EPIDEMIA SCHIMBA ROMANIA. OARE? SI-N CE FEL?

Dupa ce aseara si ieri, mai toata ziua, canalele de informatii (presa scrisa, radio-tv-urile cat si net-ul) ne-au tot bambardat cu fel de fel de stiri alarmiste, chipurile ,,masuri de preventie anti coronavirus”, astazi cotidianul Adevarul publica pe 5 pagini, un amalgam de articole, stiri si poze numai si numai despre ,,lupta impotriva coronavirisului ucigas!” Mai mult, pe frontispiciul primei pagini, titreaza cu litere de o schioapa: EPIDEMIA SCHIMBA ROMANIA!

Bravo, domnilor, dar acum ati aflat?! Pai,fratilor, tara asta,Romania, ii schimbata de peste trei decenii! Mai tot timpul ne schimbam dar, ca un facut, ramanem tot la fel! Ba, chiar ne asemuim cu racu’! Si apoi, ca o parere strict personala (dar auzita si pe la altii), nu epidemia schimba Romania, ci isteria, panica si efectele acestora. Din cate se stie, de-a lungul anilor au existat, inclusiv in Romania, fel de fel de maladii si epidemii stranii. Intre acesta as include-o si pe actuala epidemie, cea de panica si isterie!

O isterie colectiva ce pare a fi programata dupa gripa aviara si pesta porcina. Cred ca nu le-ati uitat! Ce-i drept, isteria colectiva este un fenomen rar, dar atestat, cu caracteristici bine cunoscute si care, totusi, raman in buna parte neexplicate. Si atunci,te intrebi: de ce atata tam-tam si vorba GOALA intr-o Romanie si asa, cu sau fara coronavirus-ul asta, aflata mai de multa vreme in suferinta cronica pe multiple planuri? Ca s-o amplificati? Aseara, la jurnalele de stiri (chiar si la cele sportive!), cat si astazi in ziare, TOTUL era si este doar despre ,,masurile drastice, impotriva coronavirusului, luate de autoritatile romane dupa ce numarul a ajuns la 15!” (n.n.am citat din Adevarul).

Deci, in loc de fapte si masuri concrete, eficiente, ne ocupam de numaratul presupuselor imbolnaviri! Bravos! Intre acestea, multe, f. multe la numar, vizeaza spitalele si unitatile dependente de acestea, de fapt intregul sistem medico-sanitar aflat, o spun cu majuscule, IN GRAVA SUFERINTA! Ca nimeni, absolut nimeni n-a luat vreo masura de inlaturare macar a simptomelor, e de mult un lucru stiut. La fel de bine stiute sunt si numeroasele interdictii si dispozitii menite, ni se precizeaza, sa previna contaminarea.

Sunt mult prea numeroase ca sa le mai pot nominaliza. Acum, n-ar fi de mirare daca maine, poimane vor aparea masuri preventive si la inmormanari! Daca poti sau nu sa iei parte la un asemenea eveniment sau daca mortul poate sa fie ingropat cu sau fara masca! (cum se numea pe vremuri o indragita emisiune tv!) In schimb, iata ca acum, la suferintele cronicizate, din asa zisa ,,grija fata de sanatatea oamenilor”, autoritatile mai adauga una: interzicerea oricaror vizite in unitatile spitalicesti! Da, ca masura preventiva, e bine venita, dar nu in asa fel. Nu era mai firesc, mai logic si eficient (dar si mai omenos) ca dl Arafat (care citea aseara atat de grav si alarmist, de credeai ca vine sfarsitul lumii!) cat si cei care au emanat o asemenea ,,masura preventiva”, sa fi sugerat conducerilor spitalelor ca la intrarea in edificiu, fiecare vizitator (ce nu vine din placere) sa fie dezinfectat?

Asa ar fi fost si este normal sa fie, dim moment ce in spitale nu intra numai vizitatorii, presupusii purtatori ai acestui virus letal, ci si cei care-l desevesc: medici, asistente, laboranti, infirmiere, functionari etc. Acestia si altii ca ei,nu pot fi considerati aprioric purtatori ai coronavirusului? Categoric, DA!

Si atunci, de ce aceasta discriminare ce in loc sa aplaneze spiritele si sa mai diminuieze suferintele, mai mult le amplifica?! Efectele nocive vor aparea curand, tocmai din cauza nepriceperii celor, nu putini la numar, care incurca lucrurile si provoaca o totala si neavenita stare de alarma! Oare domnii de la Ministerul Sanatatii cat si alti factori de decizie au vizitat vreun spital?Au vazut ,,minunatele conditii” in care-s cazati, alimentati si ingrijiti bolnavii? Sau poate ca, de ocupati ce sunt cu tv-urile, nu le mai ajunge timplul si pentru aceste…fleacuri?! Cu astfel de ,,argumente”, starea actuala a lucrurilor se va amplifica si mai rau. Iar suferintele celor care inca le mai suporta, vor fi mult mai numeroase si grave. Nu din cauza coronavirus-ului, ci din isteria si neomenia ce-au schimbat si schimba (din rau in mai rau) draga noastra, Romania!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.