Motorul electric – cum alegi solutia potrivita

Motoarele si motorasele ne inconjoara zi de zi. Actioneaza autoturisme, computere, utilaje industriale, scari rulante, sisteme de ventilatie si lista poate continua la nesfarsit. De multe ori luam ca si garantate lucrurile si ne dorim functionalitate deplina. Fara motoare electrice performante acest lucru nu ar fi insa posibil.

In domenii precum cel industrial se impune alegerea atenta a motoarelor electrice, in asa fel incat sa indeplineasca necesarul. Exista o serie de factori ce influenteaza alegerea unui motor electric – cativa dintre acestia vi-i prezint in continuare.

Necesarul de putere reprezinta primul dintre aspectele ce necesita atentie. Majoritatea motoarelor electrice sunt concepute sa functioneze la o capacitate situata intre 50% si 100%. De obicei maximum de eficienta se atinge atunci cand motorul functioneaza la capacitatea de 75%, iar sub o incarcare de 50% eficienta scade dramatic. Pe de alta parte, folosirea motoarelor electrice la capacitate maxima poate avea ca rezultat supraincalzirea si defectarea. Din acest motiv trebuie evaluat atent necesarul de cuplu, puterea dorita si chiar si posibilitatile de reducere a turatiilor, in functie de necesar. Invingerea inertiei sarcinii necesita de asemenea atentie – cazul sistemelor de benzi transportoare sau al ventilatoarelor de mare putere, utilizate in mediul industrial.

Un alt aspect ce impune atentie la optiunile disponibile se refera la sistemul de montare al motorului. De fiecare data trebuie ca motorul electric sa fie bine fixat, pentru o functionare cat mai sigura si eficienta.

Protectiile motorului sunt strans legate de functionarea optima pe timp indelungat. Nu este vizata aici doar siguranta persoanelor ce activeaza si dezactiveaza motorul electric, ci si mediul ambient in care acesta este folosit. Unele medii industriale in care se folosesc motoarele electrice au potential coroziv, un grad de umiditate si praf ridicat, ori temperaturi extreme. Motoarele electrice trebuie astfel asigurate cu protectii suplimentare anti-praf, anti umiditate, anti-explozie si desigur protejate de supraincalzire.

Odata avute in vedere astfel de aspecte, mai raman de verificat optiunile privind tipul de pornire si celelalte caracteristici tehnice cautate – dimensiuni, putere, performante, clasa de izolatie si asa mai departe. Solutii pot fi gasite in orice situatie – chiar daca unele aplicatii necesita tensiuni speciale de functionare a motorului electric, trepte de turatii diferite sau alte protectii. Motoarele electrice pot fi realizate astfel fie in serii scurte, 100% personalizate, fie adaptate cu reductoare, variatoare mecanice de turatie, sisteme de racire ori carcase si sisteme suplimentare de protectie. Toti acesti factori, alaturi de pret, desigur, vor trebui verificati atunci cand se doreste un motor electric pentru un anume tip de aplicatie.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Piranhaconda

Voi știți ce e ăla piranhaconda? Fraților, nici eu. Până azi credeam că le-am văzut pe toate, însă m-am înșelat...

Dă-mi 200 lei și uită-mă în mall!

Mergeam acum câteva săptămâni cu nevasta prin mall. Nu să ne luăm haine de la Dumnezeu știe ce firme, ci...

Pe cine urâm?

Noi românii suntem ai naibii de patrioți exact când nu trebuie. Urâm țiganii de nu se poate, însă bălim la...

Close