N-ai baterie, n-ai pește!

Fiind sâmbătă dimineața, îmi propusesem să merg cu mașina pe malul unui lac și să dau la pește. Nimic nu mă reconfortează mai mult decât să stau liniștit, gândindu-mă la ale mele, cu ochii ațintiți pe plutitor. Captura, indiferent de mărimea ei, constituia recompensa pe care o primeam pentru răbdarea mea. M-am urcat la volan și am răsucit cheia în contact. Nimic! Am încercat repetat să pornesc motorul, dar era mort! Vecinul meu de parcare, Ștefan, își făcuse apariția și asista zâmbind la neputința mea. În cele din urmă, îmi spuse: “N-ai baterie, n-ai pește!”

Desigur, mi-am vărsat năduful pe el, că doar era “la îndemână”:

– Fane, decât să stai ca un popândău, mai bine m-ai ajuta să pornesc blestemăția de motor!

– Nu știu, coane, cum stau popândăii în parcare…

– Exact așa ca tine, Fănică!

Ștefan oftă clătinând nemulțumit din cap:

– Nu știu cum pot pleca unii atât de nepregătiți la drum! Hai, saltă capota, să-ți dau curent!

Avea dreptate, bateria mea își dăduse obștescul sfârșit. Nu știu de ce, dar dacă te apuci să repari ceva la mașina ta, cu siguranță, se găsesc câțiva vecini care să-ți explice că nu se face cum faci tu, ci cu totul altfel, dar Ștefan s-a ținut tare și a terminat de facut ceva destul de simplu, de altfel. După o vreme, motorul mașinii mele torcea vesel pentru mine, enervant de zgomotos pentru Ștefan.

– Știi ce e prost, Fănele? Că acum ar trebui să nu opresc niciodată motorul, până mă întorc acasă, fiindcă se prea poate să rămân cu mașina-n drum…

– Adevăr grăiești, coane! Te-ai lins pe bot de pește proaspăt! Ai cea mai proastă baterie din parcare!

– Îmi vorbești de rău bateria, de parcă a ta ar fi cine știe ce grăzăvie. Ce janghină de acumulator ți-a luat?

– Janghină e o boală a cailor, coane. Ah, da, cai-putere! Te înșeli, omule, la orice magazin de specialitate ai întreba, ți va spune că, dacă-i vorba de baterii autoturisme de cea mai bună calitate, trebuie să te uiți după Tudor!

– Care, poștașul Dorel?

– Nu, nici Vladimirescu, brandul ăla de care s-a auzit și la eschimoși, și chiar în Papua Noua Guinee. Îți spun eu pe ce site să cauți, ca să nu orbecăi pe internet.

– Păi cred că-mi trebuie una nouă, că pe asta o am de vreo 4 ani…

– E cel mai bun lucru. Îți trebuie una cu capacitatea tot de 50 Ah. Stai să caut pe un site specializat. Ștefan își scoase telefonul și începu să butoneze. În cele din urmă, îmi arătă o baterie pe display: Uite, coane, această baterie auto Tudor Technica 50 Ah TB505 e exact ce-ți trebuie. 

– Da’ ce, tu ești doctor în acumulatoare?

– Nu chiar, dar de pe site-ul ăsta îmi cumpăr baterii de vreo 18 ani. Bateria asta are durata de viață mai lungă decât una standard. O iei la schimb cu asta veche, uzată. Unde mai pui că acum o poți cumpăra cu numai 250 de lei, în loc de 270, băftosule!

– Și n-am de ales?

– Ba da! La fel de bună e și această baterie auto Topla Energy 50 Ah 108050 fabricată în Slovenia. Acum o iei la preț redus, tot cu 250 de lei, de la 280. 

– Altceva mai există, Fănică?

– Sigur! Uite, această baterie auto AcuProfi Max Power 50 Ah AP500…

– Oprește-te, glumeam! M-ai lămurit din primă. O să-l iau pe Tudorică. Dar tu încotro vrei să pleci, Ștefane, în zorii zilei? îl întrebai eu cu un scop precis.

– Mda, în zorii zilei! S-a făcut ceasul 10! Voiam să trec prin piață. Poate-mi iau și pește, îmi răsuci el cuțitul în rană.

– Termină cu prostiile! Ai nevoie de pește proaspăt, prins de tine însuți. Meriți asta! Astăzi ai ocazia să dai la pește! Trecem prin piață, îți iei zarzavat și luăm urma peștelui! Îți dau eu undiță…

– Adică vrei să mergi la pește cu mașina mea?

– Vezi, Fănică, de ce stau de vorbă cu tine? Te prinzi mai repede decât bibanul!

– Popândău, biban… De ce nu mă asemeni și cu o suricată?

– Nu, suricatele sunt simpatice, nu ca tine. Deschide portbagajul, să pun undițele! Uite, am și tablele cu mine, facem un campionat!

 

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.