PIRAMIDĂ HOLOGRAFICĂ DE PE MUNTELE CEAHLĂU

Masivul Ceahlău, supranumit și “Turnul de apă al Moldovei”, este cel mai înalt din Munții Bistriței din grupa Carpaților Moldo-Transilvani, fiind totodată și unul din munții cu cea mai mare importantă turistică din aria Carpaților Orientali. Ceahlăul este situat pe teritoriul județului Neamț, la mică distanță de orașul Bicaz și de lacul Izvorul Muntelui. Vârful sau cel mai înalt este considerat vârful Ocolasul Mare, cu 1907 m, vârful Toacă masurând numai 1900 m.

Reprezentat în al doilea cartier (senestra sus) al stemei județului, masivul Ceahlău este cel mai impunător din ansamblul muntos al Carpaților Orientali (Dacici, cum li se mai spunea odinioară), fiind situat în partea centrală a acestora, mai precis, la intersecția paralelei de 470 N cu meridianul 260 E. Înconjurat de valea Bistricioarei la nord, valea Bicazului la sud, valea Bistriței la est și văile Bistrei, Pinticului și Jidanului la vest, masivul Ceahlău este constituit dintr-un sistem de culmi dispuse radial, având altitudini ce variază între 1000-1300 m și care converg către cele două puncte mai înalte: Vf. Ocolasul Mare și Vf. Toacă. Cel mai înalt vârf este considerat vârful Ocolasul Mare, cu 1907 m, vârful Toacă masurând numai 1900 m.

Zona cea mai înalta a muntelui este reprezentată de un platou central, cu o lățime de 1 km și o lungime de 6 km, dispus pe direcția N-S. “Parcul Național Ceahlău“, în perimetrul căruia se află muntele, reprezintă, în orice sezon, una dintre cele mai frumoase atracții turistice montane din această minunată zona a țării! Condițiile și manifestările meteo-climatice din anul în curs, au oferit un spectacol realmente fascinant tuturor celor care s-au încumetat urce pe acest pitoresc masiv montan, pe la începutul lui August, a.c., atrași de fenomenul piramidei holografice! Atunci, când  soarele a răsărit, compunerea a patru umbre, provenite spontan, din  vârfurilor Toacă, Piatre Ciobanului, Piatră Vulcanului și Panaghia, au dat naștere unei imagini tridimensionale, pentru care de fapt, special au urcat cei cca 3.000 de  turiști veniți  aici, pe înaltul Ceahlaului, de pretutindeni! Fotografiile cât și filmele care au imortalizat momentul, vor rămâne, pentru toți, o amintire unică, de neuitat! Această cu atât mai mult cu cât, acest fenomen al piramidei holografice, nu se petrece chiar oricând! Dar pentru a cunoaște direct, la fața locului, frumusețile fără egal ale Masivului Ceahlău, trebuie neapărat -l urcați până sus, în vârf de munte! Precis nu veți regreta!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Clujul a devenit buricul pământului?

Văd că, din ce în ce mai des, se vorbește de Cluj ca de o nouă Mecca. Peste tot auzi...

CEL MAI SEXY ,,BUNICUT”!…

Este vorba despre un bărbat de culoare care a primit denumirea de ,,bunicuțul sexy” pe rețelele de socializare. Irvin Randle...

Cele mai ciudate… cupluri!

Am să vă arăt în continuare 31 de cupluri... ciudate. Pentru un fotograf profesionist, Hana Pesut, partenerii au fost de...

Close