PE MARGINEA UNUI E- MAIL: DIN NOU DESPRE ,, IARNA VIETII”!…

 

,, Iubesti viata? Atunci nu risipi ca un nesabuit timpul, caci din timp este facuta viata!” – Benjamin Franklin

Cu ceva timp in urma primisem de la un prieten, fost coleg de liceu, un interesant si bine documentat e- mail in care se vorbea (scria)despre…,, iarna vietii”, aceasta inerenta si implacabila etapa a varstei senectutii (ca sa nu- i zic,… batranetii!)! Cu nedisimulata sinceritate amicu’- mi destainuia trairile sale, asa cum sunt ele la orice traitor de varsta inantata. Dupa ce le- am citit (si reamintit)cu aceeasi atentie si interes, i- am promis ca, pe langa comentariile cuvenite si destainuite atunci, pe moment, ii voi trimite ne conditionat la randu- mi, un alt e- mail ,, burdusit”cu parerile si simtirile mele (si ale altora)vis a vis de aceasta ,, iarna a vietii”. Acum, iata, o si fac! Nu inainte insa de a- i raspunde mai tanarului meu fost coleg de blog, Francisc Bouda, care citind, intamplator sau nu, comentariile alea , despre varsta cu pricina, ca o placuta si umana consolare , mi- a scris ca,, nu uita Marc, dupa iarna vine si primavara”!…Da, asa este draga Francisc, dar in natura, nu si- n viata! O fi probabil, nu zic nu , intr- o eventuala alta viata, insa nici cand in cea pamanteana! Asta- i sigur, prietene!.Revenind la subiect ,voi oferi pentru inceput un citat dintre cele multe apartinatoare lui Artur Schopenhauer: ,, Primii 40 de ani de viata ne dau textul, urmatorii ne ofera comentariul…” Exact cea ce si facem, comentam! Asta ne- a mai ramas…,, In definitiv, nu anii din viata sunt cei care conteaza, spunea Abraham Lincoln, ci viata din anii tai.”! Sunt doua feluri de a- ti trai viata… Unul – de a crede ca nu exista miracole. Altul – de a crede ca totul este un miracol. Omul, în general, este ghidat în viata ce o traieste de evenimente, gânduri, impulsuri si sentimente, toate prezente si acum, in ,, iarna”! Lânga un citat deosebit, o carte interesanta iti poatea schimba viata! Iar cel mai frumos si de pret dar pe care il primim cand venim pe lume, viata, ne uimeste la fiecare pas cu fel de fel de lucruri mai bune, mai rele, mai frumoase, sau mai urate. Dar este a noastra, a fiecarui muritor . Este irepetabila si trebuie sa facem tot posibilul pentru a ne bucura cat mai multe de ea. Nu in asteptarea imposibilei ,, primaveri”, ci in prelungirea ,, iernii”! ,, Viata , spunea la timpul sau,Charlie Chaplin, este o tragedie atunci cand e privita in prim- plan si o comedie cand o privesti in plan larg.”In fond, haideti sa recunoastem,viata- i ca o piesa de teatru: nu conteaza cat de mult dureaza, ci cum se desfasoara, nu? Si apoi…,, Nu tot ceea ce poate fi numarat conteaza si nu tot ceea ce conteaza poate fi numarat” ( Albert Einstein).

Numarandu- ne anii, nu chiar prea de mult, dragul meu fost coleg, am hotarat noi, cei cativa care am mai ramas, sa ne reantalnim pentru a marca (poate pentru ultima data)o anume aniversare. Am facut- o si ne- am bucurat. Pacat, tu ai lipsit. Cum a fost? In buna masura exact ca- n… parodia dupa ,, Acuarela”a lui Ion Minulescu! …

,, În Targul din care, am plecat pe- a vietii cale,
Cetateni pe trotuare merg încet, pasind agale.
La costum si la cravata, îmbracati de sarbatoare.
Trecatorii, cu mirare, se întreaba: „Cine- s oare?”
Este floarea cea vestita, toti cu câte- o facultate,
Adunând de- atunci încoace saptezeci de ani etate.
Hotarâti sa se- întâlneasca, cam în fiecare an,
Pâna când n- o mai ramâne decât unul… în final
Am venit din toata tara, unii chiar din larga lume,
La- ntâlnirea cu colegii, sa ne tinem iar de glume!
Am fost prieteni buni la scoala, si- asa am ramas mereu,
Dorul de- a- i vedea la fata ne apasa tot mai greu
Pupaturi, strângeri de mâna, glume, vorbe amicale
Amintiri din tinerete, când nu prea aveam parale,
Dar aveam o calitate: eram veseli, geniali,
Hotarâti si noi s- ajungem… ingineri sau… generali
Ne uitam unii la altii, ne- ntrebam chiar cu mirare:
Cum a fost, maicuta, oare, o atare transformare?!
Am plecat cu toti- n viata, tineri, veseli si frumosi
Si ne- ntoarcem în postura … cu par alb sau cheliosi

Dupa ani de truda multa, am ajuns cum ne e scris,
Sa acumulam, fireste, bogatii de nedescris:
Pe la tâmple- avem argintul, aurul pus de dentist,
Plumb atârna la picioare, pietre scumpe- n colecist…
La Snagov nu avem vile, nu avem nici patru case,
N- am facut nimic pe pile, precum altii fara oase,
N- am avut si n- avem firme, intrate în insolventa,
N- am intrat la puscarie… niciunul din intendenta
Însa mergem înainte, nu ne dam deloc batuti,
Caci avem umor si farmec, chiar si oarece banuti.
Si acum, la vârsta- aceasta, ne mai tinem de femei,
Sa ne- ajute- a trece strada sau sa nu cadem pe- alei!.”..
(Nu se cunoaste autorul )

A fost totusi f placut, dar …a trecut. Pot sa- ti mai spun ca , nici unul dintre noi, totusi, n- a cazut!..Dar idealurile care ne- au luminat calea si ne- au redat din timp în timp curajul de a înfrunta viata cu bucurie, au fost si probabil au ramas aceleasi: bunatatea, frumusetea(poate mai putin) si adevarul!..,, Multi traiesc viata, putini o si pricep.” -spunea candva, Johann W. von Goethe. Dar ca s- o pricepi, spun eu acum, trebuie s- o traiesti! ,, Viata iti va plati orice pret ii vei cere. Trebuie insa sa stii sa ceri inteligent.” – Anthony Robbins. Asadar, traieste o viata onorabila. Atunci când, pe zi ce trece, îmbatrânesti si te gândesti în urma, vei putea sa te bucuri a doua oara de ea.Tu, ca si mine si ca altii ca noi ,te afli acum la o rascruce. Ai ocazia sa iei cea mai importanta decizie . Uita- ti trecutul. Cine esti tu, acum? Cine a decis ca tu sa fii cel de acum? Nu te gândi la cel care ai fost. Cine esti acum? Ai decis doar cu multi ani in urma atunci cand, cum spunea si amicul Francisc B. , te aflai in,, primavara vietii “, totul iti zambea! Noi oamenii suntem fiinte sociale. Venim pe aceasta lume în urma actiunii altora. Supravietuim datorita celorlalti. Fie ca ne place, fie ca nu, sunt putine momente în viata când nu beneficiem de pe urma actiunilor acestora. Din acest motiv nu e deloc surprinzator ca,  în mare parte,  fericirea noastra apare în contextul relatiilor cu ceilalti. In fond, asa cum preciza Dalai Lama ,, Sensul existentei noastre este sa fim (n.n.-inca)fericiti.” ! Acest lucru ti- l doresc si tie, fostul meu coleg si prieten! Ce faci pentru tine, sa stii, dispare odata cu tine. Ce faci pentru altii, ramâne pentru eternitate..

 

 

 

Marc Ciubotaru

 

 

..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
VIZITE INOPINATE!…

  Nu cu prea mult timp in urma va informam despre ,,vizita" ....neanuntata a unui zimbru tinerel pe ulitele din...

De ce n-avem păduri? De la atâta hârțogăraie!

Atâtea acte n-am văzut ca-n România. Zeci de kilograme de hârtie, jdemii de pagini pe care nu le va CITI...

Domnule Onțanu, facem și noi curățenie?

Locuiesc în sectorul 2. Și câteodată mi-e jenă de ghena asta de gunoi a Bucureștiului. Nu de puține ori mă...

Close