,,NOI VORBIM, NU MUNCIM”-O ATRAGATOARE CARTE

 

De-a lungul anilor,Radu Paraschivescu a publicat, intre multe,multe alte atragatoare carti, la Editura Humanitas, un nou volum de „perle” româneşti :„Noi vorbim, nu gîndim”!. Se citeşte, ca şi celelalte, pe nerăsuflate, printre hohote de rîs şi buna dispozitie,dar-paradoxal-uneori si prin crize de depresie! Ca om adevarat,modest si binevoitor,dar si ca profesor la o scoala timisana din Faget,l-am cunoscut cu multi ani in urma(eram tineri amandoi!),atunci cand ,,Radio-Romania Actualitati “a realizat si transmis in direct una din numeroasele editii ale emisiunii de actualitati si muzica ,,De la 1 la 3”!,gazda si participant activ la cam tot ce se facea pe acolo;eu,oaspete si unul dintre reporterii acelei emisiuni,pe care cred ca cei mai in varsta concetateni inca si-o mai amintesc cu placere!Anii ,iata c-au trecut,vremurile de asemenea si uite așa am ajuns acum,ba chiar cu multi ani in urma,sa-l citesc aproape frecvent si cu mult interes.Dar si cu admiratie!La multe din cartile dl-ui Radu Paraschivescu, victima supremă este limba română, pe care toţi au aerul că o iubesc pătimaş, patriotic, cînd, în realitate, nu pierd nicio ocazie să abuzeze de ea, să o desfigureze, să o batjocorească.

 

Exemple-s numeroase si de mare actualitate.Le intalnesti oricand si oriunde, la orice pas si nivel social.Simpla lectură a textelor ne dispenseaza de orice comentariu.Caci ,,perlele” din dezbaterile dambovitene cu numeroase „palme“ academice aduc în discuţie calitatea intelectuală reală a vedetelor politice, sportive, gazetăreşti şi „artistice”, care defilează pe scena noastră publică şi care, la o adică, ne hotărăsc soarta sau ne strică viaţa şi copiii, oferind „modele” de succes irespirabile.Cum se explică insa inflaţia ameţitoare a vorbelor „proaste”, rostite frecvent si dezinvolt de „personalităţile” care defilează, zi de zi, dinaintea stuporii noastre?Cred ca-i vorba, mai întîi, de o atitudine dizgraţioasa, neglijentă faţă de actul  însuşi al vorbirii. Vorbitul e practicat cu o spontaneitate rudimentară, cu un soi de „naturaleţe” care nu pe nimeni la niciun fel de rigoare şi nu are a respecta nici o regulă. Vorbeşti „cum îţi vine la gură”, vorbeşti „în bobote”, „vorbeşte gura fără tine”, pălăvrăgeşti , ca unul care îşi tratează limba maternă ca pe o slujnică netrebnică, bună la toate şi la nimic.De cele mai multe ori prostia… traditionala a multora apare, spontan,pe ne pusa masa,ca un obicei mostenit din mosi,stramosi .Ca o categorie schematică.

 

Cititul nu prea mai e la moda,cum nici respectul si minima decenta. Moda ”mersului la sală”, a ”trasului de fiare” ,petrecerile,,selecte”de prin cluburi,violenta si primitivismul au înlocuit cam de mult , necesitatea ”gimnasticii” mentale,a disciplinei sufleteşti, a grijii pentru ceea ce constituie esenţa omenescului!. Aşa se ajunge la delirul consemnat de Radu Paraschivescu în multe din cărţile sale,inclusiv la volumul sus amintit, la destructurarea ţării româneşti, prin batjocorirea limbii române. Autorul volumului,,Noi vorbim,nu gandim”face iarasi o noua si necesara avertizare, trage alarma!Intrebarea de final:o aude oare cineva?Mira-m-as! …

 

Marc CIUBOTARU

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.