NOSTALGIC PE STADIOANE CARE NU MAI SUNT – EPISODUL-3

Fostul Stadion,, 23  AUGUST ” a fost ridicat pe un teren marginas ( pe atunci! ) Bucurestiului pe locul in care se cultivau legume si se mai organizau, periodic,  targuri de animale! La constructia stadionului au participat brigăzi de tineret şi voluntari din intreaga tara. Imi reamintesc si acum, parca a fost…ieri!  În primăvara lui’953, eram pe atunci elev de liceu (  scoala medie de 10 ani, asa se numea!! ),   U. T. M-  ul ( Uniunea Tineretului Muncitor)  lansa în oficiosul sau, ”  Scînteia Tineretului “,   un apel prin care îşi mobiliza membrii. Acestia , tinerii din tara,  erau chemaţi ” să dea un puternic avînt muncii voluntare  “,  iar sportivii ” să se antreneze cu perseverenţă şi să-şi perfecţioneze măiestria sportivă” ! Mersul lucrărilor era urmărit pas cu pas de presa vremii. În ”  Scînteia Tineretului”, şantierul era ilustrat grandios,  plin de ” dragline, screpere şi gredere”,  iar excavatoristul Artimon Subcinschi era prezentat ca ” însufleţit de un singur gînd:  să excaveze cantităţi cît mai însemnate de pămînt peste planul zilnic” .Asa era pe atunci! Totul, sau aproape totul se facea, zice- se planificat si…inainte de termen! In fine…Constructia stadionului trebuia neaparat terminata, intrucat in August 1953, Capitala a fost desemnata sa gazduiasca Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor ( traditional in acei ani)care, intre multe altele , includea si numeroase intreceri sportive. 111 tari au participat atunci, la cea de a 4- a editie a Manifestarii iar peste 10.000 de programe tiparite prezentau , pe larg, competitiile inaugurale desfasurate pe acest stadion, pregatit sarbatoreste.

Arena, ridicata in timp record ( nici nu se putea altfel! ), a fost partasa de-a lungul anilor, cu tribunele arhi pline,  la numeroase dispute sportive cat si la alte diferite manifestari cultural- politice si artistice, multe dintre acestea inca ramse in memoria celor mai varstnici concetateni! Victoriile, in premiera,  cu Spania, Anglia si Portugalia, dar si victoria in fata Italiei ( 16 Aprilie 1983 ) au ramas in istoria fotbalului romanesc si prin tortele aprinse de cei peste 8o.000 de spectatori care, ca de fiecare data ,  populau la refuz tribunele stadionului! Tot aici, Anisoara Cusmir a devenit recordmena mondiala cu 7, 43m la saritura in lungime, iar reprezentativa noastra de fotbal invingea,  pe rand, in fata a cca 100. 000 de spectatori, echipele Belgiei, Ungariei si ale altor tari cu nume si renume. Dar anii s-au scurs.  Stadionul de fotbal,  pe care se organizau grandioasele parade şi spectacole de Ziua Naţională, făcea parte şi în ,, Epoca de Aur  ”  din complexul sportiv „   23 August ” .  Deşi avea o capacitate de 80.000 de locuri,  în primii ani de la inaugurare arena era ocupată până la refuz cu prilejul manifestărilor de 23 August.  Cei care defilau sub ochii dictatorului se pregăteau cu câteva luni înainte de reprezentaţia de gală şi nu se admitea nici o greşeală! Stadionul a trecut prin ample cosmetizări abia în 1981,  cu ocazia organizării Universiadei.   Pista de atletism a arenei, până atunci din pământ, a fost înlocuită cu una de zgură.  De asemenea,  gradenele din lemn au fost şi ele înlocuite,  însă se punea problema instalaţiei de nocturnă,  deja depăşită.  Aceasta a fost schimbata în 1998,  înainte de startul Campionatului European de Fotbal de Tineret,  competiţie unde naţionala sub 21 de ani a României a înregistrat cea mai mare performanţă la un turneu final:  accederea în sferturile de finală.

După 1990,  stadionul ,,23 August”,  devine destinaţia preferată de organizatorii de concerte şi evenimente în aer liber.  Un punct de cotitură în existenţa arenei,  îl constituie concertul susţinut de Michael Jackson la 1 octombrie 1992.  Peste 71.000 de oameni au dansat pe ritmurile regelui muzicii pop, concertul fiind cea mai mare manifestare artistică din ţară de după Revoluţie. Şi, dacă nu era suficient,  românii aveau să-l vadă din nou pe megastar , pe arena din complexul Lia Manoliu,  în 1996. După acest concert,  mulţi glumeau că nu ar strica să aibă astfel de bucurii la fiecare patru ani.

În decembrie 2007,  lucrările de reamenajare a arenei au fost demarate,  în urma unei investiţii de 234 de milioane de euro asigurată de Municipalitate şi Guvern. In locul ,,istoricului”23August, a fost ridicata,  pe parcursul catorva ani, actuala Arena Nationala.  Dar despre aceasta,  cat si despre cateva din fostele stadioane din provincie, care acum nu mai sunt,  in urmatorul- ultim episod…

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.