Numai contabil să nu fii!

Mi-e o frică de contabilitate, mai ceva de cum se tem facebookiștii de gramatica de-a treia. Maică-mea a fost contabil. Știu ce înseamnă nopți pierdute că nu-ți dă la corelare 0,3 lei. Și să stai ore până găsești eroarea aia… Căci pe vremea aceea aveam TVA-urile de 9% și 11%, nu de 24% ca acum, ca să fie totul simplu.

Stăteam cu orele la cozi ca să depun situații. Nu de puține ori ni s-a întâmplat ca eu să fiu la o coadă, tată meu la altă coadă, în alt sediu, iar mama în altă parte. Când era final de lună, bilanț, balanțe, toate prostiile, era nenorocire. Nu mergeau dischetele de multe ori, trebuia să avem două sau chiar trei copii de rezervă. Asta până au început să fie folosite CD-urile. După aceea stickurile. Nici acum nu știu, stickurile alea de memorie se dau îndărăt? Că acum 10-12 ani nu aveau voie să copieze în computerele lor datele de pe dischete, zice-se că umblau virușii mai ceva ca arabii în America!
cont copy
Și cum stăteam eu așa liniștit, numai la contabilitate să nu mă gândesc, cum aș putea să stau acum și fără să mă gândesc la situația din Cambodgia, mă sună un prieten.
– Coane, dă-mi niște sfaturi.
– Ia zi, ce-ți trebuie?
– Ce să-mi fac, firmă sau PFA? zi că tu știi, că nu degeaba ai făcut curs de antreprenoriat!
– Păi depinde. Vrei angajați, vrei să plătești puțin la stat?
– Puțin la stat nene. Ce-a făcut statul pentru mine?
– Dacă vrei firmă, în unele cazuri, dacă ai sub 5 angajați, ești neplătitor de TVA. Dar în unele cazuri nu te ajută.
– Nu, altceva!
– SRL-D, adică SRL pentru debutanți. Dar că ai sau nu venit lunar, trebuie să plătești un contabil să-ți calculeze veniturile și pierderile.
– Da, că știu că nu-s scumpi. Ce-mi recomanzi?
www.contexpert.firm.ro. Am auzit numai lucruri bune de ei.
– Bun, dar PFA?
– Aia te costă cam 350 RON şi nu trebuie să plăteşti alţi oameni în afară de tine. Însă ştiu că un prieten de are PFA plăteşte anul câte 1000-1500 de euro.
– De ce?
– Păi ce face lunar, se adună impozitul ăla la stat şi trebuie plătit o dată pe an.
– Deci în loc să vină Moş Crăciun, la mine vine Moş Fisc?
– Cam așa ceva!

Am stat jumătate de oră de vorbă cu el. Până la urmă a convenit să-și facă un SRL-D. A bătut palma cu profesioniștii de la contexpert.form.ro și s-a apucat de treabă.

Zilele trecute m-a invitat la o bre, să mai vorbim. Mi-a mulțumit, spunând că fără sfaturile mele, consuma banii pentru firmă în pariuri sportive, păcănele și băutură. Acum i-a înmulțit și-a avut și de-un sejur 2 săpătămâni în Grecia…

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.