Pe cine ajută scumpirea parcărilor?

De la 1 ianuarie 2022, prețurile la locul de parcare au crescut vertiginos. De la 84 lei cât am plătit anul trecut, acum va trebui să plătesc 600 de lei. ENORM!

Dacă e să ne gândim, prețul de 600 de lei nu e mult. Însă trecerea de la sub 100 lei la 600 este enormă. Era ceva făcut cu cap dacă scumpirea aceasta ar fi fost făcută treptat. De la 84 lei la 150, apoi la 200, apoi la 300 și tot așa. Câte 100 lei pe an.

Și atunci nu s-ar mai fi enervat așa multă lume, că “toate se scumpesc de la 1 ianuarie“. Treabă cu care am fost învățați de-o viață.

Hai să vedem ce-o să se întâmple acum, odată cu scumpirea locurilor de parcare, împreună cu creșterea RCA-ului. Bine că am găsit imprimanta ieftina

1. Mulți oameni vor renunța la locurile de parcare
Și vor parca mașina unde vor apuca. Adică pe stradă. De la o pagubă de 600 lei la 0 lei. Pentru ce să plătească atâția bani? Nu-i ajută cu aproape nimic acel loc de parcare. Nu poți face nimic cu el, decât să-ți pui mașina. Pe care o poți lăsa pe stradă,e pe trotuar, oriunde găsești loc.

2. Străzile vor fi din ce în ce mai îngrămădite

Mai multe mașini parcate la stradă (vezi punctul 1), înseamnă că, în curând, toate benzile 1 vor fi ocupate de mașini parcate. De exemplu, vis a vis de mine, în sectorul 3, avem mașini parcate la stradă, în dretul scuarului de tramvai. Treabă care e ilegală, fiind amplasate indicatoare cu OPRIREA INTERZISĂ în acel loc. Și vorba aia, oprirea e ceva, parcarea a la long e alta.

Și-n caz că-i întreabă cineva de ce parchează acolo, vor spune că n-au loc de parcare de la primărie sau nu-și pot permite un nou loc, la valorea actuală. Ceea ce iar este corect.

3. Mai multe accidente
Din păcate, accidentele nu vor fi doar ușoare, de genul zgârieturi că n-ai avut loc să te strecotri pe lângă o mașină parcată aiurea, la stradă (vezi punctul 2). Vor fi și accidente mari, deoarece la stradă vor fi parcate și dube. Asta deoarece văd pe străzi din ce în ce mai multe dube, mult mai multe ca-n anii trecuți. Și pietonii sunt foarte neatenți la traversarea străzilor. Rar mai vezi pe careva traversând strada fără să fie atent la telefon.

Așadar, aceste măriri de prețuri pentru locul de parcare, pentru cine vor fi benefice?

Păi, ca de obicei, nu pentru noi, cetățenii. Acești bani vor dispărea în buzunarele “mai marilor“. Nu se vor face noi locuri de parcare. Le-a luat 30 de ani să creeze câteva parcări în Bucureșri. Cea de la Universitate, subterană și cea de pe bulevardul Decebal, subterană, de asemenea.

Pe Decebal acum nu prea mai vezi mașini parcate pe prima bandă. E loc de 3 mașini pe sensul de mers, nu sunt accidente (e vizibilitate maximă), nu sunt ambuteiaje.

Însă restul străzilor? Luați-o pe Șoseaua Iancului, către Delfinului. Rar vedeți prima bandă liberă. Iar drumul cu 2 benzi pe sens devine drum cu o bană pe sens. Și aglomerație cât cuprinde.

Astea sunt doar câteva exemple. E de ajuns să vă uitați pe strada pe care locuiți să vedeți mașini parcate în dreptul indicatoarelor cu “OPRIREA INTERZISĂ“. Sunt sute de străzi și mii de mașini în situația asta.

În perimetrul stadionului național nu mai ai voie să intri cu mașinia. Iar parcarea cu 4 etaje construită este doar pentru cei de la FRF. Și 90% din parcare este tot timpul goală. Nu ai voie să parchezi acolo nici în timpul meciului, ca spectator care-a venit din alt oraș să vadă meciul Naționalei.

Apoi, scumpirea cu peste 50% a RCA-ului face din ce în ce mai mulți oameni să circule fără asigurare. Unele studii arată că aproximativ 25% din mașinile care circulă zilnic pe străzi nu au RCA. 

Românul când și-a luat mașină, acum 2-3-10 ani și-o putea permite. Dar acum legile din ce în ce mai hoațe.

Și uite așa. mașina devine un lux în România.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.