“Perete de cărămidă? Cărămidă d-aia țigănească?”

De-a lungul timpului, cărămida a fost (dacă nu este în continuare) cea mai trainică invenție pentru construcții. Adică avem vestigii de mii de ani care stau și acum în picioare, făcute din cărămidă și prinse între ele cu ciment de calitate, nu cum se fac pe la noi lucrurile actuale. Vedeți drumurile, cât de “bine” sunt făcute.

Pe vremea lui Ceaușescu însă, cărămida a fost trecută în plan secund. “E făcută de țigani, pe câmp, e proastă, se rupe… Cel mai bun e betonul socialist, uite ce blocuri tovorășești am construit cu sudoarea frunții“.

Asta ni se spunea, pe lângă indoctrinarea cu “Tăticul nostru, Tovarășul Nicolae Ceaușescu“. Numai că, am avut parte de bunici cu scaun la cap, care mi-au arătat că, după bombardamente și buldozere, cărămida nu a putut fi spartă așa ușor. Mi-a arătat Neamțu’ urme ale cazematelor nemțești, făcute la Balota. Fundația de cărămidă se vede și azi, iar restul construcțiilor au fost furate de-a lungul a 74 de ani de diverși nenișori care și-au pus “cărămida aia țigănească” peste tot în case, și-au făcut pereți trainici și așa mai departe.

Prin anii 90, am văzut la o vecină că-și făcuse în casă un perete de arăta a cărămidă. Era frumos, nimic de zis, făcut la linie, culori vii, umbre… Am aflat că peretele ăla costase la vremea aceea cât jumătate de mașină. Îl pictase un pictor zugrav. Dar făcut frumos, nu s-a scorojit vopseaua aia nici când au vândut apartamentul 20 de ani mai târziu. Și mie mi-a rămas ideea că un perete din ăla, făcut frumos, merge peste tot în casă. Arată “vintage“, că tot e la modă acum retro, vintage, old and stuff.

Și-am aflat că, la o zecime din banii ăia, îmi pot face toată casa să arate frumos, cu pereți de cărămidă. Am dat de TechStone, o echipă de profesioniști care fac panouri de imitație de cărămidă de cea mai bună calitate. Există panouri atât pentru interior, cât și pentru exterior.

Un prieten mi-a recomandat echipa TechStone, când a văzut că mă uitam cu gura căsccată la casă ca la a opta minune a lumii. Când îți faci casă nouă, musai trebuie s-o faci să arate nu bine, ci excelent, pe lângă constrcția trainică. Și uite așa, mi-a mai pus paie pe focul minții cu “mută-te, fraiere la curte“. Că pe zi ce trece, pereții ăștia ai blocului te strâng din ce în ce mai mult, iar verdeața dispare.
Și ca să fac o treabă bună cu asta, cum credeți că-mi voi face-n apartament? Exact, pereți de imitatie caramida, ca să dea bine în ochii oricui ne trece pragul. În plus, nici nu se va vedea când pisica se apuce să zgârie pereții… Hmm, mă gândesc la faptul că, în sfârșit, prin septembrie se începe și la noi anveloparea blocului. Ce frumos ar fi să pună panouri de cărămidă, nu vreun crem sau verzui-broscoi.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.