Frezele dentare – instrumente indispensabile din trusa stomatologului

Fiind unul dintre cele mai de temut instrumente stomatologice, freza dentară a cunoscut o evoluție remarcabilă în timp datorită progreselor tehnologice. Dacă în trecut, aceasta reprezenta un adevărat instrument de tortură în percepția pacienților, în zilele noastre, accentul cade pe confortul și bunăstarea celui care are nevoie de tratamente dentare.

Tehnologiile moderne și performante din cabinetele dentare facilitează munca specialiștilor și le permite să lucreze atent și eficient asigurând desfășurarea procedurilor în condiții optime atât pentru stomatolog, cât și pentru pacient.

La ce sunt utile frezele dentare?

Frezele dentare sunt instrumentele ce își găsesc utilitatea în domeniul stomatologiei în cadrul mai multor proceduri – pentru intervențiile necesare în cazul cariei dentare, pentru a lustrui suprafața bonturilor (în cazul coroanelor și a punților dentare) ș.a.m.d.

La ora actuală există, pe piață, o gamă variată de freze dentare cu diferite dimensiuni ce se utilizează în anumite proceduri în funcție de cazul clinic întâlnit.

Din acest motiv, atunci când specialistul se află în căutarea unor astfel de instrumente care să-și dovedească eficiența în timp, va trebui să se informeze suficient pentru a alege cele mai bune freze dentare menite să-i faciliteze munca în cabinetul sau clinica dentară.

În anii ‛80, principalele instituții dentare internaționale au decis să realizeze o clasificare a frezelor dentare universal valabilă în conformitate cu standardele ISO (International Organization for Standardization).

Clasificarea frezelor dentare în funcție de modul de operare

Freza, unul dintre cele mai utilizate instrumente dentare din cabinet, se bucură de o mare popularitate în rândul specialiștilor. Pe piața stomatologică, există o multitudine de freze dentare la dimensiuni diferite, ce pot fi achiziționate la un preț avantajos sau mai puțin avantajos în funcție de distribuitorul ales.

În raport cu modul de operare, aceste instrumente se clasifică în:

Freze diamantate – acestea îndepărtează structura dentară prin abrazarea suprafeței și își dovedesc eficiența în cazul șlefuirii smalțului sau pentru a secționa ceramica;

Frezele extradure – părțile metalice și tăioase sunt utile în ceea ce privește reducerea structurii dentare.

Unul dintre principalele avantaje ale utilizării frezelor diamantate constă în faptul că acestea produc o cantitate mai mică de căldură în comparație cu frezele metalice.

Metalul subiacent, particulele de diamant și materialul adeziv dintre particule și metal sunt elemente care fac parte din alcătuirea capului activ al frezei diamantate. Puterea abrazivă a acesteia depinde de o serie de factori cum sunt, de pildă, mărimea cristalelor de diamant, distanța dintre ele etc.

De altfel, frezele dentare diamantate se pot clasifica ținând cont de anumite criterii cum ar fi forma și tipul capului activ, lungimea frezei și tipul de mâner.

Alegerea  frezelor dentare și dezinfectarea lor

De regulă, specialiștii iau în calcul forma capului activ și granulația diamantului atunci când fac o astfel de alegere. Diversitatea acestor instrumentelor pe piață este mare, astfel că frezele diamantate pot avea o mulțime de forme (sferică, cilindro-conică cu cap drept, conică sau fissure, pară, roată, cilindro-conică cu cap rotunjit ș.a.m.d.)

De altfel, orice specialist trebuie să asigure decontaminarea și dezinfectarea instrumentarului specific intervențiilor, întrucât, în timpul procedurilor stomatologice, frezele se pot contamina cu agenți patogeni ce pot cauza diverse infecții. Printre metodele cele mai frecvent utilizate în stomatologie se numără utilizarea unor dezinfectanți disponibili în comerț sau a unui autoclav eficient.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.