Există onoare în sinucidere?

Noi, europenii, ca și majoritatea oamenilor de pe planeta asta, nu suntem de acord cu prostia asta, că există onoare în sinucidere.
Bine, există unele excepții, când te sinucizi tu ca să salvezi pe cineva. Aia e deja un gest eroic, martirizare, îți fac urmașii ode, statui și filme care să zugrăvească spiritul tău luptător și pur. Însă acum vorbesc despre “onoarea” la japonezi.

Începe azi la cinema filmul 47 Ronin. Film adus în România prin amabilitatea Ro Image 2000. Ultimul film pe anul ăsta în care joacă Keanu Reeves. Și contrar filmelor de până acum, chiar a rătat gagiul a bărbat, nu a puștan acneic. Avea plete, bărbuță, dădea cu sabia. Era un ciumete.
47-ronin-posters-featured
Povestea începe când Kai, al nostru bărbos de care zisăi, copil fiind păduri cutreiera. Cu fuga, deoarece fugea dintr-un codru în care zice-se că sălășluiau numai demoni.

Și este salvat de căpetenia ținutului ăla, un japonez bătrânel. Numai că, fiind doar pe jumătate japonez, nefiind dragă Doamne de sânge curat (cum era aia cu naziștii și rasa ariană?), nu era tratat ca un om, ci ca un animal mai răsărit. Așa ca un cal sau o cămilă pe la arabi. O cămilă din cele 3000 de bucăți, nu una de lux.
Timpul a trecut și s-a mărit Kai, ca să ajungă într-o zi să-l salveze pe samuraiul principal al șefului ținutului. Asta n-a făcut decât ca cei 46 de samurai ai căpeteniei să-l urască mai mult. Deja îi scoseseră vorbe că ar fi demon, că numai un demon putea să omoare alt demon, prostii d-astea. Mă și ce frumos era demonul ăla, o blană așa frumoasă, moale, cu-n colorit extraordinar. Era ca un fel de animal. Un balaur na, cum aveam noi balauri în basme, ăia au demoni. Ca la chinezi, când se îmbracă ăia în șerpi, știți!

Iar căpetenia aia a locului, un fel de județ p-acolo, avea o fiică. Una bucată bunăciune de era-n limbă după Kai. Și într-o zi, vine în județul lor comandantul suprem, prim ministru sau ce naiba era ăla, care-avea-n cap un ibric cu toarte mari, ceva de râsul curcilor. Și prim ministrul ăsta când a venit, a adus cu sine și pe comandantul județului alăturat. Și ca la țigani, ăia mai mari au decis. Fata moșului, asta de era-n limbă după Keanu Reeves, trebuia să se mărite cu jupânul județului alăturat. Care ăla, fiind un mare porc, avea ca mână dreaptă o vrăjitoare. Și vrăjitoarea aia face în așa fel încât moșul, tatăl fetii să-l atace pe jupân noaptea, sub influența unei vrăji. Asta deoarece porcul ăla voia să fie singur conducător peste cele 2 județe.
Sare lumea și-l prinde pe moș înainte să-l bărbierească p-ăla cu katana. A doua zi, ca să-și salveze onoarea județului, moșul trebuia să se sinucidă ritualic. Să-și taie burta, apoi samuraiul lui principal să-i taie capul. Băi, o tâmpenie de nedescris. Cică așa ar fi făcut o mare onoare!
Per total filmul e drăguț. Efecte speciale, lupte p-acolo, samurai, vrăjitoare, demoni, japoneze bunicele, merită. Ba mai apare și Rob zombie boy fix 5 secunde în film… În plus, au mai fost și două faze de râs, la care nu m-am mai putut opri, cu riscul de-a supăra spectatorii de prin jur.
Însă vreau să vorbesc despre onoarea asta prin sinucidere. Și ajung din păcate la faza de final de film, unde 46 de flăcăi, printre care și Kai al nostru, se sinucid. Așa, cu harakiri, tăiere de burtă. Cu lume strânsă acolo ca la urs, cu petale de cireș care cădeau, de parcă plângea natura mă băiatule…

Eu unul, nici să mă bați, nu pricep ce-i așa onorabil să te sinucizi. Am zis, dacă e să salvezi pe cineva, iar ca gest suprem să te sinucizi, e una. Însă, când sunt 1000 de privitori de se uită la tine cu bucurie, ce mare onoare când te tai la burtă?
Și aveau niște explicații de m-au apucat spumele mării învolburate din coasta Cubei…
– Vă las să vă sinucideți, pentru a onora memoria stăpânului vostru.

Mare onoare nene, mai mai că-mi dau lacrimile de la o așa onoare. Ce credeți despre asta? Și vă rog, nu mă luați cu prostii de genul “ești praf la cultură băi, nu știi tu ce și cum“. E vorba de puncte de vedere diferite, despre stiluri și mentalitate diferită. Între asta a asiaticilor și a europenilor (bașca occidentali și orientali).
Da, la orientali, numai ăia de-s distruși la minte se aruncă-n aer pentru cele/ cei 70 de virgine/ virgini. Că așa le dictează Coranul. Unde e un pasaj, ca și-n Biblie, unde zice că-n cadrul unui război, să-ți omori inamicii. Numai că ăia au război și bubuituri în cap de când îi îndoctrinează părinții sonați.

N-am nimic cu nicio cultură, însă părerea mea personală este că NU EXISTĂ ONOARE ÎN SINUCIDERE RITUALICĂ!

Voi ce părere aveți?

Comments

comments

35 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
7 minute de rețete cu ou

Sunt mare consumator de omlete, de ouă fierte sau orice fel de mâncare care se face cu ou. Tocmai de...

Ai atributele unui barbat stilat? La nivel vestimentar se poate vedea cu usurinta

Fara doar si poate ca succesul social in randul masculin este garantat si prin exprimarea tinutei sau dupa caz a...

Tot cu socrii în aceeași casă stai, tot?

Unele realități din timpurile noastre  Auzisem de curând pe cineva care se plângea că nu mai are intimitate și spațiu...

Close