ROBIA RROMILOR-O PROBLEMA MORALA A SOCIETATII NOASTRE?!..

Robia romilor din spațiul românesc a fost mai mereu una dintre cele mai lungi și oribile din istoria umanității. Azi, la 164 de ani de la dezrobire,cred ca foarte puțini dintre noi știu ce au însemnat cei 500 de ani de sclavie și cum această situație istorică încă influențează soarta romilor români. Iar cei mai mulți nici măcar nu știm că Moldova și Valahia au fost provincii sclavagiste. De ce nu știm?Intrebare pusa ,nu odata, de catre fel de fel de specialisti(istorici,etnologi,sociologi s a)din randul carora n-a lipsit nici Ciprian Necula,semnatarul unui interesant studiu postat pe o pagina de net.Raspunsul ar fi si este:pentru că ne e rușine!Da,ne este rusine,aceasta ar putea fi una dintre explicații.Dar cei care ,,produc” istoria au preferat să lase această pată întunecată, la care a contribuit inclusiv Biserica Ortodoxă, undeva, în notele de subsol ale textelor despre perioada respectivă. De fapt despre rromi am mai scris si-n alte dati,ocazii sau conjuncturi.Fie de bine,fie de rau…Acum insa cele ce urmeaza a fi inserata au cu totul si cu totul o alta incarcatura si conotatie.
,,Aceasta, deși în arhivele României din toate timpurile, al 6-lea document cronologic se referă la o donație de robi, document care atestă pentru prima dată existența romilor în acest spațiu, la 1385. Totodată, dezrobirea a însemnat modernizarea Principatelor Române – căci era, așa cum spune Mihail Kogălniceanu la 1891, ultimul stat sclavagist din Europa (cu excepția Rusiei), iar ruperea de regimul vechi prin abolirea sclaviei a fost un punct important pe agenda pașoptiștilor. Deci, modernizarea României a însemnat în primul rând abolirea sclaviei, fapt rușinos pentru generația iluminiștilor români”,ne spune C.Necula.In completare:pentru că avem o educație monoculturală, naționalistă și primordialistă – adică noi am fost un popor eroic și ne-am dus crucea-n spate, toți și toate ne-au vrut răul, doar codrul și pământul strămoșesc ne-au fost aliați. Pentru că suntem ignoranți față de propria noastră istorie, ceea ne face mai puțin echipați pentru a ne proteja în viitor de erorile trecutului. Iar păcatele noastre istorice ,despre care am amintit, nu sunt altceva decat consecințe ale contextului istoric, ignorate de multe ori în educația de masă.
Ce nu mai știm? Nu știm cum erau tratați robii și nu cred că un simplu text poate ilustra povestea așa cum a simțit-o un contemporan al vremurilor respective. Din acest motiv,C.N. prezinta detaliat modul în care Mihail Kogălniceanu a oferit asistentei dîn Aula Academiei Române(în 1891), succesul dezrobirii: “Contemporanii mei își aduc aminte, și aci am ca martor pe mai junele meu contemporan, pe colegul meu Alexandru Papadopol Calimachi, ce erau țiganii, sunt acum 50 de ani, chiar atunci
Citeşte întreaga ştire: Robia romilor: o problemă morală a societății noastre ce erau țiganii, sunt acum 50 de ani, chiar atunci când razele civilizațiunii moderne îmblânziseră moravurile în toate societățile Europei și când sclavia nu mai avea domiciliu decât în Rusia și, din nenorocire, și în România.Legea țării trata pe țigani de lucru, vândut și cumpărat ca lucru, deși prin deriziune numărul sau individul se califica de suflet: am atâtea suflete de țigani; în realitate, și mai ales stăpânii care aveau puțini țigani îi tratau mai rău chiar decât prescripțiunile legii. Chiar pe ulițele orașului Iași, în tinerețele mele, am văzut ființe omenești purtând lanțuri în mâini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte și legate prin coloane împrejurul gâtului”-spunea Mihail Kogălniceanu.,, Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite ființe; era un spectacol grozav, strigător la cer. De aceea, povățuiți de spiritul secolului, de legile omenirii, un număr de boieri bătrâni și tineri au întreprins de a spăla patria lor de rușinea sclaviei. Mihail Kogălniceanu: Înainte ca chestiunea dezrobirii țiganilor să fi intrat în consiliile, în planurile de reformă ale ocârmuitorilor, ea a început a se agita prin însăși inițiativa parțială a stăpânilor de țigani. Mulți din aceștia, și numărul lor din zi în zi sporea, ori în viață, ori mai ales la moarte, își dezrobeau, își iertau țiganii.”(n.n.rromii,cum li se spune acum!) Dezrobirea lor era dar combătută de trebuințele zilnice și casnice ale vieții familiilor, de aceea emanciparea nu s-a putut face decât treptat și sub două domnii, atât în Moldova, cât și în Muntenia. Întâia lovire care s-a dat sclaviei a fost legea emancipării țiganilor statului și a mănăstirilor. Dezrobirea s-a făcut mai întâi în Moldova de către domnul Mihail Sturdza, prin două legi din 31 ianuarie 1844, iar în Țara Românească, de către domnul Alexandru Ghica, prin o lege din 1845. Această emancipare, deși parțială, era hotărâtoare și pentru emanciparea țiganilor particulari, rămași încă în sclavie. Toate mințile prevăzătoare au înțeles că ora ștergerii sclaviei de pe pământul românesc sosise și că dezrobirea țiganilor particulari nu mai era decât o chestiune de timp.
Dar entuziasmul Divanului ad-hoc era numai înaintemergătorul entuziasmului general ce pe atunci insufla toată România pentru viitoarea sa renaștere. Dovadă, sutele de proprietari care au respins orice despăgubire acordată lor de legiuirea emancipatoare.,,Numele acestora-continua vorbitorul- au fost publicate și aparține iubitului nostru coleg, zelosul nostru cercetător și colecționar, d-nul Dimitrie Sturdza, să ne împrospăteze memoriei și istoriei contemporane numele acelora care, prin o generoasă renunțare, au expiat păcatele lor și ale părinților lor de a fi fost ani lungi stăpâni pe suflete de țigani. Cu o mică mândrie de moldovean, să-mi fie permis de a spune ianuarie 1844, iar în București în 1847; cea de-a doua, în Iași, la 10 decembrie 1855, și în București la 8 februarie 1856. Reforma emancipatrice a avut în curând efectele sale salutare: afară de țiganii lăieși, care încă trăiesc în parte sub șatră, și afară de ursari, care fac încă meseria de a domestici fiarele sălbatice, dar totuși se dau lucrului pământului, mai toți astăzi din celelalte clase de țigani s-au contopit în masa națiunii, și ei nu se mai cunosc decât prin fața lor smolită și asiatică și prin vivacitatea imaginațiunii lor; altmintrelea noi îi găsim în toate clasele societății noastre.”
Deși de la proclamarea emancipațiunii nu sunt încă îndepliniți 50 de ani, țiganii ne-au dat industriași, artiști, ofițeri distinși, buni administratori, medici și chiar oratori parlamentari!Practic, robii rromi erau folosiți ca un fel de YouTube al vremurilor respective. Pentru că deținătorii de sclavi cei mai violenți conform istoricilor – Biserica Ortodoxă Română – nu și-au cerut nici măcar scuze romilor pentru cei 500 de ani de robie. Robii lui Dumnezeu au deținut robi de facto pentru construcțiile bisericilor și mănăstirilor, pentru a le furniza resursele necesare existenței lor. I-au tratat mai rău decât o făceau boierii – în cele mai multe cazuri –, abuzându-i în cele mai cumplite feluri, inclusiv sexuale.
Sunt sigur că părinții noștri, dacă s-ar scula din mormânt, văzând progresele ce au făcut sufletele țigănești emancipate de dânșii, nu s-ar căi de reforma umanitară proclamată de ei.” (Mihail Kogălniceanu, 1891, Aula Academiei Române) De ce ar trebui să știm? Pentru că am înțelege situația romilor de azi care, în 164 de ani de libertate relativă – căci au mai trecut în perioada asta prin atrocitatea Holocaustului și a politicilor de asimilare din perioada comunistă – au avut de recuperat 500 de ani de sclavie. Pentru că sclavii au jucat un rol important în economia Principatelor Române, fiind o sursă generatoare de venituri pentru domnitori, boieri și pentru Biserica Ortodoxă – toate instituțiile de mai sus fiind deținătoare de sclavi. Pentru că sclavii au jucat un rol decisiv în difuzarea culturii populare autohtone – robii domnești erau nomazi, fiind liberi să călătorească și să își facă meșteșugul, dar nevoiți să se întoarcă pentru a plăti anual o taxă echivalentă a 2-4 kg de aur. Fiind proprietatea domnitorului, erau primiți și găzduiți pe moșiile boierilor.”

Eu cat si dl.Ciprian Necula,autorul de drept al studiului des citat(si nu numai) credem că una din cheile creștinismului e iertarea păcatelor. Sunt convins că urmașii robilor de azi ar ierta biserica ortodoxă, dar cum să ierți pe cineva de păcate dacă nu se spovedește și nu regretă atrocitățile pe care le-a comis?! Pentru că o societate dreaptă își reconciliază trecutul, nu pentru a asuma o vină contemporană pentru istoria de acum 164 de ani, ci pentru a oferi premisele dezvoltării și confortului social pentru cei care au fost victime ale înaintașilor noștri. Rromii,tiganii, au nevoie să iasă din statutul de victime perpetue ale politicii noastre, dar acest lucru se poate întâmpla doar în condițiile în care trecutul este asumat și cunoscut de cât mai mulți cetățeni ai României. În definitiv, suntem cetățeni ai acestui stat suveran încă de la formarea sa, așa că n- ar strica să repornim cu șanse egale și respect mutual mai cu seama acum, în secolul XXI.Ce spuneti,merita sa le iertam toate pacatele ce le-au facut si inca le mai fac?In fond,orice padure-si are uscaturile ei. Am demonstra tuturor ca robia rromilor a fost doar candva o problema morala a societatii,dar de mult ea nu mai este si nici nu va mai fi!…

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Au dispărut

Mă gândesc la vechile firme, de acum 60-70 de ani. Au dispărut cu desăvârşire... Mai ţine cineva minte Foto-Revalul din...

Nedreptate! – Sunt ciudos!

Voiam să scriu altceva acum, dar m-am uitat să văd rezultatele concursului organizat de vexio.ro şi devicer.ro. Stupoare! Ăştia mici...

De ce sa chem ursitoarele?

Orice parinte e liber sa organizeze petrecerea de botez a copilului asa cum isi doreste. Unii vor meniuri simple, altii...

Close