REINCEPE CAMPIONATUL! DAR CUM?

Doar doua zile ne-au mai ramas pana la primul fluier de arbitru, care v-a da starul primelor dispute din returul actualului camionatului national de fotbal, Liga 1! Un moment mult asteptat, chiar si-n conditiile climatice deloc favorabile, de marea masa a iubitorilor “sportului rege”, cum este denumit fotbalul. Dar pe langa conditiile generate de starea vremii (inca iernatice), fotbalul romanesc se confrunta (asa cum nu odata am scris) si cu numeroase alte impedimente, de diverse proveniente, care-i altereaza vizibil, nu numai calitatea, dar si spectaculozitatea si popularitatea.

De altfel multi din marii nostri jucatori si antrenori din perioada in care sportul (inclusiv fotbalul) duduia in Romania cred ca scaderea e chiar ireversibila! Dovada, intre multe altele, este mai ales faptul ca, incepand din anii 1990, Romania a pierdut peste 60% dintre formatiile din primele 3 esaloane! Adica 158 de cluburi, 3000 de fotbalisti, din care 5000 juniori, 3000 seniori si mai mult de 300 antrenori! Aflandu-le, mai ca-ti vine sa spui ca fotbalul romanesc se defiinteaza!

Odata, spun eu, cu multe, multe altele! Regresu-i insa clar, chiar si fara insiruirea acestor realitati pur statistice dar cu corespondent practic, real! Care-i motivul? Exista oare o explicatie? De ce functiona fotbalul (si nu numai) inainte de ‘989 si a mai continuat putin dupa care, acum e la pamant!

Marile orase, cu unele mici exceptii, au disparut pur si simplu de pe harta fotbalistica a tarii pentru ca nu mai exista bani si oameni care sa investeasca. Drept urmare, cum spuneam, au disparut echipele, au disparut si copiii care faceau sport! Reamintiti-va ca pe vremuri, sute de pustani si tineri bateau mingea de dimineata si pana seara prin cartiere, pe ternurile virane si pe campurile de la sate! Acum? Acum nu mai vezi niciun copil cu mingea sau daca, izolat, mai vezi pe cate 1-2, alea-s exceptii!

Imputinarea cluburilor si asociatiilor sportive, inseamna mai rare posibilitati pentru practicarea fotbalului in mod organizat. Spre deosebuire de trecut, astazi, nu se mai joaca fotbal (si nici alte jocuri) nici pe maidan, pe spatiile libere dintre blocuri (care acum nu prea mai exista), nici pe strada, dar nici in curtea scolilor unde, de regula, accesu-i interzis. La toate aceste crude realitati, se mai adauga si brambureala, mai ales sub aspect managerial, din majoritatea cluburilor (indiferent de Liga 1,2 sau 3 samd), sarabanda antrenorilor ce apar si dispar la minut dupa toanele patronilor (unii, se stie cine, zic ca-s si antrenori!), goana nebuna a multor fotbalisti, cu sau fara cine stie ce talent sau performante, de a evada spre cluburile straine visate inca din copilarie, chiar daca cei mai multi dintre ei nu prind nici macar banca de rezerve cat si alte cauze, obiective si, mai ales, subiective!

Iata, cea mai recenta dovada, vanzarea celui mai valoros, nu numai portar dar si ca om de sport, Nita, portarul FCSB, la un club din strainatae, chiar acum, in prag de campionat si de jocurile cu Lazzio! De ce? Pentru bani multi, necesari patronului, spre lauda si innavutire rapida! Celelalte aspecte, pur fotbalistice, nu-l prea intereseaza! A recunoscut chiar dumnealui, cu propria-i gura.

Asa, sau cam asa stand lucrurile, la ce sa ne mai miram atunci de degringolada ce domina fotbalul (alaturi de numeroase alte sporturi si domenii) din Romania zilelor noastre!? Si totusi adevaratii suporteri, iubitorii declarati ai sportului spera-n continuare! Spera si asteapta nerabdatori reluarea campionatului asa cum e, in Liga1. Emotiile sunt mari, pasiunile pe masura, peste tot pregatiri intense. E zarva mare, cu intrebari si asteptae raspunsuri, cu zgomote si exclamari mai ceva, sau aidoma, versurilor lui… Toparceanu!

– Cine-i?…Ce-i?…Ce-a fost pe-aici?…
Ciripesc cu glasuri mici
Cinteze si pitulici.
Doar un pui de pitigoi,
Intr-un varf de fag pitic
Sta cu penele vulvoi
Si, facand pe suparatul:
– Ce sa fie? Nu-i nimic.
A inceput iar CAMPIONATUL!

P.S. Modificarea ultimului vers imi apartine! Puiul de pitigoi asemuiti-l, va propun, cu un pasionat si suparat suporter al echipei pe care, eventual, o simpatizati!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
POVESTEA STATUILOR DE PE UNIVERSITATE:UN ARTIST UITAT PE NEDREPT!

  Fiecare dintre noi,bucurestean sau nu,a trecut -si nu odata- prin fata impunatoarei cladiri ce gazduieste Universitatea Bucuresti.Acolo,pe frontispiciul fatadei,patru...

Cele mai sexy 50 de GIF-uri

Data trecută am arătat Cele mai frumoase 10 GIF-uri animate, unde am avut 10 imagini comice sau tehnice. Ce-ați zice...

Unul dintre cele mai captivante jocuri

Nu prea mă mai joc pe calculator. League of Legends am și uitat din el. Nu că aș fi fost...

Close