SFATURI UTILE PENTRU UN SOMN LINISTIT!..

 

A avea un somn linistit este extrem de important pentru sanatate. Fara odihna, corpul si mintea nu functioneaza asa cum trebuie, iar riscul de îmbolnavire creste exponential. Din pacate, stresul si viata cotidiana alerta ne fac de multe ori sa uitam sau sa ignoram importanta somnului.Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza, va voi prezenta câteva sfaturi pe care eventual sa le urmati , pentru a avea un somn odihnitor, o minte limpede si o energie corespunzatoare pe parcursul intregii zile. Daca nu aveti obiceiuri de somn sanatoase, atât viata profesionala, cât si cea personala vor avea de suferit. De multe ori, ne spunem ca a sari peste orele de somn nu este daunator. Asta o facem în special când avem de învatat pentru un examen sau de terminat un proiect important. Dar, cum spuneam, pe termen mediu, lipsa somnului duce la scaderea drastica a randamentului. Asa ca s- ar putea sa descoperim ca, desi stam trezi mai mult timp, nu reusim sa facem nici jumatate din lucrurile pe care le- am fi facut daca am fi dormit suficient. Iata acum ,de ce anume trebuie sa tineti seama:

1. Pentru un somn linistit, nu faceti rabat de la orele de dormit. Pentru asta, încearca sa va organizati mai bine si sa va planificati din timp activitatea, pentru a nu fi nevoie sa sacrifici odihna din timpul noptii, mai repede si mai usor, iar calitatea somnului va creste. De asemenea, nu este deloc o idee buna sa folositi telefonul imediat ce va treziti.

 

2. Nu va asezati telefonul lânga cap atunci când dormiti, chiar daca îl folositi pentru a va trezi dimineata. Fara telefonul mobil veti adormi . Asta deoarece, în mod sigur, va veti verifica e- mail- ul sau conturile de pe retelele sociale si s- ar putea sa va stricati dispozitia.

3. Nu tineti electronice în dormitor. Aparatele electronice emit lumini foarte intense. O camera luminata de aparate electronice nu este un mediu potrivit pentru somn. În schimb, întunericul complet îi va da voie creierului sa proceseze melatonina, un neurotransmitator chimic care te face sa te simti obosit si gata de somn.Tocmai de aceea, televizoarele, computerele sau difuzoarele nu au ce cauta în dormitor.

 

 

4. Nu munciti înainte de culcare. Poate ca sunteti propriul dv. sef sau, din cauza locului de munca, va poate suna oricine, la orice ora a zilei. De aceea, de multe ori munciti pâna chiar înainte de a te culca. Însa acest lucru nu este benefic pentru sanatate. Daca lucrati pâna înainte de a merge la culcare, nu- i dati timp creierului sa se desprinda de activitatea dv.Iata de ce, de multe ori, dupa ce v-ati pus deja la somn, creierul lucreaza în continuare. Asa apar insomniile si, odata cu ele, oboseala cronica. Ar fi bine sa va oferiti câteva ore de relaxare înainte de somn.

5. Folositi un difuzor de uleiuri esentiale. De mult timp, uleiurile esentiale sunt folosite pentru a vindeca insomniile, perturbarile de somn si pentru a relaxa creierul, prin eliminarea anxietatii. Uleiurile de lavanda si valeriana sunt cele mai bune ajutoare pentru somn. Lavanda calmeaza sistemul nervos, îndepartând gândurile anxioase, si scade tensiunea arteriala precum si ritmul cardiac. De asemenea, uleiul de musetel pregateste mintea si corpul pentru somn.

6. Schimbati- va alarma de dimineata . În loc sa va trezeasca o alarma enervanta, care vibreaza si suna strident, încearcati sa folositi înregistrari cu sunete din natura. Exista ceasuri cu alarma pe care le puteti programa ca sa va trezesca auzind o voce calma, care va spune lucruri pozitive. Dealtfel exista si aplicatii pe telefon care pot face acest lucru. O alarma socanta va poate enerva si va poate face desteptarea groaznica, mai ales daca sunetul va face sa înjurati înca din momentul în care ati deschis ochii. Diminetile ar trebui sa înceapa frumos, asa ca asigurati- va ca obtineti acest efect.

7. Pentru un somn linistit, practicati meditatia înainte de culcare. Cu o ora înainte faceti ceva care sa va elimine gândurile din minte. Spalarea vaselor cat si curatarea bucatariei este o cale buna de a va limpezi capul si de a scapa de stresul adunat de- a lungul zilei. Încearcati sa va plimbati seara pe afara si ascultati- va respiratia, pasii si natura din jur. Daca faciti ceva relaxant, fie si pentru un timp scurt, va veti relaxa mintea.

Nu- mi ramane acum decat sa aflu, din eventualele dv. comentarii, care a fost efectul sfaturilor de mai sus!…

https://www.youtube.com/watch?v=-NPELN-qG2o

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Boeing Black, o inutilitate?

Compania americană Boeing, a declarat cu surle și trâmbițe că va produce un telefon... pentru spioni. Spun pentru spioni, deoarece...

CE ESTE PRIETENIA?….

  „ Prietenia nu poate fi dusă mai departe dacă nu suntem în stare să trecem peste mici greşeli.” —...

Cora anunță reduceri uriașe de preț!

V-am promis de nenumărate ori că atunci când dau de ceva interesant vă voi destănui despre ce e vorba. De...

Close