STATIE DE METROU DIN BUCURESTI,UNICA IN LUME!..

Asa spune si considera dl.Gruia Dragomir, redactor la,, Zile și Nopți,”principala sursa de informare.Asa si e de fapt
pentru ca, o eventuala călătorie cu metroul bucureștean ,o poate dovedi intocmai.Veti vedea ceva inedit.Asta pentru că peronul stației ,,Politehnica” este, de fapt,ca… fundul unui ocean!

Inaugurată în 1983, stația a fost pavată cu plăci de marmură pline de fosile, care au trăit candva pe Pământ în perioada în care nu exista viață decât în apă.Este motivul pentru care astazi ,,Politehnica” este un loc unic în lume, nu mai există deocamata(oare?!) o altă stație de metrou care să se poată mândri cu așa ceva . Un veritabil si spectaculos muzeu sau sit paleontologic !În dorinta de a termina cât mai repede noua stație de metrou, constructorii nu au ținut cont de tipul de marmură pe care-l foloseau. Era suficient că arăta interesant și că era de la noi,din România,mai exact din munții Gilău,unde se afla localitatea clujeană Săvădisla.
Ei nu au știut sau nu i-a interesat că firimiturile albe din calcarul roșu erau fosile de o valoare inestimabilă, vechi de peste 65 de milioane de ani. Acestea poartă numele de rudişti, iar pe peronul ,,Politehnicii “pot fi văzute în toate secțiunile și în toate planurile. În afara lor,tot aici se mai găsesc (bine conservați )și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii.„Oceanul pietrificat” din stația de metrou a fost descoperit întâmplător de Mihai Popa, profesor în cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, prîn 1994, când încă era inca student. Fascinat de descoperire, el a început să studieze fosilele de aici, iar prima lucrare despre aceasta stație de metrou a publicat-o în anul 2000.Tot Mihai P. și-a dorit ca aici să fie deschis un muzeu ce poate fi parcurs în 3 minute, cu panouri care să explice ce reprezintă fosilele din bucățile de marmură și proiecții pe pereți care să redea fauna și flora care era în oceanele de acum 60 de milioane de ani.
Totul a fost la un pas de a fi realizat, dar n-a fost să fie, iar prin 2000, M. P. a renunțat la această frumoasă idee. Pe atunci, fosta conducerea Metrorex a încercat ,dar fără succes,să obțină finanțare din partea mai multor firme private pentru „Muzeul de trei minute”. „Deși nu este vorba despre o sumă mare de bani, nu am reușit să obținem finanțarea necesară, deoarece sponsorii au tărăgănat întreaga operațiune și până la urmă au lăsat-o baltă”, declara atunci Gheorghe Udriște, fostul director general Metrorex. Despre o finanțare din bani publici, nici nu se punea problema, era o idee absurdă. După alți 10 ani s-a mai încercat o dată, dar tot fără șanse de reușită.
Ar fi păcat ca acest muzeu să nu devină o realitate, pentru că, așa cum spunea și profesorul Popa, conservarea acestor fosile este excepțională și ne oferă și nouă, oamenilor, o lecție importantă: „Noi, ca specie, avem o istorie de numai aproximativ 300 de mii de ani, numărând spre 10.000 de generații. În comparație cu rudiștii, suntem un grup cu o istorie extrem de scurtă. Totuși, rudiștii au dispărut aproape instantaneu în timp geologic, din cauza extincției de la sfârșitul Cretacicului, acum 65 de milioane de ani, când Chicxulub a lovit planeta noastră. Așadar, cum este cazul rudiștilor, poți avea o evoluție extraordinară și un succes biologic fantastic, dar să dispari instantaneu. Acesta este tâlcul stației, că Homo sapiens ar putea dispărea la fel de repede ca rudiștii, deși suntem o specie mult mai tânără, cu o istorie incomparabil mai scurtă. Stația este un memento- mori pentru noi”, scria dl.M. Popa într-un material pe unibuc.ro/info-ub.
Acum insa, când mai coboriti ,intamplator sau nu la,, Politehnică”, uitati-va un pic mai atent pe jos.

S-ar putea să vedeti cu alți ochi acest loc unic în lume.Oare chiar asa sa fie?!Ma intreb totusi:de ce nu exista acelasi interes si pasiune si pentru finalizarea lucrarilor de la mult promisul si necesarul metrou din Drumul Tabirei?Sau,eventual,poate ca prelungirea fara de sfarsit a termenelor initial stabilite, se doreste sa fim si la acest capitol tot… unici in lume!?

( foto: http://infoub.unibuc.ro/)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.