GRESELI CARE AU SCHIMBAT CURSUL ISTORIEI!

Greșeli stupide, de fapt,o greseala, poate ca veti spune.O simplă greșeală.Dar uneori chiar și greșelile mici pot schimba cursul istoriei,nu?În cele ce urmeaza voi enumera cca 10 astfel de cazuri(greseli): de la catastrofe devastatoare și descoperiri accidentale până la răsturnări de situații în timpul războaielor care au tot fost.Si- au fost,slava Domnului!

1-Ziua de naștere a soției lui Rommel a schimbat cursul celui de- al doilea război mondial.Cine știe cum s- ar fi putut încheia cel de- al doilea război mondial, dacă nu ar fi fost această întâmplare care a schimbat complet situația. Ne referim, desigur, la debarcarea din Normandia de pe 6 iunie 1944. Totul a început cu faptul că Adolf Hitler i- ar fi ordonat unuia dintre cei mai buni generali de ia săi, Erwin Rommel, să apere coasta de nord a Franței.Dar Rommel, poreclit „Vulpea Deșertului” era convins de faptul că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Aliații urmau să anuleze sau cel puțin să amâne debarcarea și a decis să sărbătorească cu calm ziua de naștere a soției sale, dar a fost o greșeală. Anume de ziua ei, 06 iunie,forțele aliate i- au luat pe naziști prin surprindere capturând toate cele cinci plaje de pe coasta Normandiei.Conform estimărilor , în acea zi au murit în jur de 9000 de soldați germani, iar supraviețuitorii l- au învinuit pe Rommel pentru acest usturator eșec. Este curios faptul că atunci când Rommel a apărut, în cele din urmă, el a cerut sprijinul celei mai bune divizii de tancuri, dar pentru aceasta avea nevoie de aprobarea lui Hitler, care însă dormea în acel moment și nimeni n- a îndrăznit să- l trezească.

2-O greșeală de traducere a dus la bombardarea Hiroshimei.Continuând tema celui de- al doilea război mondial, să ne amintim despre unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria omenirii:bombardarea nucleară a Hirosimei. Imaginați- vă că această tragedie ar fi putut fi evitată.Deci, în Declarația de la Potsdam, aliații i- au cerut Japoniei capitularea. Ca răspuns, prim- ministrul japonez de atunci, Kantaro Suzuki, a scris o scrisoare în care a utilizat cuvântul „ mokusatsu”, care are mai multe alte sensuri. Suzuki avrut să spună că se va gândi la cererea aliaților, dar traducătorul a transmis un mesaj precum că prim-ministrul japonez le- a respins cererea.Hiroshimei dacă aliații ar fi avut parte de alt traducător! Rezultatul este bine cunoscut tuturor: zece zile mai târziu SUA au lansat prima bombă atomică asupra Hiroshimei.

3- Scufundarea Titanicului și cheia pierduta.Scufundarea Titanicului este, fără îndoială, una dintre cele mai mari catastrofe din istorie. Dar ar fi putut fi evitată!Problema este că administrația a decis să- l înlocuiască unul dintre ofițerii navei, iarcheia, care avea denumirea de „Crows Nest TelephoneTitanic” și era pentru a deschide camera binocularilor se afla în buzunarul oficialului vasului, transferat cu câteva zile înainte de începerea călătoriei și care a uitat să i- o dea ofițerului ce l- a înlocuit. Fără cheie Fred Fleet, care era responsabil pentru stabilirea parcursului, nu a avut acces la binoculari și nu a putut să vadă aisbergul din timp. Dacă l- ar fi văzut, nu ar avut loc nici o tragedie.

4- Primul război mondial a avut loc din cauza unor decizii greșite.Deși principalii jucători de pe arena mondială erau deja în conflict în acea perioadă, motivul a fost uciderea arhiducelui Franz Ferdinand în 1914 care a marcat începutul primului război mondial.
Dar acest lucru s- ar fi putut evita, dacă șoferul nu s- ar fi răzgândit… Să vedem despre ce este vorba!Franz Ferdinand a supraviețuit după prima încercare, deoarece șoferul l- a putut salva după explozia grenadei. Dar în urma exploziei au murit mulți oameni.
Arhiducele însă a vrut să meargă la spital ca să- i viziteze pe răniți, dar șoferul a virat greșit și a trecut accidental pe lângă o cafenea unde Gavrilo Princip aștepta momentul potrivit…Princip nu a ratat ocazia. A împușcat de două ori și i- a omorât pe Franz Ferdinand și pe soția sa. Din acel moment primul război mondial a devenit inevitabil.

5- Rusia a vândut Alaska Statelor Unite „Tundra inutilă”: așa numeau rușii Alaska, suprafata pe care au vândut- o în 1867 Statelor Unite ale Americii pentru doar 7, 2 milioane de dolari. Dar după câteva decenii în Alaska a început să se extragă aur. Și în curând Alaska a devenit a doua după Nevada în ceea ce privește mineritul de aur. Rușii și acum își mușcă coatele. Alaska, pe lângă aur, extrage și petrol!

Deocamdata ne vom opri aici, urmand ca o a doua parte a acestor… greseli, sa o continuam intr- un proxim articol!Totusi,ati vazut unde pot sa duca unele greseli?!…Traim insa acum intr- o lume in care liniste, stiinta si pacea trebuie sa primeze, deci, asemenea greseli, nu- si au rostul si nici explicatia…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.