O ATRAGATOARE SUGESTIE PENTRU WEEKEND SI NU NUMAI: STATIUNEA BALTATESTI

Statiunea este amplasata in centrul comunei Baltatesti, judetul Neamt, fiind situata la 33 km de resedinta judetului (municipiul Piatra Neamt) si la 12 km de orasul Tg. Neamt, pe drumul national 15C, care face legatura intre cele doua localitati.

Localitatea Baltatesti este asezata intr-un cadru natural atractiv, in sud-vestul Depresiunii Neamt, care este delimitata la vest de culmile Muntelui Stanisoara, ce ating inaltimi in jurul a 1000 m Muntelui Agapiei (896 m) si Dealul Mare Baratec (1008 m), la est dealul Boistea (579 m) si Corni (600 m), la nord Culmea Plesu (911 m) si in sud Saua Baltatesti (538 m).

Statiunea este consemnată documentar la începutul secolului al XVIII-lea, fiind cunoscută pentru apele minerale clorurate, sulfatate, iodice, bromurate cu o concentraţie de până la 280 g/l. Existenţa izvoarelor de slatină (apa sarata) din această zonă, a fost cunoscută insa cu mult timp înainte, in negura anilor. Statiunea Blatatesti se bucura de un climat moderat, iar existenta izvoarelor de ape minerale cu un continut foarte ridicat in saruri plaseaza Sanatoriul de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala “Dr. Dimitrie Cantemir” – Baltatesti din punct de vedere curativ,  la nivelul zonelor turistice europene de profil.

Complexul balnear este dotat cu aparatura medicala corespunzatoare si instalatii moderne. Serviciile medicale balneofizioterapeutice si de recuperare medicala se desfasoara in cele 75 de cabinete ale bazei de tratament:

– Cabinete electrofizioterapie: curenti diadinamici, curenti interferentiali, ultrasunete, nemectrodyn, magnetodiaflux, aerosoli, laser terapie, dus subacval, bai galvanice 4 celulare, aerodyne;
– Cabinete bai NaCl, 40 de cabine,  Impachetari cu namol,  Bai de plante, Parafina, Masaj
– Bazin hidrokinetoterapie, capacitate 25 persoane 85 m3, Sauna, capacitate pentru 10 persoane.

Unitatea are in structura cabinet de garda menit sa acorde primului ajutor in caz de urgenta medico-chirurgicala. Staţiunea dispune de spaţii de cazare bine dotate, ca si cele cateva pensiuni din zona. Hoteluri (Bălțătești, Topolița, Narcisa) sunt de două stele, iar Ozana de trei stele. Toate-s clădiri cu trei-patru etaje, si dispun de încălzire centrală, instalaţii de apă curentă (rece şi apă caldă menajeră), canalizare si spatii pentru servirea mesei. Camerele sunt dotate cu 2 paturi, baie proprie, apa calda, TV cablu, radio si telefon. In incinta complexului este amplasat si un teren de sport. Masa este asigurata in regim de pensiune, intr-un meniu variat, care include zilnic trei feluri, la pranz. De asemenea, se pregatesc si meniuri de regim pentru diferite afectiuni ca: diabet, boli cardiovasculare si ale stomacului, boli de ficat si ale cailor respiratorii.

De aici, din Baltatesti, se pot vizita si numeroase obiective turistice si cultural-sportive din zona Piatra Nemt, din Tg. Neamt si Bicaz, cat si de la Durau, statiune amplasata chiar la poalele masivului Ceahlau, precum si intreaga salba de manastiri. Acum, sau in zilele urmatoare, nu va mai ramane decat sa va hotarati si sa porniti la drum spre aceste ademenitoare locuri moldave!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.