RUSALIILE!….

Astazi,duminică, 16 iunie , și luni, 17 iunie 2019 se sărbătoresc în calendarul ortodox Rusaliile !Cunoscută și ca Pogorârea Sfântului Duh, în Duminica Rusaliilor, după Sfânta Liturghie, are loc VecerniaRusaliilor, când se rostesc cele șapte rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt. Ele se spun imediat după Sfânta Liturghie.În Biblie, pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile este prezentată ca ziua în care  Sfântul Duh S-a pogorât în chip de limbi că de foc peste Apostoli (Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1-11). Sinxarul acestei zilei amintește că Duhul Sfânt nu S-a pogorât numai peste cei doisprezece Apostoli ci și  peste Ucenicii Mântuitorului care se găseau atunci, împreună cu Maica Domnului în foișorul din Ierusalim.Rânduielile bisericești amintesc de șapte rugăciuni speciale, care se rostesc după Liturghie, în cadrul Vecerniei.Aceste rugăciuni sunt dedicate lui Dumnezeu pentru ajutor, pentru cererea Duhului Sfânt protector, ghidare și iertare.

Dar Rusaliile abundă în tradiții creștinești, dar și în superstiții și credințe din popor. În Biblie, acestea(adica Rusaliile) nu sunt denumite concret, însă sărbătoarea apare încă din Vechiul Testament, sub numele de„Sărbătoarea săptămânilor” sau Șavuot, zi în care evreii sărbătoreau roadele pământului. Biblia dă indicații despre acest eveniment la cărțile Exodul, Levitic sau Numeri. Sarbatoarea Rusaliilor a devenit, mai târziu, o  aniversare a Legământului, eveniment petrecut la 50 de zile de la ieșirea poporului evreu de sub robia Egiptului, eveniment descris amplu în Biblie la cartea Exodului.
Acum ,de Rusalii, în toate Bisericile din România se efectuează Sfânta Liturghie. Credincioșii care participă la slujbă primesc ramuri binecuvântate de nuc sau tei, ramuri care simbolizează limbile de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt în ucenicii lui Hristos, trimiși ca să vesteasca Evanghelia Sa în limbi diferite, la toate neamurile.

Sărbătoarea de Rusalii se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. În Moldova și Transilvania creștinii o sărbătoresc timp de trei zile, iar în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de șapte zile, iar în Banat, opt zile. In zona Olteniei dansul Călușarilor este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte șapte-opt, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani.

.În tradiția noastra românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. In aceste două zile , nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Asadar,cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor,  deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

 

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Transport marfa Spania–Romania

Prietenul meu, Marian, şi-a deschis de curând un magazin în care primeşte şi diverse obiecte în consignaţie, pentru a le...

Tu întotdeauna vei fi cel mai… naiv!

Așa-mi displace mie când lumea încearcă întotdeauna să te fenteze. Când la fiecare chestie vei fi luat de prost si...

Ce credeți despre alăptatul la sân al unui animal?

Legendele spun că Romulus și Remus (cei doi frați care au creat Roma), au supt lapte de la lupoaică. În zilele...

Close