SEMNATURI FALSE!…..

Din cate se stie ca, din dorinta lor de a deveni…,,om mare”,cei 8 candidaţi la prezidenţiale reclamaţi de BEC la Parchetul General pentru că au falsificat semnături vor participa nestingheriţi la alegeri: procesul va dura,cred eu, ani buni, procurorii fiind nevoiţi să verifice semnăturile bob cu bob. Legea prevede pedepse de la 3 luni la doi ani cu executare pentru fals în acte, însă candidaţii cu greu pot fi traşi la răspundere. Mai degrabă vor plăti ţapii ispăşitori care şi-au asumat veridicitatea semnăturilor.Candidatura la funcţia de preşedinte al României presupune depunerea a 200.000 de semnături de susţinere.Însă mai mulţi candidaţi, care nu au în spate partide puternice, au depus la BEC liste false de semnături. BEC i-a descalificat în primă fază, dar CCR a întors decizia. „Neînregistrarea candidaturii s-a făcut doar în baza unei simple aprecieri a aspectului unor semnături“, a motivat Curtea, după ce BEC a invalidat candidatura lui Viorel Cataramă. „Falsul în înscrisuri poate fi certificat doar de o instanţă, nu de BEC, care e un organism electoral temporar, cu componenţă politică. BEC nu poate avea rol de instanţă“, explică avocatul Elenina Nicuţ pentru „Adevărul“.După aceasta decizie a Curţii, BEC a depus plângeri penale la Parchetul General pentru cei opt candidaţi care au falsificat aproape jumătate din semnături: Viorel Cataramă – Partidul DreaptaLiberală; Miron Cozma – candidat independent; Maria Minea – Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni;Cătălin Ivan – Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională; Sebastian Constantin Popescu – Partidul NouaRomânie, Alexandru Cumpănaşu – candidat independent; Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Bobby Păunescu – candidat independent.

Ce riscă acum cei opt..ambitiosi,visatori la presedintie?Nimic,spun tot eu! Din punct de vedere politic,e drept, au suferit mici prejudicii de imagine, însă vor putea candida nestingheriti la alegerile prezidenţiale,chiar dacă, potrivit BEC, au trişat la înscriere! Nici din punct de vedere juridic nu riscă mare lucru. Conform procedurii, fiecare foaie cu semnături este garantată de un reprezentant al candidatului, care-şi asumă răspunderea penală că semnăturile sunt adevărate. „Pentru ca un prezidenţiabil să fie tras la răspundere,este necesar ca el în mod direct să fi făcut acele falsuri. Dacă ne uităm către prezidenţiabili, o să observăm că ei se pot prevala întotdeauna de situaţia prin care şi-au angajat persoane care să strângă semnături pentru ei, şi atunci se vor dezice de acuzaţiile de falsificare a declaraţiilor“, susţine avocatul Adrian Cuculis pentru „Adevărul“.

Chiar dacă ancheta va evolua, un eventual proces va dura ani. În acest timp, unul dintre cei opt candidaţi cu probleme penale ar putea ajunge, teoretic, preşedintele României, iar şeful statului are imunitate. „În ipoteza în care unul dintre cei opt ar ajunge să câştige cursa electorală, vom avea o nouă mare problemă, pentru căurmărirea penală nu ar putea să mai fie dusă la bun sfârşit, fiindcă preşedintele ar căpăta imunitate totală.Astfel, am avea un preşedinte penal intangibil“, arată Adrian Cuculis. Totuşi, şansele ca unul dintre cei… nu,,opt negri mititei “,cum probabil stiti din copilarie, ci visatori de fuctii inalte,sa ajungă preşedinte sunt infime.

Cel mult, ar putea intra în marja de eroare.Ca si multe,multe altele….Asa-i la vot,ca si la tenis!

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.