Niște murături au animat Revelionul!

Pentru mine, petrecerea dintre ani a fost reușită, fiindcă am întâmpinat Anul Nou împreună cu Ilie, un vechi prieten care face eforturi să aibă grijă de silueta lui. Pe lângă faptul că e un individ simpatic și cu bun-simț, Ilie e un om cu chiar aveam ce discuta. Văzând cât de tacticos mănâncă, n-ai spune că, de fapt, e un gurmand care știe să savureze cu voluptate fiecare înghițitură. Pentru amândoi, una dintre cele mai reușite părți a petrecerii a fost aceea în care am mâncat gogonele murate. Niște murături servite la antricotul de porc făcut la cuptor au animat petrecerea.

gogonele

Niciodată n-am înțeles de ce unii așteaptă intrarea în Noul An, pentru a se așeza la masă, de Revelion. Și asta chiar dacă au un pahar de băutură în mână. Mi se pare foarte potrivit să te apuci să mănânci atunci când antrenul ți-a făcut poftă de mâncare. După ce ai obosit de atâta zbănțuială, e absolut firesc să iei o îmbucătură, pentru a prinde puteri, indiferent am trecut în Noul An sau nu.

Știam că Ilie e de acord cu mine, așa că nu m-am îngrijorat văzând că abia ciugulește câte ceva de pe masă. Adevărul e că, la un moment dat, petrecerea își pierduse din suflu, dar speram că atmosfera se va anima din nou, după un timp. Și chiar așa a fost, startul dându-l vederea unor gogonele murate pe care le-a adus la masă soția mea.

Ei bine, Ilie a plescăit și s-a repezit la muraturi. A luat cu mâna o acritură și a mâncat-o ca pe un măr, neluând în seamă antricotul de pe masă. Oaspetele ne-a lăudat că am făcut niște gogonele atât de bune și și-a șters mâinile cu un șervețel, după care s-a așezat la masă. Soția mea a respins laudele nemeritate:

– N-am murat eu gogonelele, băiete! Doar intenționasem să le pregătesc eu însămi, dar gândindu-mă la efortul pe care urma să-l fac, am renunțat și mi-am spus: mai bine comand muraturi de la Cosul de Legume și termin toată treaba…

– Ce coș zici că-i ăsta? Că tare-i bun! mormăi Ilie.

Aici am intervenit eu, fiindcă știam bine subiectul:

– Tinere, Coșul de legume a pornit în 2011 în forma sa actuală, la o fermă din Bărăgan. De atunci produce legume, fructe, ceaiuri și ierburi aromatice. Livrează în principal produse proaspete, în plin sezon, iar toamna ne poate umple cămara cu bunătăți, de la pesto la murături. E un magazin online și am, dat întâmplător peste el. Văzându-le, am incercat niste gogonele murate si mi-au placut, așa că de atunci nu mai facem noi murături, le cumpărăm de aici.

Soția mea a intervenit, reducând volumul televizorului:

– Mi-a arătat și mie site-ul și a fost de ajuns! E drept că, fiind un magazin serios, am găsit pe site-ul său și o reteta de muraturi, probabil, cea mai bună din câte există.

Ilie se înviorase binișor și a mai cerut niște murături, fiindcă tocmai descoperise antricotul de porc rumenit la cuptor… Bine că n-am scos și sticla aia de vin din ’85 pe care o țin în cămară!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.