INFORMATIA SI MASS-MEDIA!

Lumea are acum atâta informatie, încât nu stie ce sa faca cu ea…” – Michele Flowerbomb

Traim intr-o lume agitata, mereu in miscare si-n evidenta transforrmare. O lume moderna, plina de surprize si totusi dornica de noutati, de stiri si informatii de toate felurile. Telefonia de alta data este doar… o amintire. Acum sunt celularele, smartfoanele si ce-or mai fi!

Arhaicile scrisori, cartile postale si mult vehiculatele telegrame au fost de multa vreme inlocuite cu alte posibilitati (moderne) de comunicare. Au disparut sau e pe cale sa dispara si telexurile. De telegrafia “morse” nici nu mai zic! E doar ceva de poveste, de pe vremea… Titanicului! Mai sunt, ce-i drept, radiogramele din varf de munte sau de pe mari si oceane, dar in rest, totu-i nou, ultra modern, computerizat si informatizat.

IT-ul, in vaste si divrese forme si modalitati, e de multa vreme la mare moda! Se intelege asadar, ca in prezent setea de informatie, dorinta, ba chiar si necesitatea de a afla multe si marunte, cat mai rapid si cat mai in diverse ipostaze, a devenit o necesitate. O cerinta a traiului cotidian de pretutindeni, fara de care mai totul ar stagna. Informatia, de orice natura, este (fara exagerare) “hrana” noastra cea de toate zilele! O hrana a spiritului si a nevoii de a afla!

In aceste conditii, v-ati intrebat vreodata, cum si-n ce fel poate fi definita, mai concis (sau in detaliu), INFORMATIA?
Într- o definire – pe cât de sumara tot pe atât de informala si, deci, de inexacta – se poate spune ca informatia se constituie intr-o reprezentare a realitatii, dar si a reflectiei si proiectiei – care sunt operatii tipice intelectului uman – prin intermediul unui set bine precizat si structurat de simboluri – de regula accesibile simturilor si ratiunii umane, dar si unora dintre dispozitive, precum cele de calcul automat (calculatoare).

INFORMATIA nu este nici continut (ci starile unui sistem pot fi asimilate cu acesta), nici agent (ci semnalele transmise printr-un canal pot fi asimilate), nici proprietate, nici instructiune, nici proces si nici metoda, ci informatia se constituie într-o categorie de sine statatoare, având o existenta abstracta si subtila – adica nemateriala – categorie care este reflectata de stari, semnale etc. si constituie un element esential în procesul cunoasterii .

Într-o alta definire, mai pragmatica, se mai poate spune ca INFORMATIA a devenit acum actiunea cuiva de a (se) informa sau de a comunica cunostinte, noutati, lamuriri, vesti, stiri, îndrumari, precizari etc., unei persoane (sau unui grup de persoane) si rezultatul ei (faptul de a sti ca mesajul este receptionat si înteles de catre destinatar). Trebuie insa precizat ca cele doua cuvinte “informatie” si “comunicare” sunt adesea folosite ca având acelasi înteles, desi ele semnifica lucruri total diferite. Informatia o primesti, în timp ce comunicarea o dai.

Dupa ce-am aflat cate ceva despre ce este “informatia“, cred ca este cazul sa ne intrebam: cum si cine ne ofera aceasta? Aici rolul mass-mediei este principal, de mare folos si insemnatate. Hideti acum sa vedem, prin cateva exemple aleatoriu alese, sa aflam ce ne ofera mass-media romaneasca? Mai exact, presa scrisa, radioul si, mai ales, televiziunile (al caror numar e tare greu de stiut!). Sa incepem in ordinea inversa a enumerarii deci, cu tv-urile.

Nu ne vom referi la toate grilele de programe, ci indeosebi la jurnalele de stiri. De regula, dar cu mici exceptii, jurnalele DE STIRI, nu prea au stiri! Urmariti dv, de pilda, Jurnalul de la ora 19, al Pro TV si o sa vedeti, chiar din sumar, ca la loc de frunte stau, mai de fiecare data, “stirile bomba”, adica accidenele de circulatie (care, slava Domnului, se inmultesc pe zi ce trece!), violurile, bataile si crimele (ce devin tot mai ingijoratoare); mai apar apoi, pe ici, pe colo, si ceva informatii cu tenta politica, dupa care Jurnalul de stiri se transforma (prin reportaje de proportii) in veritabile emisiuni sociale sau culturale, monotone si plictisitoare, cu trimiteri pentru ziua urmatoare sau pt. sfarsitul de saptamana!

Urmeaza de regula o paleta larga de asa zise stiri de peste mari si tari, insotite de comentatii bune de adormit, iar ca totusi sa nu… chiar adormi, dupa jde’ reclame banale (ca orice reclama!), unele chiar stupide, vine spre final (dar cu un preambul deja traditional), rubrica de sport care, cu foarte mici exceptii, fie ca prezinta mai mult niste videoclipuri de peste hotare (de regula fotbal sau banalitati gen “Stan si Bran“), fie ca te plictisesc cu niste “minunatii”ce n-au nimic comun cu sportul, bune doar pentru o rubrica de curiozitati sau fapt divers!

Aproape de final, deci dupa cca. o ora, ti se ofera si traditionala rubrica “Meteo” prezentata si ea in stil specific postului, adica inaintea datelor meteo asisti la niste prelungi dar si banale discutii si hohote de ras, intre realizator si prezenatorul (orii) Jurnalului (la cel de dimineata, “soul” e si mai si!) dupa care, in sfarsit, Meteo! Cam asa-i in deseori cu informatiile la sus amintitul post dar si la altele, precum Antena 3 si Romania TV unde, spre deosebire totusi de Pro TV si de marea majoritate a suratelor, informatiile sunt mai mult… dezinformari!

De pe acolo poti sa afli (si sa vezi ) numai asa zise “stiri … incendiare“(?!) sau, vadit partinitoare puterii, culese si difuzate tendentios, slugarnic! Mai ceva ca pe vremea T’oarasului! Daca Pro TV-ul este echidistant, cele doua posturi amintite sunt… Pro putere! Cu asemenea… informatii pierzătorii sunt si, probabil, vor fi atât telespectatorii, care deja dau semne de plictiseală și, nu putini, abandonează micile ecrane, cât (probabil) și clienții publicitari.

Concluzionand se poate spune, fara gres, ca pe la TV se “vand” bine, stirile, informatiile fie… “bomba”, fie catastrofice, mai toate insa cu o tenta negativista, demobilizatoare, in detrimentul unor informatii utile, de larg interes sau deconectante, datatoare de sperante de mai bine atat pentru tine, telespectatorule, cat de fapt pentru intreaga natie romana. Pe la unele posturi de televiziune prea mult se bate moneda pe informatii cu tenta violenta, agresiva, cu eternele anchete, arestari si instante de judecata ce dau impresia, ba chiar uneori convingerea ca-n Romania oamenii stau mai mult prin tribunale, judecati si arestati pentru incalcarea legilor sau, nu in putine cazuri, unii dintre ei, dupa un… stagiu in puscarie, sunt gasiti nevinovati si elberati!

Oare acestora (cu adevarat nevinovati) cine si cum le mai restituie lunile, anii si, de ce , nu?, sanatatea ruinata?! In sfarsit, asta-i treba institutiilor abilitate, nu a noastra, a cosumatorilor de informatii dar, zic eu, nici a unor ziaristi care de fiecare data, dupa noianul de vorbe goale, repetate si “explicate” in fel si chip, cu gesticulari si gesturi teatrale, incheie mai cu seama in cazul unor accidente, furturi sau violuri, cu eternul si neavenitul sablon “politistii au deschis dosar penal pentru…”! Pentru ce ni se ofera mai mereu acest gen de… informatie, cand este clar, ca lumina zilei, ca asta- i treba lor, a politistilor sau a altora, face parte din indatoririle lor de serviciu, nicidecum a noastra!

Nu-i nevoie s-o faci publica. Cum ar fi bunoaoara, ca vorbind despre alte profesii sau meserii, sa tot spui ca… profesorii au pus nota-n catalog sau ca medicul a incheiat consultatia? Asemenea tipare verbale, nu pot fi catalogate drept informatii. Ele sunt veritabile vorbe goale, neinteresante si neprofesioniste.

Deocamdata ne vom opri aici. Sunt convins ca pe marginea acestor pareri, PUR PERSONALE, scrise in virtutea dreptului constitutional la libera opinie si exprimare, vor veni probabil si inerente comentarii pro si contra. Este dreptul fiecaruia de a spune, civilizat si-n limtele legalitatii, ceea ce gandeste. Intr-un proxim articol, voi continua insa subiectul din generic, cu… “Informatia” difuzata de radiouri cat si cea din presa scrisa.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.