Există sucuri pentru diabetici?

Întrebarea poate părea oarecum stupidă. Cum să nu existe sucuri pentru diabetici? E plin de Cola Zero, de Pepsi Max și de alte băuturi răcoritoare fără zahăr. Trebuie să te duci la cel mai apropiat magazin, chiar ăla de la parterul blocului și găsești minim unul.

Dar, băuturile fără zahăr nu înseamnă că-s bune pentru diabetici. Au, într-adevăr, 0 (zero zahăr), dar au indice glicemic nu mare, ci enorm. Asta am aflat-o pe propria-mi piele, după ce-am fost diagnosticat cu diabet. Obișnuiam să-mi iau (o daă la 3 zile) câte o stică de jumătate de litru de Pepsi Max. Că n-are zahăr, și să vezi, ce bun e.

Însă după ce mi s-a spus, probabil a 10-a oară că sucurile fără zahăr sunt mai păcătoase decât cele cu zahăr, am zis să verific. Din regimul alimentar, medicamente și insulină îmi mențineam glicemia între 150 și 170, la 2 ore după masă (când e glicemia maximă, conform doctorilor diabetologi).

Luni am băut o sticlă de jumătate de Pepsi Max (fără zahăr) la masă, iar la 2 ore aveam glicemia 220. Marți nu am băut niciun suc, și am mâncat exact ce mâncasem în ziua precedentă. Glicemia 166. Miercuri, la masă am băut jumătate de litru de Pepsi cu zahăr. La 2 ore după masă aveam glicemia 187. Repet, același feluri de mâncare în toate zilele. Diferență destul de mare.

Așa că am zis că mai bine beau sucuri cu zahăr, decât fără zahăr, că îmi crește mai puțin glicemia. Însă nu e o soluție viabilă pe termen lung. Altfel, nu prea ai ce băuturi răcoritoare să consumi. Și fără zahăr și fără cancerigene și sănătoase. Poate apă cu lămâie. Dar fără zahăr, fără miere, mai bine ai linge direct lămâia…

Și-am tot căutat niște sucuri fără zahăr și fără alți îndulcitori care să fie ba cancerigeni, ba cu indici glicemic ridicat. Și-untr-un final, am găsit. Se numește Green Cola și vine în 3 sortimente: Cu gust de Cola (aduce a Pepsi cu zahăr amestecat cu Pepsi Max), cu vișine (acrișor, dar foarte bun) și cu portocale (aduce la gust cu o combinație între Mirinda și Fanta). Știu ce vorbesc, am combinat toate băuturile răcoritoare de pe piața românească, de la Brifcor la Mountain Dew, de la Ci-Co la energizant care costă 1 leu 2 litri.

Și față de celelalte sucuri, nu am văzut să creeze sete continuă. Adică beau unul de jumătate de litru în 2 zile. Nu mă îndeamnă nimic să mai beau, să mai beau. Și ține și de sete, adică nu trebuie să dai cu un litru de apă ca să-ți potolești setea după ce ai băut niște sucuri. Nu le pot zice răcoritoare, din moment ce nu le bei doar vara.

Aceste 3 sortimente le-am găsit la Kaufland (3,19 lei), însă cel cu gust de Cola l-am găsit și la Auchan (2,80 lei). Și la cel cu gust de Cola dacă-i pui niște esență de migdale, îți iei un Doctor Pepper atât de bun și de natural.

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Informeaza-te corect despre rolul pilotilor forati

Pilotii forati avand diametru mare (intre 60 - 200 cm), reprezinta in esenta niste coloane circulare realizate din beton armat si...

Cum sa faci o camera sa arate mai mare decat este in realitate

Problema camerelor mici este ca ele tind sa arate si mai mici atunci cand sunt supra-aglomerate. Si in orice camera,...

Japonezii fac și filme bune!

Că nu-i înțeleg eu în multe chestii pe japonezi, știe toată lumea. Însă are cineva idee că japonezii fac și...

Close