STIUTE SI MAI PUTIN STIUTE DESPRE REPUBLICA BANATEANA!

Este un subiect, cred eu, mai putin cunoscut mai ales de generatiile tinere (si nu numai). As putea spune chiar ca este unul dintre subiectele din istoria Romaniei despre care s-a scris si s-a vorbit, din varii motive, foarte putin. Asa ca, pentru a afla totusi cand si cum a fost aceasta, adica Republica Banteana, trebuie sa stiti ca dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar, la sfarsitul Primului Razboi Mondial a facut posibila crearea unei Republici Banatene. De unde, probabil, si zicala… “tot Banatu-i fruncea“!

Republica Banateana a avut o scurta existenta, de doar cateva luni. Mai exact, de la 31 Octombrie 1918 si pana la 21 Februarie 1919. Fauritorul ei a fost, din cate am aflat, un avocat evreu, Otto Roth, care si-a desfasurat apoi activitatea profesionala, dar si politica in Timisoara. Dar sa revenim, pe scurt, la evenimentele care au generat Republica. Odata cu inceputul lui Octombrie 1918 (deci cu cca 100 de ani in urma), in orasul de pe Bega au demarat demonstratii de strada pentru inchierea ostilitatilor militare. Pe 26 Octombrie, participntii la acele manifestatii au daramat statuia generalului austriac Anton Scudier, ce trona chiar in centrul urbei, cat si monumentul lui Coronini. Manifestatiile anti razboinice au continuat, iar in cadrul acestora, printre vorbitori s-au aflat si social-democratii Otto Roth si Leopold Somlo, care au criticat cu vehementa acea starea de lucruri si au cerut infaptuirea pacii. Intre multe alte probleme dezbatute s-a lansat si ideea ca ar fi imperios necesar ca banatenii sa-si ia soarta in propriile maini, inclusiv de a purta tratative cu puterile Antantei. In asemenea conjunctura, precizeaza istoricul timisorean Vasile Dudas, in cartea “Banatul in anii primei conflangratii mondiale“, a inceput sa mocnesca printre oamenii politici si ideea transformarii regiunii banatene intr-o entitate autonoma!

Aceasta a facut ca in oras, dar si-n imprejurimi, sa se simta tot mai mult o atmosfera (situatie) incarcata, confuza. “Pentru a feri zona de confruntari militare si pentru a imprima un curs controlat al evenimentelor, Otto Roth, Koloman Jacobi si primcomitele Korossy Gyorgy, cat si seful Statului Major al Comandamentului Miltar, au ajuns la concluzia ca proclamarea unei autonomii limitate in cadrul statului maghiar ar fi o solutie adecvata. A doua zi urma sa aiba loc o demonstratie si s-a ajuns la concluzia ca se putea profita de ea pentru atingerea obiectivului” a mai scris, in cartea sus amintita, istoricul Vasile Dudas. Pentru mentinerea ordinii, imparatul Carol 1 a luat decizia (in noaptea 30 spre 31 Octombrie) sa se constituie consilii militare pe nationalitati. In acelasi timp Baronul Hold, comandantul militar al garnizoanei, i-a convocat pe toti ofiterii aflati in Timisoara, in Sala Mare a Cazinoului Militar. 

Ce s-a dezbatut acolo si ce s-a mai intamplat dupa, veti afla intr-un proxim articol.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.