Urăsc să dau șpagă!

Unul dintre lucrurile pe care urăsc să le fac este acela de-a da șpagă. Nu suport să-i întind cuiva ori bani ori o sacoșică ori un pachețel cu “o mică atenție“. Dacă vreau să las o așa zisă mică atenție, îi lasbacșiș dacă-mi servește la masă. Altfel, în niciun caz. Și ce detest mai mkmult decât gestul în sine este forțarea unor împrejurări în a da șpagă, pentru că altfel nu se poate. Deja sunt celebre cazurile cu “nu dai șpagă la doctor sau asistente, mori cu zile în spital“.
Ultima dată când am fost forțat să dau șpagă a fost acum 2 zile. Mirosea a gaz în bucătărie. Ciudat e că în urmă cu nici două luni, venise o echipă de specialiști de-ai lui pește prăjit să-mi măsoare pierderile de gaz de la coloană la aragaz și aparatelele le arătau 0,0%.
Așa că am sunta la “ăștia cu gazele“. Adică GDF Suez care s-a transformat în Engie, care mi-a trimis un gagiu de la Distrigaz. Care și ăla lucra cu scule produse de nemți, cu componente chinezești. A văzut ăla că racordul dintre coloană și aragaz e fisurat în două locuri (am văzut cum aveam pierderi între 1 și chiar 40%), fapt ce se observa și cu metodat clăbucilor de săpun.
Și în caz că nu știați ce înseamnă să ai țeava de gaze fisurată: se taie gazele ÎN TOT BLOCUL, apoi costă 50 lei verificarea pentru fiecare apartament din bloc. Iar cei 50 de lei de apartament vor fi suportați de nefericitul care are țeava fisurată. Adică, 26 de apartamente câte sunt în bloc, trebuia să dau 1600 lei doar pentru că a pus ăla sigiliu pe gazele din bloc.
Așa mi-a pus sigiliu doar mie, contra a unei șpăguțe (de 30 lei, dictată de administrator) și a doua zi a venit o echipă care a schimbat racordul. 50 le manopera, 70 lei țeava, alți 120 loei. Per total 150 lei dintr-un foc. Parcă e mai bine pentru buzunarul tău decât varianta legală de 1600 lei, plus manopera și materialele, alți 120 lei.
În caz că aveți vreodată scăpări de gaze, închideți alimentarea de la robinetul de pe țeava principală și sunați administratorul. Precis are ăla ceva cunoștințe în plus și nu va trebui să plătiți un salariu întreg, în ajun de sărbători pentru că “așa e regulamentul“.
Nu a fost prima și nici ultima dată când s-a rezolvat ceva cu mica atenție. Știați că există și metoda unei șpăgi “legale“? Se numește taxă de urgență. Metodă pe care am întâlnit-o frecvent în cazul unor instituții ale statului. E gata nu știu ce act constatator peste 2 saptamani. Sau în 48 de ore, contra unei taxe de urgență de 40-100 lei. Pentru mine tot o șpagă e și asta. Adică lasă la urmă cazurile celor care nu plătesc și aleg varianta gratis și te rezolvă pe tine, care ai sărit cu banul. Ca și ficatul lui Arșinel. Indiferent de suma dată “ca atenție“, rezultatul e același. Dai un ban, dar stai în față!
spaga-mare

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.