidiana, ,,Una dintre prioritatile strategice ale Ministerului Public, în exercitarea rolului sau constitutional de a apara interesele generale ale societatii, ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, a constituit-o solutionarea asa numitelor ,,dosare istorice”.

Tot cu acest prilej s-a mai anuntat ca Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, a fost abilitat sa comunice si ca ,,procurorii militari din cadrul Secţiei Parchetelor Militare, în cauza denumită generic drept ”Dosarul Gheorghe Ursu”, vizând moartea cunoscutului dizident anticomunist, au dispus trimiterea în judecată a doi foști ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, precum și a unui fost ministru de interne și a unui fost şef al Departamentului Securităţii Statului, pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.Deasemenea, in iunie 2017, procurorii militari au finalizat ”Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990”, în care au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității 14 inculpați, printre care un fost șef de stat, un fost prim-ministru al guvernului interimar al României, un fost viceprim-ministru al guvernului interimar al României și un fost director al Serviciului Român de Informații.

Acum,dupa cele aflate, cred ca este cazul sa si intrebam:dar cu interminabilele anchete privind interventia mult prea brutala a trupelor de jandarmi,adevarat masacru declansat de acestia asupra manifestantilor pasnici din 10 august 2018, cat si cu dosarele dlui L. Dragnea ,cum ramane?!Cand se vor rezolva si ele in limitele legalitatii si dreptatii?Oare sa mai fie nevoie de inca 30 de ani de asteptare!? Dar cu cei care tot modifica in vazul lumii legile statului doar pentru o vadita salvare a unor colegi sau sefi de-ai dumnealor!?Sunt intrebari mai mult decat firesti dar,deocamdata, fara raspuns!…De ce?Poate o stiti(sau banuiti)dumneavoastra,proximi cititori ai acestui articol.https://www.youtube.com/watch?v=1KeDSvX5OYY

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.