EFECTELE NEGATIVE ALE TELEFONULUI MOBIL ASUPRA SANATATII (SI NU NUMAI)!..

Traim intr-o lume in care tehnologia este la putere, asa ca telefonul mobil face parte, vrem nu vrem, din viata noastra. Nu mai este nici un secret faptul ca telefoanele mobile sunt peste tot in ziua de astazi. Se pare ca toata lumea detine macar unul, chiar daca telefonul mobil avut in posesie, nu este un smartphone in toata regula. In aceasta lume moderna si plina de capcane, intr- adevar, telefoanele mobile au devenit esentiale in viata fiecaruia dintre noi. Dar asta nu inseamna ca nu- ti poti trai viata fara un telefon mobil. Cand ne referim la copii, avantajele si dezavantajele detinerii unui telefon mobil sunt de 50- 50. Din pacate, frecventa cu care folosim acest aparat il face sa fie daunator sanatatii noastre.
Banuiti sau, eventual, stiti macar ce boli va poate provoca mobilul utilizat in exces si, uneori, chiar non- stop? Dar folosirea in exces a acestuia duce, pe langa multe altele, la deteriorarea sanatatii fizice, psihice si chiar sociale. Iata o lista cu cateva probleme cauzate de telefonul mobil:
-Reduce interactiunea intre oameni. Dependenta de telefon duce la izolare. Oamenii nu mai pot interactiona intre ei iar urmatorul pas logic pare a fi comunicarea virtuala.
– Amorteala si lenea. Nimanui nu ii plac persoanele lenese.Iar folositrea in exces a mobilului face ravagii in organism tocmai din cauza armotelii si a lipsei de miscare.
– Insomnii. Multi dintre cei care sunt dependenti de telefon se aleg cu mari probleme ale somnului. Radiatiile de 884 MHz. sunt suficiente pentru a cauza insomnia (nu tocmai usor de tratat).
– Pierderea atentiei. Aceasta consecinta este des intalnita la cei care folosesc mult prea mult mobilul. Acestia se focuseaza asupra conversatiei si isi pierd, in timp, concentrarea.
-Tumori pe creier.Telefoanele mobilele transmit radiatii elecromagnetice si acestea au capacitatea de a schimba organizarea celulelor si a tesuturilor cu rapiditate, fara sa se vada. Mutatia celulara genereaza cancerul la creier si multe alte boli.
– Creste temperatura corporala. Mobilele se folosesc de frecventele radio pentru a comunica cu centrala. Aceste frecvente radio au efecte termice iar temperatura corporala creste simtitor.
– Accidente. Folosirea excesiva a mobilului este o cauza principala a accidentelor rutiere. Acestea au fost interzise in trafic, insa multi(ca si- n alte situatii) nu respecta acest lucru! S- a dovedit in ‘ n imprejurari ca, din pacate, la noi, in Romania, legile sunt doar facute (ca sa fie!),dar nu si respectate!…

Oamenii de stiinta continua insa cercetarile pe marginea efectelor pe care telefonul mobil le poate avea asupra utilizatorilor. Cercetari efectuate în aproximativ 15 tari au aratat ca folosirea excesiva a mobilului poate creste si riscul de cancer! Totusi riscul exista chiar si daca mobilul este folosit doar 15 minute în fiecare zi.Oamenii de stiinta continua cercetarile pe marginea efectelor pe care telefonul mobil le poate avea asupra utilizatorilor. Cercetari efectuate în aproximativ 15 tari au aratat ca folosirea excesiva a telefonului mobil poate creste riscul de cancer. Riscul exista chiar si daca mobilul este folosit doar 15 minute în fiecare zi. Potrivit lui Elizabeth Cadis, coordonatoarea unui studiu realizat anul trecut, cei care au vorbit la telefon peste 15 minute zilnic, timp de 15 ani, au un risc de 72 de ori mai ridicat de a face cancer, comparativ cu cei care nu utilizeaza telefonul mobil. ,, Cum telefonul este tinut la ureche, pot fi afectate functiile cognitive si de memorie ale creierului, lobii temporali ai creierului fiind în apropierea zonei urechii”, explica dr. Black. Cu alte cuvinte, pe lânga riscul de a dezvolta tumori canceroase, mai exista si riscul afectarii capacitatilor cognitive si de memorie.Pericolul este cu atât mai mare la copii, întrucât craniul lor este mai subtire, deci radiatiile pot patrunde mai usor. În plus celulele se divid mai repede, iar impactul radiatiilor poate fi mult mai mare. În urma mai multor studii, speciali?tii fac un avertisment extrem de dur asupra persoanelor care folosesc telefonul mobil în permanenta, informeaza exquis. ro. Aceste persoane sunt predispuse la o boala extrem de grava, de care se poate scapa doar prin renun?area la vorbitul excesiv la telefon. Odata cu tehnologia, a evoluat si dependenta omului fata de gadget- uri. Putin stiu insa ca frica de a ramâne fara baterie la telefon sau fara internet mobil , se numeste nomofobie sau… frica de a nu avea acces la telefonul mobil!
Din nefericire, tot putini sunt si cei (din Romania) care stiu ca a vorbi la telefon in timpul programului de serviciu, la volan, in public, in mijloacele de transport sau chiar asa, aiurea , pe strada sau pe trotuar, pe langa interedictiile stabilite (cum am mai spus) prin lege, ei nesocotesc si legile ne scrise ale bunului simt. Ale convetuirii intr- o societate (colectivitate)ce se vrea civilzata, europeana din secolul 21! Paradoxal, stiu dar fie ca ignora totul, fie ca inca (unii) n- o stiu! Si iata asa, tu, omul onest, civilizat si…rabdator, esti nevoit sa suporti minute- n sir, la magazin, prin birouri si ghisee, la coada si- n spitale cat , nu in putine cazuri,chiar si la spectacole(!), fel de fel de convorbiri (cele mai multe, cu ….sonorul la maximum!) ale celor platiti sa- si faca treaba cat , mai ales, ale celor fara… nici- o treaba! Dar si fara nici o urma de civilitate! S- a ajuns cu vorbitul la…mobil, pana si- n biserica! De necrezut, dar adevarat! Da , acestia suntem acum noi (unii dintre noi) , romanii! Doar e ..democratie,nu?! Si libertate! La… faradelegi!

Marc Ciubotaru

.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
AUTOSTRAZI SI SPITALE,NU AJUTOARE SOCIALE PENTRU PUTUROSI!

  Aproape că nu exista buletin de știri în care să nu aud că asistații din nu știu ce comună...

Vacanta în 2014

Vrei să fii în ton cu turiștii experimentați, vrei să fii la modă în domeniul călătoriilor? Află că și în...

Eloise Mumford – altă drăguțică

Data trecută vă spuneam de Brooke Nevin, deoarece m-a cucerit datorită rolului din Breakout Kings. De data asta, Eloise Mumford...

Close