Grupările infracționale au vreun rost?

mafiaGrupările infracționale, sub orice nume ar fi ele cunoscute (triade, Yakuza, cosa Nostra, clanul Căldăraru etc), au vreun rost pe lumea asta?
La prima vedere ne-am gândi că totul ar fi mul mai bine fără ei. Fără taxe de protecție, fără jocuri ilegale, fără prostituție. Însă, dacă stăm bine să ne gândim, nu doar aceste bande fac rău. De exemplu, v-ați gândit că oricum ar exista mafia cazionurilor?

În 1945, poliția japoneză, împreună cu Yakuza, sortau și dirijau ajutoarele pentru oamenii care rămăseseră cu nimic altceva decât hainele rupte de pe ei.

Imi veti spune ca Politia e de multe ori mana in mana cu bandele. Nimic mai adevarat aici! Însă întrebarea mea rămâne. Ce rost au aceste facțiuni infracționale? Să nu ne gândim neapărat la asasinate la comandă. “Mafia” poate avea zeci de activități ilicite. Prostituție, jocuri de noroc, taxe de protecție, spălare de bani. La noi, una dintre cele mai întâlnite activități e cea a taxei de protecție.

Mi-a povestit un prieten acum câțiva ani, ce pățise cu un clan de țigani din cartier.
Își deschisese omul un bar, în apropiere de restaurantul Budapesta. Zonă cât de cât OK, chiria acceptabilă, toate bune și frumoase. În prima zi a ținut deschis de la ora 17 până la 3 dimineața și-a făcut vânzări uriașe. Când a văzut vânzările a zis că L-a apucat pe Dumnezeu de picior.

Dar, a doua seara, după ce localul aproape se umpluse, au venit EI.
O gașcă de țigani, vreo 15-16 bucăți, aleși pe sărânceană. Cu armele la vedere, cu lanțuri, cu ghiuluri, cu urlete și țipete în bar. Clienții care erau deja acolo, au plătit și-au spălat putina repede, dedorind scandal. Apoi au mai venit încă două grupuri de țigani. Din același clan. Au comandat numai băuturi scumpe. Au băut până n-au mai putut, apoi au plecat. Fără să plătească nimic. A treia seară, faza s-a repetat. Clienții care deja erau în bar au plătit repede și-au plecat, iar țiganii au mai făcut o pagubă de zeci de milioane în băuturi.
Apoi i-au zis omului, că dacă vrea să nu i se întâmple niciodată treaba asta, va trebui să plătească 5000 de euro lunar. Taxă de protecție!

Inițial a vrut să cheme poliția. Însă n-ar fi rezolvat nimic cu asta. El se chinuia acolo cu clanul de-i cerea taxe, iar poliția se chinuia să spargă o ușă prin forță brută.
– Ia mai dă și tu Gigele, c-am obosit!

Mă și întreb cum o fi arătat figura omuilui când și-a văzut ușa spartă. După ce i-au spus vecinii că s-a chinuit poliția jumătate de oră la ea… Știu că a apelat la profesioniști, la Firma reparatii usi Bucuresti sector 5, de i-au pus o altă ușă, mai solidă ca prima.

Până la urmă, prietenul meu a scos-o la capăt, a dat o șpagă de vreo 10.000 de euro și-a venit garda personală a lui Băsescu. Plus Tolea, plus încă câțiva de 3×4 metri. I-au strâns pe țigani frumos, i-au aliniat și li s-a explicat că de barul ăsta nu se vor atinge de atunci înainte. Așa au rezolvat problema.

Până la urmă, e treaba cu “peștele mai mare îl mănâncă pe cel mic“. Cei mai mici sunt ăștia care vor să-și facă ceva. Un chioșc la metrou, o covrigărie, un magazinaș. vor trebui să plătească taxă de protecție. Degeaba cheamă poliția. Vine jandarmul, îți face oridine azi, apoi pleacă. Și peste 2 nopțți vezi cum îți arde magazinul. Și dimineața îți vine țiganul cu taxa de protecție și zice:
– Vezi boss, n-ai vrut să plătești taxă de protecție. Dacă plăteai, asta nu se întâmpla…

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.