Prea multa rautate

Din pacate, in ultima vreme, vedem numai rautate in jur. Nu tin minte unde vazusem o chestie destul de interesanta. Ca pe Terra, au fost doar vreo 3 ani de pace, demult. In rest, zi de zi, e pe undeva un razboi, un macel, o impuscatura, o bomba, o decapitare.

3 ani din cati? 2018 de cand cu Iisus. Plus inainte, alti 2000 sa zicem. Jebel Sahaba din Sudan este un loc unde au fost descoperite o multime de schelete care au murit violent. Situl are aproximativ 14.000 ani vechime. Conform Wikipedia, acesta ar fi primul loc al unui conflict armat. Bine, nu vorbim aici de crime separate (de genul Cain si Abel), ci de un razboi cu 2 tabere, având multi combatanti.

Asadar, in 16 mii de ani, omenirea a stiut doar de razboi. Cineva spunea ca nu se evolua deloc de la stadiul de maimuta daca nu existau conflicte armate. Nu stiu ce sa cred, probabil sunt eu mai credul si am impresia ca putem evolua si cu vorba buna, ajutandu-ne unii pe altii, fara sa ne dam in cap.

Insa in ultima vreme, atata rautate din jur devine sufocanta. De aceea, pe zi ce trece mi se intipareste mai bine ideea ca lumea are nevoie mare de o resetare. Nu chiar de la zero, insa ca dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nu ca mi-as dori un alt razboi planetar sau o calamitate naturala de mari proportii, de genul disparitiei dinozaurilor sau a cutremurului din Oceanul Indian. dar oamenii ar trebui, intr-un fel sau altul, sa scape de acea rautate care-a devenit mai mult sau mai putin nativa.

Cel mai simplu ar fi sa emigram intr-o zona mai buna, insa unde? Nu exista o societate sa o lume utopica. Putem doar spera. Si uite asa, cu “speranta moare ultima“, romanii s-au tarat prin namol de acum 1900 de ani. Cu rare ocazii cand au ridicat cativa ochii din noroi si-au pus mana sa faca ceva constructiv, fara sa fie impinsi de la spate sau biciuiti ca pe animale de povara.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.