Mi-am luat Duster!

Până la urmă, mi-am luat Duster. O fi tot Dacia, însă cea mai importantă chestie la el este tracțiunea integrală. Ceea ce mă va ajuta și să ajung cu bine la țară și să mă apuc de câteva trasee off-road, așa, pentru începători.

Este fabricată în 2013, normă de poluare Euro 5 (așadar am scăpat deocamdată de ce taxe de poluare vor să pună “ăștia” – a se citi parlamentarii). Motor de 1.5, motorină, 110 cai putere. Culoarea este albă, ceea ce nu mă încântă. Dar, zice-se că tot răul spre bine, pe alb nu se văd zgârieturile cu ușurință. În plus, este modelul Facelift, adică am scăpat de bordul acela identic cu unul de pe Logan Ph1.

Mi-e încă puțin dificil să mă învăț cu treptele foarte scurte ale mașinii. Adică ce eram obișnuit de la benzinare (Polo, Logan și Hyundai) să stau cu-a doua până-n limitare la 6-7000 de ture, aici se plafonează pe la 3000.

Nu e o mașină de fugă, este o mașină de familie, mare, încăpătoare și care are aproape tot confortul pe care l-ai putea dori la o mașină. Iar cel mai mare plus este tracțiunea integrală. Care te ajută să ajungi cu ușurință și-n locurile mai puțin accesibile. A se citi la țară, unde nu s-a asfaltat nici până-n ziua de azi, sau pe drumuri forestiere. Consumul ei este decent, scoțând un 7.5 în oraș, iar în afară la o viteză constantă de 60-70 (nu pe autostradă) , ajungând la un consum de sub 4 litri per suta de km. Pe autostradă, la o viteză de 130-150 am scos un consum de 5.6, ceea ce este foarte bine.  Am înțeles că toate consumabilele la ea sunt ieftine, fiind aceleași piese ca la Logan, iar mâna de lucru fiind, de asemenea, prietenoasă cu buzunarul.

E mașina ideală pentru drumeții. În spate pot dormi cu ușurință două persoane, dacă se rabatează scaunele spate. Am zis că data viitoare când vom merge la munte vom merge cu mașina până sus pe platou, apoi vom face drumul dus-întors până la vârful Omu, voi dormi în mașină, apoi imediat cum dă soarele vom face tot platoul Bucegi (Bagele, Sfinxul, Crucea Caraiman și ce cabane mai sunt pe acolo). Apoi după amiaza ne suim în mașină și ne întoarcem la București.  Asta după ce-am bifat în carnețele o nouă aventură montană. 

Mașina am luat-o de la un prieten, are toate consumabilele schimbate de curând, distribuția schimbată de un an. Și aici e partea bună, eu nepunând în mașină decât motorină.  În plus, am parte zilnic de sfaturi despre ce aș putea să îmbunătățesc la mașină. Aș pune o navigație, cameră pe spate, încălzire în scaune. Dar toate sunt opționale. Am trăit 40 de ani fără încălzire în scaune și n-am degerat de frig. Navigația ar fi bună, mai ales seara pe munte, unde ne putem uita la un film înainte de culcarea în sânul naturii. Iar camera pe spate, la stilul meu de condus și parcat (defectuos), este un mare plus. 

Voi veni pe parcurs cu noi articole pe tema acestei mașini, cum a fost primul off road, ce îmbunătățiri am adus, cam tot ce-am făcut la ea și cât au costat. 

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.