INTELIGENTA UNOR NECUVANTATOARE!…

Despre inteligenta oamenilor am tot vorbit(scris) prin articolele noastre.Si nu odata si nici trecator.Dar daca  ne vom referi acum si la inteligenta unor animale,probabil ca ne vor veni in minte doar unele specii precum  elefantii,delfinii,ciorile sau cimpanzeii. Insa lumea-i plină de multe alte ființe care,veti afla, au demonstrat de-a lungul timpului că posedă capacități intelectuale chiar nebănuite

 

.

Asadar,pentru a va convinge,va voi oferi in acest articol, si unele specii pe care nu le-ati fi considerat capabile de performanțe deosebite, dar care sunt, totuși, unele dintre cele mai inteligente animale,obligându-ne astfel să redefinim conceptele de „minte” și „inteligență”.

 

Pentru inceput,haideti sa ne referim la….GAINI!
Sa recunoastem ca aproapenimeni nu se gândește că găinile se numără printre cele mai inteligente animale.Totuși, aceste păsări de curte au un intelect impresionant.

„Găinile sunt cele mai subestimate animale de pe planetă. Oamenii cred că sunt proaste și că răspund  automat la ce se întâmplă în jurul lor. Acest lucru nu este adevărat. Ele au abilități de comunicare sofisticate”, notează Dr. Carolyn Smith, de la Universitatea Macquarie, din Australia.

Cercetători de pretutindeni au identificat 42 de sunete distincte pe care găinile noastre le folosesc pentru a comunica între ele. Fiecare sunet are sensul lui. Spre exemplu, atunci când găsesc un fel de mâncare care le place mult, cocoșii scot un sunet aparte.Găinile folosesc sunete speciale pentru a identifica diferite tipuri de prădători și pentru a da alarma. Ele utilizeaza diverse strategii de alarmare, în funcție de unde se află prădătorul: la sol sau în aer.Mai mult, savanții au observat că aceste păsări asociază un anumit sunet cu o anumită persoană, pentru a putea avertiza restul grupului atunci când persoana în cauză se află în zonă. De asemenea, s-a constatat că găinile colaborează pentru a se apăra de pericole (cum s-a întâmplat la o fermă din Franța, unde mai multe găini au ciugulit o vulpe până când au ucis-o).Tot cercetările au mai arătat că găinile au „simțul numerelor”. Sunt capabile să ordoneze numerele de la stânga la dreapta, de la cel mai mic la cel mai mare, la fel ca oamenii!

– Porumbeii, printre cele mai inteligente vietati:

Când vine vorba de inteligență, nici porumbeii nu au o reputație tocmai bună. Dar aceasta este doar o idee preconcepută.În lumea științifică, porumbeii au deja la activ multe rezultate foarte bune la testele cognitive.Savanții au reușit să învețe porumbeii să numere până la 9, să folosească ecrane tactile pentru a rezolva probleme complexe și să sorteze diverse imagini pe categorii.In plus, porumbeii au capacitatea de a se recunoaște pe sine. Spre deosebire de multe animale, porumbeii sunt capabili și să facă diferența între filmări în care apar ei înșiși și filmări în care apar alți indivizi.

 

-Câinii de prerie:
Probabil că nu v-ati gândit că acest rozător nord-american se numără printre cele mai inteligente animale. Și totuși, numeroase studii arată că, în lumea necuvântătoarelor, câinii de prerie se remarcă printr-o inteligență deosebită.

La fel ca găinile, câinii de prerie emit sunete distincte pentru a comunica între ei. Prin sunete simple, ei creează descrieri extrem de detaliate. Practic, câinii de prerie au limba lor.În loc să emită un sunet standard atunci când pericolul se apropie, aceste rozătoare folosesc diverse sunete pentru a descrie ceea ce văd. Sunetele se schimbă în funcție de dimensiunea, culoarea sau chiar specia de animal pe care rozătoarea o identifică.

„Sunt capabili să descrie culoarea hainelor pe care le poartă oamenii, statura lor și, surprinzător, pot comunica dacă persoana ține un obiect în mână”, explică cercetătorul Con Slobodchikoff.Și mai interesant este faptul că acest limbaj nu este identic la toate grupurile din specie. Este posibil, chiar probabil, ca diversele grupuri de câini de prerie nici măcar să nu se înțeleagă între ele.

– Șopârlele sunt unele dintre cele mai inteligente animale:
În general, reptilele sunt văzute ca niște creaturi cu sânge rece și lipsite de inteligență, dar noile cercetări  indică faptul că această idee este greșită. De unde provine această preconcepție?Până cu puțin timp în urmă,oamenii de știință care supuneau reptilele la teste de inteligență țineau animalele la temperaturi prea joase.

Dat fiind că reptilele au nevoie de căldură pentru ca mintea și corpul să le fie complet active, specimenele supuse la teste de inteligență în condiții de temperatură redusă nu obțineau rezultate prea bune.Aceasta a întărit ideea că reptilele nu se numără printre cele mai inteligente animale. Dar noile cercetări, făcute în condiții corespunzătoare, par să arate că aceste creaturi sunt niște mici genii.Spre exemplu, șopârlele anolis sunt foarte bune la rezolvarea de probleme noi. La anumite teste, ele reușesc chiar să obțină rezultate mai bune decât specii considerate superioare din punct de vedere intelectual.Șopârlele anolis au demonstrat că își pot da seama cum să îndepărteze capacele cutiilor cu mâncare. Mai mult, ele pot dobândi abilități noi urmărind și imitând alte animale. Astfel, a fost infirmată ideea conform căreia doar oamenii și câteva primate sunt capabile să învețe prin imitație.

Deocamdata,atat despre inteligenta unor necuvantatoare.Cu proxima ocazie vom afla si alte asemenea lucruri interesante….

 

(sursa:incredibilia.ro)

 

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
CALDURA SUFLETEASCA SI BUNATATEA,INTARESC SANATATEA!

    Impreună cu alimentația și exercițiile fizice adecvate, căldura sufletească și îngrijirea persoanelor dragi va pot aduce sănătății dv....

1 milion de zecimale ale lui Pi

Vă spuneam nu demult de cea mai frumoasă descriere a lui Pi. Azi mi-a luat vreo 10 minute de scroll...

Ceasuri pentru femei si barbati

Brasty.ro este magazinul indragit atat de femei, cat si de barbati, deoarece ofera produse de foarte buna calitate la preturi...

Close