DREPTATE…NEDREAPTA!

Deşi există deja o interpretare a acestei înfăţişări a dreptăţii, iată cum văd eu lucrurile, mai ales în ţara în care trăim, România: Justiţia este oarbă (este legată la ochi), sabia dreptăţii se odihneşte cu vârful în jos şi nu prea voieşte să-i pedepsească pe cei în cauza. Însă singurul simţ care i-a mai rămas este cel al balantei… Oare în ce parte se va înclină balanţa în direcţia aceluia sorţii de izbândă vor fi mai mari? Şi oare ce cântăreşte mai greu în balanţa? Dreptatea, sau banii? Greu, foarte greu de răspuns, deoarece în multe cazuri, Justiţia din România pare, după prerea mea (şi cred că nu numai) mai degrabă un diavol ghiduş decât unul dintre cele mai serioase şi drepte instituţii din toate timpurile. În cele ce urmează va voi prezenţa aşadar, pe scurt, doar un caz-exemplu de dreptate absurdă făcută de o instanţă judecătorească.

Cazul, întâmplarea-n sine, l-am aflat, cu două zile în urmă, dintr-un reportaj al jurnalului de ştiri de la oră 19, ProTV. Era vorba de un cetăţean-pensionar, ajuns la venerabilă vârstă de 92 de ani, locuitor dintr-o localitate rurală a judeţului Suceava. Acolo şi-a trăit viaţă şi-şi va trăi, probabil şi anii care vor urma. Că orice pensionar suferind de o afecţiune cronică, beneficia şi el, anual, de mai multe bilete gratuite pentru calatorii CFR, cu drept de însoţitor.

Firesc, nu era precizat nici unde, cine şi ce fel de însoţitor avea totusi drepul sa aleaga. Normal,nu?! Şi atunci?! Atunci, că să mă repet, cineva, un “binevoitor”(cum sunt foarte mulţi cam peste tot!) l-a …turnat! Cică, sărmanul om a… înşelat statul, prin faptul că cei care-l însoţeau îi plăteau nişte sume de bani, ca o răsplată. Dar, logic, gândesc eu, de moment ce el avea acest drept de a fi însoţit, avea şi dreptul să-şi aleagă însoţitorul.

Indiferent cine era. Iar dacă respectivul însoţitor îl mai răsplătea cu ceva, ce mare crimă-i în asta?! Cu ce este statul pierdant? Biletele alea nu trebuia să fie foloste în timp? Cum şi-n ce fel, posesorul, recte-pensionarul decide, nu statul! Şi-n fond, cine ştia sigur, exact si precis, ce probe concrete putea să aibă turnătorii, în ce priveşte răsplata-n bani sau natură pe care, eventual, o ofereau binevoitorului pensionar?!

Aşa gândesc şi-o spun eu. Instanţa însă, cum se preciză în reportajul amintit, a fost de altă părere, condamnadu-l pe posesorul biletelor gratuite! Mai mult, i-a pus şi sechestru pe “bunurile” ce le mai avea, zice-se “pentru recuperarea sumelor de bani cu care a înşelat statul”! Să afli, să auzi şi… să nu crezi!

Trist, dar adevărat! Aşa a hotărât justiţia, aşa s-a considerat că-i… DREPT! Eu unul, am mai spus-o, sunt de cu totul altă părere! Dumeavoastra ce spuneţi?

P.S. Mai am încă o întrebare (cum glăsuia, va reamintiti, nu?, ex ministrul justiţiei!): Dacă acestui nevoiaş cetăţean îi aplici asemenea pedeapsă, ce sentinta primesc oare cei care devalizează statul cu milione de euro?! Ofer şi răspunsul. Doar acolo, câţiva anişori de puşcarie, un fel de… casă de odihnă mai ales pentru “scriitori” de “carti stiintifice”, după care-i elibereaza (aşa cum se întâmplă chiar şi în aceste zile!) iar bunurile “nevinovatilor”, în cele mai multe cazuri, rămân deocamdată intacte! Aşa hotărăşte uneori justiţia! Talerul dreptăţii, pare a fi cam strâmb, aplecat spre ne adevar!… Repet: e doar o parere, părerea mea. S-ar putea să greşesc! Cum, din nefericire, se petrec treburile (uneori) şi-n instanţă!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.