ORICE EXCES, DAUNEAZA! INCLUSIV FACEBOOK-ul!

Din cate-mi dau seama, foarte multi dintre noi folosesc, mai des sau mai putin ,cu pricepere, ori ba, retelele de socializare de pe net. Acestea sunt multe si diverse, atragatoare sau nu. Dintre toate, cred eu, asa cum o arata de altfel si statisticile intocmite si publicate fie in presa sau pe internet, Facebook-ul detine autoritar prima optiune!

Aici, in Facebook, apar fel de fel de ,,minuni”ce se jura ca-s adevarate, se publica poze, unele frumoase, altele mai desucheate, ba chiar penibile, se scriu mesaje cu felicitari dar, mai ales, si cu injuraturi, intr-un cuvant fiecare utilizator al amintitei retele se exprima dupa cum il duce capul! Ati auzit, probabil, fel de fel de specialisti vorbind despre efectele nocive ale utilizarii in exces a retelelor de socializare. Si totusi multi dintre noi sunt acaparati in totalitate de lumea virtuala si acest lucru nu face decat sa ne indeparteze din ce in ce mai tare de viata sociala reala, adica de o viata normala, sanatoasa.

Potrivit unui experiment stiintific aparut in publicatia NCBI, efectuat de Departamentul de Sociologie al Universitatii din Copenhaga, Danemarca, pe un numar de 1,095 de subiecti adulti, a iesit la iveala faptul ca daca uitam complet de contul de Facebook timp de o saptamana, starea noastra mentala ar putea avea numai de castigat.

Participantii la experiment au fost impartiti in doua grupuri: un grup de tratament – in care subiectii au renuntat complet la a mai accesa Facebook timp de 7 zile si un grup de control – in care toata lumea si-a continuat activitatea pe reteaua de socializare. Inainte si dupa test, toti au raspuns unor intrebari cu privire la bunastarea lor: cat de multumiti sunt de viata pe care o au, cat de fericiti, nefericiti, singuri, entuziasti sau ingrijorati se simt.
Se pare ca pauza de Facebook le-a prins bine celor din primul grup, efectele pozitive fiind resimtite pe doua planuri: atitudinea lor generala cu privire la viata a devenit mai optimista si emotiile lor au devenit mai pozitive.
Mai mult decat atat, participantilor li s-au studiat profilele de Facebook – cati prieteni au, cum interactioneaza cu acestia si cum se manifesta cand vad postarile celorlalti. Concluzia a fost ca, in urma pauzei, cele mai multe beneficii au fost resimtite de utilizatorii pasivi (care doar urmaresc activitatea celorlalti), de cei care au declarat ca sunt invidiosi pe ceilalti utilizatori si de cei care obisnuiau sa isi verifice obsesiv profilul. Cei care intrau rar pe Facebook si erau destul de indiferenti fata de ce se intampla in acea lume nu au resimtit schimbari majore la finalul experimentului.Teoria comparatiei sociale(Festinger, 1954) porneste de la ideea ca oamenii simt nevoia sa se autoevalueze, în lipsa unor repere obiective, prin comparatia cu alti indivizi, si prefera sa se compare cu indivizi similari. Resortul comparatiei îl reprezinta mentinerea stimei de sine pentru sporirea careia se cauta comparatia cu cei care au reusite mai reduse sau esecuri mai multe (comparatia sociala descendenta). În cazul unor grupuri de studenti, activitatea si vizibilitatea pot fi variabile prin care sa aiba loc o diferentiere de statut, astfel încât sa se activeze comparatia sociala atât descendenta cât si ascendenta..
“Invidia utilizatorilor Facebook este un sentiment des intalnit deoarece acestia sunt bombardati cu multa informatie pe plan social si sunt astfel invitati la comparare sociala”, a spus Morten Tromholt, autorul studiului, potrivit rd.com. Tromholt a mai mentionat, in concluzionarea studiului, ca nu este neaparat necesar sa renuntam complet la activitatea pe aceste retele, dar adoptarea unui comportament mai relaxat si distant fata de ce se petrece in lumea virutala (sa evitam utilizatorii care ne starnesc invidia si sa mai reducem din timpul petrecut in acest mediu) nu ne poate aduce decat beneficii.

In ce masura ne folosim si noi, cei care scriem sau doar citim articolele de pe acest blog, de Facebook  sau de alta retea, e greu de aflat. Chiar aproape imposibil. Stiu doar ca Francisc, bunaoara, are cont pe Facebook si-i destul de frecvent in spatiul virtual. Acelasi lucru pot sa spun si despre mine. In rest… fiecare stie despre el! Parerea mea-i ca nimic nu-i rau, daca totusi stim sa folosim rational, in scop practic sau deconectant, util si placut acest atat de discutat (pro si contra) spatiu virtual, cu retelele sale de socializare. Inclusiv Facebook-ul!

PS-Glume pe seama lui au tot fost si sunt. O sa si mai fie. In fond, sunt distractive, nu? Mai putin, zic eu, vulgaritatile, trivialitatile si prostiile, jignirile si amenintarile scrise sau spuse in gura mare care laolalta transforma, uneori, Facebook-ul, si nu numai, intr-o veritabila mocirla sociala.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.