Operation Red Wings. USA army fail.

Am văzut alaltăieri un film. Un film care m-a ținut în priză, ceea ce credeam că nu va reuși să facă un film de război.
La noi vine sub numele de Lone Survivor. M-am dus într-o doară să-l văd, spun sincer. Deoarece era cu război cu vajnicii soldați americani prin Afghanistan. Been there, done that. Însă Mark Wahlberg și Ben Foster m-au făcut să mă duc. Și îmi dădeam cu pumnii în cap dacă-l ratam.

Operațiunea Red Wings a fost o operațiune în care 4 soldați trebuiau să verifice un sat de talibani. Și dacă-l vedeau pe Ahmad Shah, un nenorocit, să-l împuște sau să-l captureze. Ăla fiind un odios fără pereche, de omora femei, copii, tăia capul soldaților americani și avea gânduri de-a bombarda america. Gen un Bin Laden așa.

S-a format o echipă de 4 oameni care să plece în misiune. Unul dintre ei avea și stația de emisie-recepție în spinare. Dar stația aia cică n-ar fi mers în unele zone, că p-acolo-s munți și se pierde recepția.
Aici e prima greșeală. Nu zic greșeală a filmului, ci a armatei. În 2008 (când s-a petrecut asta) tu nu poți să ai o recepție de Doamne-ajută cu 4 soldați de-ai tăi? Cum mă, când are armata sateliți militari o mulțime? Când poți vedea din stratosferă o monedă de 1 dolar pe pământ? Dacă tot era nașpa recepția (presupunând că le-ai dat stație de ultimă generație), de ce naiba n-ai poziționat și-un satelit militar mai aproape de ei? Ca să poată comunica cu baza. Hai că nu te costă mult să muți un rahat de satelit 20j de kilometri mai într-o parte! Doar e pentru trupele tale, pentru minunata Americă, să te duci să omori un taliban.

A doua greșeală a fost uniforma și echipamentul soldaților. Ăștia cică făceau parte din SEAL, mari ciumegi, broscoi parcă le zicea. Și erau îmbrăcați ca de drumeție pe munte. Că mă, costum ghillie nu aveau?
Că-i inventat din anii 60! Și dacă e tot misiune d-sta de intrat-ieșit, de ce naiba nu le-ți dat niște costume d-alea? Doi soldați să aibă costume d-alea și doi normale.
Știți cum arată lunetiștii englezi? Uite ca mai jos!
sniper
Ăia cu ghillie să aibă puști cu lunetă cum trebuie, McMillan TAC-50.
În schimb, cei 4 soldați ai noștri aveau puști M4 și costume lejere. Nu tu vestă antiglonț! Nu tu cască… Nu tu bocanci cu inserții metalice.

Și stând ei p-acolo prin munți și păduri, se apropie de ei o turmă de capre. Și trei ciobani. Un moș, un flăcău de vreo 20 de ani, și-un copil de vreo 12.
Aici vedem a treia greșeală a armatei. N-a pus în echipa aia un soldat care s-o rupă la nivel de “fuck you, up yours, my name is…” în arabă.
Ăștia nu știau nicio boabă. Ciobanii ăia afghanistani la fel, habar n-aveau engleză.

Cum să faci mă așa 3 greșeli copilărești? Hai că nu-ți trebuie multă inteligență să-i dai unui lunetist o pușcă adevărată cu lunetă, un costum de camuflaj și să-l înveți câteva fraze într-o altă limbă…

Și au fost descoperiți soldații, puștiulică ăla mic reușind performanța de-a călca pe unul dintre ei pe picior…

Au sărit soldații în sus și i-au luat prizonieri. Și acum altă dilemă. Ăia neștiind engleză, ăștia neștiind arabă, neputând lua legătura cu baza ce să facă?
Atunci un soldat scoate telefonul prin satelit (în misiune ultrasecretă ăla se bazează pe un banal telefon prin satelit comercial ca să dea de comandant!) ca să sune la bază. Și cât a stat la telefon, până să vină comandantul care dormea bine-merci, s-a întrerupt și legătura aia.
Așa că aveau 3 opțiuni:
– Să-i împuște pe păstori;
– Să le dea drumul;
– Să-i lege de pomi, urmând ca aceștia să moară în 2 zile de foame și frig.

Și aici s-a ales cea mai proastă variantă posibilă. Le-au dat drumul! Cum naiba dai drumul unui posibil inamic, după ce-n prealabil l-ai legat de pom și l-ai amenințat cu arma?

Eu personal alegeam cea de-a patra opțiune, care ălora patru soldați nu le-a dat prin cap. Să-i țină legați și să plece cu ei pe alt deal, ca să ia legătura cu baza.
Ei în schimb i-au eliberat și apoi au plecat pe alt deal, poate-poate or avea recepție mai bună. Mă, soldat american ești tu? Te testează în apă la -5 grade, te supune la eforturi supraomenești în training ca să ce? Așa se face antrenamentul ăstora? Dați-le-n mama lor o revistă de șah, un Tehnium, ceva! să poată să și GÂNDEASCĂ singuri, dacă nu pot lua legătura cu baza!

Evident că ciobanii ăia au fost luați în colimator de talibanii alertați de ciobani. Și-a început urmărirea și tocarea lor măruntă. Nu stărui mult pe alte faze din film, va trebui să le vedeți singuri. Vă zic însă că mi-a plăcut de Axe. nu știu dacă exact așa a fost în realitate, însă în film, Ben Foster a fost fenomenal.
Rănit, împușcat în picior, în piept, de două ori în cap (!!!), după ce-a terminat muniția din carabina M4, a scos pistolul și-a început să-i împuște pe rând pe talibanii care-l înconjuraseră. Se întreba lumea din jur câte gloanțe are de tot trage atât fără să reîncarce pistolul. Nu avea colt 45, standard al armatei. avea un Beretta F92! 15 gloanțe-n încărcător!
Însă era foarte rănit, nici nu se mai putea mișca. Stătea sprijinit de un pom și trăgea în ăia de se apropiau. Exact ca un super-soldat. De termină muniția, grenadele, i se rupe și cuțitul și te mușcă de beregată! Un rol fenomenal. Felicitări.

Filmul a avut și câteva scene comice, cu Mark Wahlberg. Tot din cauza barierii lingvistice. Cică-n arabă naif (knife – cuțit) înseamnă… rață!

Vă recomand să nu pierdeți filmul ăsta. M-am dus în doi peri la el apoi am regretat că n-a fost mai lung!

Comments

comments

8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.