MOSTRE DE COMPORTAMENT!….

,, Ne- am captusit cu modele false, modelul omului care reuseste usor, care se descurca, care stie sa faca bani. Ne- am pierdut moralitatea, manierele sieducatia. Am uitat sa ne imbracam frumos, sa ne purtam elegant. Am pierdut nu burghezia materiala, ci burghezia spiritului, nobletea spirituala.Traim azi intr- un mediu semicultural si parvenit, impulsiv si brutal. Suntem departe de ce am fost candva…”

Am reprodus intocmai doar o parte din cele scrise , cu zeci de ani in urma, de celebrul George Enescu(1881- 1955) cu referire la situatia exisenta in Romania acelor ani. Din nefericire acum, in 2019 dar si- n cei care au tot fost si trecut (sinistra coincidenta!), situatia- i exact la fel! Ce a fost candva(cum spunea G.Enescu) si cat de departe suntem acum,e greu de stiut si de comparat.

Asa ca , ma voi referi doar realitatea prezenta,la anii ce- i traim. Care si cum e, cred c- o stim cu totii. Nu- i cazul sa repet. Exemplele din jurul nostru, sunt numeroase, cat fire si iarba, graitoare si edificatoare. Unul dintre acestea, care de fapt m- a determinat sa abordez un asemenea subiect, mi- a sarit in ochi(cum se mai spune)chiar zilele trecute. Intr- un…traditional loc din vestul tarii, se desfasura anual tot o traditionala(!)partida de vanatoare, cu participare selecta si internationala. Aproximativ 100 de porci mistreți au fost împușcați de miliardarii Europei invitați la acest eveniment legal si zice-se benefic! Pentru cine? N- are importanta si nici nu ma intereseaza….

Dar intr- una din pauzele ….vanatorii sau poate pe la finalul ei(acum, zau, nu mai retin intocmai!), unul dintre… cei ajunsi, care a stiut si stie sa faca bani, deci, vorba lui G. E, ,, se descurca”, firesc, a coborat alene dintr- un gipan. Intr- o secunda, ,,aghiotantul”, evident , un slugoi de- al sau, s- a si repezit sa- i imbrace o giaca, chiar din mersu’ si nepasarea stapanului(semn al….plinatatii materiale) ! Stapan care , cum tot George Enescu zicea pe vremuri, uitase probabil sa se…mai imbrace singur, ca orice traitor. Isi pirduse(uitase)pan’ si ,, moralitatea, manierele si educatia! ” Scena cu pricina vazuta pe micul ecran, pur si simplu, pe moment, m- a uimit si ma facut sa ma- ntreb: oare unde am ajuns, fratilor?!

Raspunsul, sub un prim aspect, este f. simplu : la o partida de vanatoare, de mare si traditionala participare internationala.De cca. 95%! Singurii romani d’ ai nostri, erau doar gonacii din partea locului, rasplatiti de onor ‘boier….boiereste!

Ca ,, traim intr- un mediu semicultural si parvenit, impulsiv si brutal” (cititi spusele lui G.E.de mai sus), iarasi nu- i o noutate, ci doar o confirmare si o repetare a istoriei. Daca timp aveti  va recomand sa revedeti , pe unde puteti, cam cum se comporta in public o buna parte din cei …,, ajunsi”ca ,, alesii natunii”, in public, dar si- n Parlament,

sau , vis a vis de muritorii de rand!…

Ca sa nu mai amintesc acum si de domnii doctori, cu salarii mult prea marite, de acei slujitori ai lui Hipocrate, care daca nu le dai,wow, ala esti. Mori cu zile prin spitale!…In asemenea conjunctura putem spune, fara nici- o retinere, ca intr- adevar…,, suntem foarte departe de ce am fost candva”!

Dar si de o mult asteptata speranta de mai bine! Insa , greu, f greu de intrevazut…

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/vanatoarea-de-la-balc-s-a-

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
O ATRAGATOARE SUGESTIE PENTRU ACEST WEEKEND (SI NU NUMAI): CETATEA NEAMTULUI!

Pentru aceste minunate zile de veritabila primavara va propun acum,in weekend, o vizita la Cetatea Neamtului! Ca sa ajungeti prin...

Targul de Craciun – cel mai bun prilej pentru cadouri

Craciunul este cea mai asteptata sarbatoare din an. Pentru cei mici reprezinta un prilej pentru a primi cadouri iar pentru...

Ziua Pamantului

Pe 22 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste ziua planetei Pamant. Sau Terra, dupa cum o mai stim. Sincer, habar...

Close